ROMÂNIA, PE PRIMUL LOC ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ LA NUMĂRUL DE MORȚI ÎN ACCIDENTE RUTIERE

Distribuie pe:

România se află pe primul loc într-un clasament al țărilor Uniunii Europene în ceea ce privește decesele din accidente rutiere, atunci când este avut în vedere raportul dintre numărul de victime și populația totală, arată datele Comisiei Europene. Cel mai bine stau Suedia și Marea Britanie.

În România au murit, anul trecut, 1.951 de oameni în accidente rutiere, anul 2008 fiind cel mai negru din ultimii 17, cu 3.000 de morți. În Uniunea Europeană au murit, pe șosele, 25.500 de oameni anul trecut, în timp ce în 2001 erau 54.000 de victime. Comisia Europeană notează că drumurile din UE sunt cele mai sigure din lume, fiindcă au murit 49 de oameni la un milion de locuitori, în timp ce media mondială este de 174 de decese/milion de locuitori. “În 2017, 25.300 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere, pe teritoriul UE, cu 300 mai puține decât în 2016 (-2%) și cu 6.200 mai puține decât în 2010 (-20%). Deși tendința este încurajatoare, de acum îndeplinirea obiectivului UE, de reducere la jumătate a numărului de accidente rutiere mortale între 2010 și 2020, a fost foarte dificilă”, se arată în raportul CE.

În plus, conform aceluiași raport, alte 135.000 de persoane au suferit accidente grave anul trecut, printre care o proporție însemnată de participanți la trafic, vulnerabili, cum ar fi pietonii, cicliștii și motocicliștii. “Accidentele rutiere mortale și vătămările cauzate de accidente rutiere le afectează nu doar pe victime, ci și întreaga societate, costurile socio-economice estimate ridicându-se la 120 de miliarde de euro pe an”, se mai menționează în raport.

Comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc, a declarat: “25.300 de persoane și-au pierdut viața pe drumurile noastre, în ultimul an, și multe altele au suferit vătămări grave care le vor afecta pe viață. În spatele acestor cifre se ascund tot atâtea povești de doliu și durere. Siguranța rutieră este, fără doar și poate, o responsabilitate partajată cu statele membre, însă eu sunt convinsă că UE poate face mai mult pentru a-i proteja mai bine pe cetățenii europeni”. Potrivit raportului citat, drumurile europene sunt “de departe cele mai sigure drumuri din lume”, cu o medie de 49 de accidente mortale la un milion de locuitori. În cadrul UE, Suedia (25 de decese la un milion de locuitori), Regatul Unit (27), Țările de Jos (31) și Danemarca (32) au raportat cele mai scăzute cifre în 2017. Estonia și Slovenia au raportat cea mai mare scădere a numărului de accidente mortale față de anul 2016, de -32% și, respectiv, -20%. La polul opus, România stă cel mai rău, cu 98 de morți/milion de locuitori, în timp ce Bulgaria are 96, Croația are 80 și alte patru țări au o medie de peste 60 de decese/milion de locuitori: Polonia, Grecia, Lituania și Letonia. România și Bulgaria au fost singurele țări UE unde raportul indica peste 80, în timp ce în 2010 șapte țări erau în această situație.

“A continuat să scadă, în 2017, și decalajul de performanță dintre statele membre, doar două state membre înregistrând o rată a accidentelor mortale mai mare de 80 de decese la un milion de locuitori (România și Bulgaria)”, conchid autorii raportului. Comisia lucrează în prezent la un nou cadru privind siguranța rutieră pentru perioada 2020-2030. “Acest demers ar putea include și o revizuire a normelor europene privind siguranța vehiculelor și privind gestionarea siguranței infrastructurii, precum și o inițiativă ce ar viza să asigure o tranziție fără riscuri către o mobilitate cooperativă, conectată și autonomă”, precizează Executivul comunitar.

Bucureștenii, cei mai periculoși șoferi

Potrivit unei statistici realizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, întemeiată pe frecvența daunelor, cei mai periculoși șoferi din România sunt bucureștenii. Datele arată că peste 6 la sută din mașinile înmatriculate în Capitală au provocat un accident. Bucureștenii sunt urmați în acest clasament de șoferii din Constanța și Iași. În plus, conform aceluiași studiu, cele mai multe accidente sunt provocate de tinerii sub 25 de ani: 6,15% dintre aceștia au provocat un accident. Cu vârsta, șoferii devin mai atenți, astfel că, doar 4,59 la sută dintre conducătorii auto de peste 40 de ani au produs un accident de circulație.

Lasă un comentariu