CÂTE BULE SUNT ÎN BERE...

Distribuie pe:

Profesorul francez de fizico-chimică de la Universitatea din Reims Champagne-Ardenne, citat de descopera.ro, a analizat paharele de bere și a constatat că acestea produc de două ori mai multe bule decât șampania!

“Anterior, am explorat numărul bulelor pe șampanie, calculând că un singur pahar produce aproximativ un milion de bule. Însă, recent, am analizat paharele de bere și am constatat că acestea produc de două ori mai multe bule decât vinul spumos (șampania), cu până la două milioane de bule care apar într-o jumătate de halbă.

Este cunoscut faptul că berea este, de departe, cea mai populară băutură alcoolică din întreaga lume. În contextul în care, la nivel global, se produc aproape 200 de miliarde de litri de bere pe an, bulele și spuma reprezintă o parte importantă a experienței berii, acest lucru fiind valabil mai ales pentru lager, cel mai popular tip de bere (cu drojdie folosită la fermentarea la rece).

De obicei, berea este fabricată din patru ingrediente - malț, hamei, drojdie și apă, care sunt apoi fermentate. Acest proces descompune carbohidrații pentru a produce alcool, zaharuri și dioxid de carbon (CO2).

Când berea este îmbuteliată sau pusă în doze, se adaugă CO2 suplimentar, creând presiune în recipient. Odată ce este desfăcută o doză sau o sticlă, lichidul devine suprasaturat cu CO2, care este apoi eliberat sub formă de bule minuscule.

Pentru acest studiu, am analizat berea cu un volum de alcool de 5%, turnând aproximativ 250 ml din băutura cu o temperatură de 6 grade Celsius, în pahare de 500 ml. Am stabilit că numărul total de bule din bere va fi influențat, în cea mai mare parte, de trei factori: CO2 dizolvat în sticlă, volumul bulelor și punctul în care berea devine atât de goală de dioxid de carbon, încât nu se mai pot forma bule.

De asemenea, am mai descoperit că defectele mici din paharele de bere ajută la formarea bulelor de dioxid de carbon. CO2 dizolvat se adună în jurul crăpăturilor mai mari de 1,4 micrometri lățime, formând fluxuri de bule. Apoi, bulele se măresc, captând și mai mult CO2 din bere. În total, un pahar de bere de acest volum ar genera între 200.000 și... două milioane de bule!

Cercetarea nu a presupus doar numărarea bulelor. Când bulele dintr-o băutură ajung pe limba unui băutor sporesc aromele subtile. Prin studierea efervescenței lichidului, am aflat și cum se comportă băuturile în diferite condiții și cum le poate afecta gustul.

În timp ce cantitatea de CO2 dizolvat din băutură este un parametru cheie pentru a înțelege acest lucru, temperatura și geometria paharelor de bere joacă, de asemenea, un rol important”, explică profesorul francez.

Lasă un comentariu