BASARABENII AU ALES PARCURSUL EUROPEAN AL REPUBLICII MOLDOVA

Distribuie pe:

* Peste 3,2 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova au fost așteptați duminică la urne pentru a-și alege noul Parlament, după ce vechiul legislativ a fost dizolvat în luna aprilie, la propunerea președintelui Maia Sandu.

Potrivit ultimelor date oficiale, peste 1.467.205 de alegători au reușit să-și exprime dreptul la vot, în total înregistrându-se o rată de participare de 48,16%, față de puțin peste 49%, la scrutinul parlamentar din 2019, a anunțat,ieri, într-un briefing de presă, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.

Cele mai multe voturi au fost acumulate de Partidul Acțiune și Solidaritate - 774.754, fiind urmat de BECS - 398.678. Pe locul trei a ajuns Partidul Politic Șor, cu 84 185 de voturi. Astfel, cei trei concurenți electorali au primit “bilet de acces” în Parlament.

* Peste 80% dintre cetățenii din Republica Moldova, aflați în străinătate, care au votat la alegerile parlamentare anticipate de duminică, au susținut Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), al președintelui Maia Sandu, obținând 86,13 % din voturi. În cele 150 de secții de votare din străinătate au votat 212.145 de cetățeni moldoveni.

Igor Dodon: “Vom fi în opoziție, bine pregătiți!”

Președintele PSRM Igor Dodon și-a felicitat adversarii politici pentru rezultatul obținut la alegerile anticipate: “Considerăm acest rezultat ca o normă naturală pentru democrație. Oamenii doreau o schimbare. Felicitări, Maia Sandu și PAS. Astăzi au toată puterea statului. Acesta este un fel de stare captivă, dar dintr-un punct de vedere diferit. Îi felicit sincer și le doresc succes. Toți cetățenii avem speranțe foarte mari pentru ei. Vom fi în opoziție, bine pregătiți, profesioniști și responsabili. Ne vom strădui să îndeplinim toate promisiunile campaniei. Toate proiectele de lege sunt gata, le vom supune la vot. Vom sancționa orice abuz, orice deteriorare a calității vieții în Moldova, în forme democratice, nu ne temem să fim opoziție”, a spus Dodon. Acesta a mai remarcat: “Socialiștii, împreună cu comuniștii, vor sta de pază asupra integrității, dacă vor trece orice linie, vom reacționa prompt. Trebuie să începem să lucrăm mai repede. Dragi adversari politici, vă îndemnăm să parcurgeți rapid toate procedurile legale, să numiți urgent un guvern și să vă apucați de treabă”.

Igor Grosu, președintele PAS: “Cetățenii sunt câștigătorii!”

“Cetățenii sunt câștigătorii”, a comentat, ieri, într-un briefing, președintele PAS, Igor Grosu: “Victoria de pe 11 iulie nu este doar o victorie pentru PAS, este o victorie a oamenilor împotriva furtului, o victorie a cetățenilor împotriva corupției, aceasta este cea mai mare victorie pe care am așteptat-o cu toții. Mulțumită poporului din Moldova, am reușit! Acest lucru se datorează multor oameni cinstiți din Moldova. Mulțumim pentru minunata lecție de patriotism!”. Grosu a precizat că prioritățile mandatului de conducere PAS vor fi: curățarea sistemului judiciar și a instituțiilor statului, oprirea schemelor de corupție, atragerea investițiilor și fondurilor europene, creșterea pensiilor. “Vom cere confiscarea proprietății hoților, încetarea fluxurilor uriașe de bani furate cetățenilor obișnuiți. Ne străduim să schimbăm fundamental modul în care funcționează instituțiile guvernamentale, cheltuim prea mulți bani pe instituții care nu își îndeplinesc funcțiile. Instituțiile vor fi supuse auditurilor financiare și funcționale. Trebuie să știm cât, cum și cine a furat din bugetele instituțiilor. Vom promova doar profesioniști cinstiți în funcții “, a spus Grosu. El a chemat toți cetățenii, inclusiv reprezentanții diasporei, care au experiență relevantă în domeniul managementului, justiției, economiei, relațiilor internaționale, să ia parte la procesele de transformare din țară.

Scrutinul legislativ - în limitele legii!

Misiunea de Observare a alegerilor parlamentare anticipate din partea Comunității Statelor Independente (CSI) a prezentat ieri concluziile asupra scrutinului legislativ din R. Moldova și a menționat că acesta s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legii, iar pandemia de COVID-19 nu a afectat pluralismul politic. Șeful misiunii, Dmitri Kobițki, a menționat că grupul de experți a urmărit alegerile parlamentare, de la deschiderea secțiilor de vot și până la numărarea voturilor: “Alegerile legislative anticipate s-au desfășurat în conformitate cu prevederile legii. Pentru alegătorii din stânga Nistrului au fost deschise 41 de secții de vot. În ziua scrutinului, observatorii internaționali din partea Misiunii CSI au monitorizat 452 de secții. În contextul pandemiei COVID-19, au fost îndeplinite condițiile de prevenire și combatere a virusului, secțiile de vot au fost asigurate cu măști de protecție. Alegerile s-au desfășurat corect. Nu au fost depistate încălcări. Au fost respectate standardele democratice și prevederile legii”.

* Potrivit presei internaționale (Associated Press, Al Jazeera, ABC News), bătălia s-a dat între partidele ce susțin orientarea proeuropeană și formațiunile propuse, votul alegătorilor fiind împărțit între Est și Vest.

Presa de peste Ocean notează că țara fără ieșire la mare, cea mai săracă din Europa, situată între Ucraina și România, alege între o cale de reforme prooccidentale sau va avea legături mai strânse cu Rusia. Potrivit celor de la ABC News, Maia Sandu speră că aceste alegeri vor duce la un parlament cu care poate colabora pentru a promova reforme, momentul fiind caracterizat, per ansamblu, unul decisiv pentru ruptura de Est. (surse - noi.md, unimedia.info, publika.md)

Lasă un comentariu