CASTRAREA PRELUNGEȘTE VIAȚA MASCULILOR CU 60%...

Distribuie pe:

Este cunoscut faptul că femeile tind să trăiască semnificativ mai mult decât bărbații, iar cercetătorii neo-zeelandezi de la Universitatea din Otago, citați de descopera.ro, au constatat că la fel se întâmplă și cu... oile.

Curioși să afle mai multe despre acest fenomen, experții au studiat modul în care îmbătrânesc oile, analizându-le ADN-ul, și au concluzionat că îndepărtarea testiculelor berbecilor le permite acestora să trăiască cu până la 60% mai mult, prin întârzierea îmbătrânirii ADN-ului.

“Atât fermierii, cât și oamenii de știință știu de ceva timp că berbecii castrați trăiesc mult mai mult decât cei necastrați. Cu toate acestea, este prima dată când cineva a analizat ADN-ul pentru a vedea dacă și acesta îmbătrânește mai lent.

Pentru a compara modul în care ADN-ul îmbătrânește la diferite oi, echipa a creat un așa-numit ceas epigenetic pentru animal, care servește ca măsură a îmbătrânirii biologice, pe baza prezenței unor etichete chimice cunoscute sub numele de grupe metil.

După ce am analizat un număr mare de animale pentru a-și calibra ceasul, am putut să comparăm modul în care îmbătrânesc masculii castrați și cei intacți.

Am dezvoltat o modalitate de măsurare a vârstei biologice la o gamă largă de mamifere. Am analizat peste 200 de specii până acum și am descoperit puncte comune surprinzătoare în ceea ce privește modul în care animalele îmbătrânesc. Dar studiul cu oile a fost unic prin faptul că a izolat, în mod specific, efectele hormonilor masculini asupra îmbătrânirii.

Am descoperit că masculii și femelele au modele foarte diferite de îmbătrânire a ADN-ului la oi și că, în ciuda faptului că sunt masculi, castrații aveau caracteristici foarte feminine în anumite situsuri ADN.

Foarte interesant este că acele situsuri afectate de castrare se leagă și de receptorii hormonilor masculini la oameni, într-o rată mult mai mare decât ne-am fi așteptat, fapt care oferă o legătură clară între castrare, hormonii masculini și diferențele de îmbătrânire a ADN-ului specifice sexului.

Cei mai mulți cercetători folosesc sângele pentru măsurarea vârstei biologice, iar noi am făcut același lucru și în cazul oilor. Cu toate acestea, nu în sânge, ci în piele am găsit efecte de îmbătrânire specifice sexului în ADN-ul oilor”, explică oamenii de știință din Noua Zeelandă. (L.P.)

Lasă un comentariu