AGROINFO

Distribuie pe:

SUBVENȚIA APIA PENTRU ZOOTEHNIE ÎN 2021

DATA LIMITĂ DE REȚINERE A ANIMALELOR ÎN FERME

Pentru ca fermierii să primească ajutorul național tranzitoriu (ANTZ) și sprijinul cuplat pentru anul 2021, femelele ovine/caprine pentru care au solicitat ANTZ și sprijin cuplat, și masculii de ovine/caprine trebuie să rămână în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA din cererea de piață, pe o perioadă de reținere de 100 de zile, până la data de 25 august 2021, inclusiv. Pentru plata sprijinului cuplat la taurine de carne, vaci de lapte și bivolițe de lapte, perioada de reținere este de 6 luni, până la 17 noiembrie 2021 inclusiv.

Sunt eligibile la plată inclusiv animalele transferate între exploatațiile deținute de același proprietar sau transferate temporar pentru pășunat.

Sacrificarea de necesitate sau moartea unui animal, ca urmare a unei boli ori a unui accident, în perioada de reținere, sunt considerate circumstanțe naturale și trebuie anunțate, în scris, la APIA, în 10 zile lucrătoare de la data emiterii documentului doveditor, pentru ca fermierul să nu piardă subvenția.

NORMELE DE VENIT PE 2021 SUNT ÎNTRE 5,5 ȘI 35 LEI/OAIE!

Subvenție mică, impozit mare, fermieri în pagubă

Norma de venit pe baza căreia crescătorii de ovine persoane fizice plătesc impozit este, în unele județe, de trei ori mai mare decât ajutorul național tranzitoriu (ANT) pe 2020.

Potrivit datelor ANAF, în jud. Brăila, norma de venit pe 2021 este 35 lei/ 2sp ovină, la care se adaugă 0,185 lei/litrul de lapte, 0,186 lei/kg de lână și 13,265 lei/cap miel, în timp ce cuantumul ANT este de 10,98 lei/cap ovină. Și în jud. Olt și Satu Mare, norma de venit pe 2021 este 34 lei/ovină. Cel mai mic impozit îl vor datora oierii din județele Buzău și Giurgiu, unde normele de venit sunt de 5,5 lei/cap, respectiv 7 lei/cap de ovină.

În plus, crescătorii de ovine nu vor primi anul acesta ajutor Covid, a spus ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care a explicat că pentru crescătorii de bovine acest sprijin este dat din banii ANT și nu există alte fonduri pentru plata ajutorului.

NEGOCIERI ÎN POLITICA AGRICOLĂ COMUNĂ 2023-2027

Maximum 500.000 euro/fermă și 1 milion euro pentru investiții

Parlamentul European insistă ca din 2023 nicio fermă din UE să nu mai primească subvenții mai mari de 500.000 euro din plăți directe, respectiv 1 milion de euro pentru investiții.

În România sunt 420 de ferme mari, iar cea mai mare fermă a primit, anul trecut, plăți directe de peste 10 milioane euro de la APIA, potrivit datelor citate de Europa Liberă.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a precizat că România respinge această propunere și nu este de acord nici ca plata redistributivă și sprijinul pentru tinerii fermieri să fie acordate în funcție de dimensiunea medie a fermelor, deoarece, în România, ferma medie este foarte mică, de cca 3 ha.

Consiliul de Miniștri ai Agriculturii din statele UE, Comisia Europeană și Parlamentul European trebuie să ajungă la un acord privind subvențiile pentru perioada 2023-2027. Reluarea negocierilor era programată pentru 28 iunie, la Consiliul AgriFish.

Lasă un comentariu