ROMÂNII VOR TRECEREA LA EURO!

Distribuie pe:

Cel mai recent sondaj Eurobarometru arată un sprijin larg pentru adoptarea monedei euro în statele membre care nu folosesc încă moneda comună, cei mai doritori fiind românii, într-un procent de 75%.

Sondajul a fost realizat în cele șapte state membre care nu au aderat încă la zona euro, și anume în Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia. Potrivit datelor Eurobarometru, marea majoritate a cetățenilor Uniunii Europene (UE) intervievați (60%) consideră că trecerea la moneda euro a avut consecințe pozitive pentru țările care o utilizează deja.

De asemenea, majoritatea respondenților (52%) consideră că, în general, vor fi consecințe pozitive ale introducerii monedei euro pentru țara lor și chiar mai mult, peste jumătate dintre ei (55 %) afirmă că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive inclusiv pentru ei înșiși. În ansamblu, 57% dintre respondenți sunt în favoarea introducerii monedei euro în țara lor. Cele mai ridicate procente cu opinie pozitivă s-au înregistrat în România (75% în favoarea monedei euro) și Ungaria (69%). În toate statele membre care au participat la sondaj, cu excepția Cehiei, s-a înregistrat o creștere a proporției celor care sunt în favoarea introducerii monedei euro, comparativ cu 2020. Cele mai mari creșteri sunt observate în România (de la 63% la 75%) și Suedia (de la 35% la 43%).

Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deși toate statele membre UE, cu excepția Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puține țări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice. (L.P.)

Lasă un comentariu