BĂTĂLIA PENTRU TÂRGU-SECUIESC

Distribuie pe:

Nu folosesc metafore în Târgu-Secuiesc, acolo unde, românii sunt într-un procent de sub 5%, se dă o luptă aprigă, în fiecare an, pentru supraviețuirea învățământului cu predare în limba română. De aceea, în programul burselor “Români pentru Români”sunt 10 copii din Târgu-Secuiesc. Fondurile se adună în contul BRD: RO77BRDE080SV91101760800, Asociația “Calea Neamului”. Zilele acestea vom face tot posibilul să le trimitem cea de-a doua tranșă de burse din acest an și, în funcție de câți bani se adună, să cooptăm noi elevi. În Târgu-Secuiesc, fiecare copil care merge la o secție cu învățământ românesc este o comoară, o adevărată baricadă națională, căci, dacă nu se întrunește numărul necesar de elevi, secțiile se pot desființa, iar demersurile pentru o eventuală reînființare sunt aproape o “misiune imposibilă”. Nu știu dacă mă fac bine înțeles, dar sunt cazuri, în județele Covasna și Harghita, în care, în diferite localități, învățământul în limba română a depins de plus-minus un singur elev. Există o familie din Covasna, pe care o știu personal (sper să obțin acordul ei pentru a o da de exemplu) care și-a trimis copilul la o școală din altă localitate, pentru ca, prin prezența acelui suflețel de românaș, să se îndeplinească numărul necesar de elevi, să nu se desființeze secția românească. Asta este situația în zona respectivă, unde fiecare școlar care urmează cursurile în limba maghiară primește bursă din partea statului ungar, în mod direct, dar și prin diferite asociații și fundații. Familiile mixte, care sunt foarte multe, și, datorită acestor burse acordate de guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban, preferă să-și înscrie copiii în școlile și liceele cu predare în limba maghiară, având astfel avantaje materiale. Nu cred că este nevoie să vă mai spun cum arată și cum sunt dotate aceste unități de studiu, în comparație cu ale noastre. Ce face în contrapondere statul român? Nimic! Privește inert cum, în centrul României, se naște un deșert etnic românesc. La Baraolt, județul Covasna, acum 30 de ani, erau câteva mii de români, școli, licee cu predare în limba națională. Astăzi, în întreaga zonă, nu mai există pur și simplu învățământ cu predare în limba română. Nimic. Acum doi ani, mai erau 3 elevi într-o amărâtă de secție dintr-o singură școală. Între timp, s-au mutat, au plecat. Baraolt, Vârghiș, Doboșeni, Herculian, Căpeni, Aita Seacă, Aita Medie, Aita Mare, arie compactă în Covasna, în care nu se mai aude în nicio unitate de învățământ în limba română. În schimb, există din partea Puterii marea preocupare de introducere a educației sexuale în școli, în cadrul “României educate”!!! Care Românie educată, când în centrul ei românii nici măcar nu mai învață în limba statului român și primesc burse de studiu din partea altui stat?

Programul burselor “Români pentru Români” este desfășurat de Asociația “Calea Neamului”, împreună cu “Grai Străbun” și Liga Studenților Iași, laolaltă cu partenerii noștri media, ActiveNews, ,,Cuvântul liber” din Târgu-Mureș, prin doamna Mariana Cristescu, Mesagerul de Covasna și Buletin de Carei.

Mulțumim din suflet tuturor românilor minunați care contribuie cu fonduri la acest program național sau care ne sprijină pe internet.

Frați și surori, în pofida acestor vremuri pe care noi le vom face a fi trecătoare, mergem, împreună cu Dumnezeu, înainte, pentru Biruința Neamului Românesc!

Lasă un comentariu