SERVICII DE PREVENȚIE DECONTATE DIN FONDUL NAȚIONAL UNIC DE ASIGURĂRI SOCIALE DE SĂNĂTATE

Distribuie pe:

Începând din această lună, investigațiile recomandate de medicul de familie, în cadrul consultațiilor de prevenție - acordate pentru toate categoriile de vârstă, potrivit noilor prevederi legale - se decontează din fondul alocat de Casele de Asigurări de Sănătate pentru investigații paraclinice, prin intermediul contractelor încheiate cu furnizorii de servicii, în limita valorilor de contract, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Excepție fac investigațiile recomandate de medicul de familie, în cadrul consultațiilor de prevenție efectuate asiguraților din lista proprie, cu vârsta de peste 40 de ani, care pot fi acordate de furnizorii de servicii paraclinice și peste valoarea de contract, în limita fondurilor alocate asistenței medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialități paraclinice. Astfel, în situația în care fondurile alocate de Casa de Asigurări de Sănătate au fost epuizate la momentul în care asiguratul solicită acordarea serviciilor recomandate, acesta va beneficia de investigații, urmând ca furnizorul să primească ulterior contravaloarea lor, peste valoarea de contract, prin încheierea unui act adițional justificativ.

“Niciun furnizor de servicii paraclinice nu poate refuza acordarea investigațiilor recomandate de medicul de familie, în cadrul consultației de prevenție, pentru asiguratul din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, pe motiv că s-au epuizat fondurile. Îi încurajez pe toți cei care întâmpină astfel de probleme să sesizeze Casele de Asigurări de Sănătate pentru remedierea unor astfel de situații”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

Formularul de bilet de trimitere pentru investigații paraclinice, în noul format, va fi introdus nu mai târziu de data de 30 septembrie 2021.

“Prevenția este o componentă extrem de importantă a sistemului de sănătate, căreia trebuie să îi acordăm o mai mare atenție pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Prevenirea îmbolnăvirilor și depistarea unor afecțiuni în faze incipiente, mai ușor de tratat, aduce beneficii majore. Pacienții vor avea șanse mai mari de recuperare, iar costurile vor fi mai mici. Noile reglementări reprezintă doar primii pași pentru întărirea prevenției. Consultările pentru viitorul Contract-cadru, prin care dorim să introducem noi măsuri în această direcție, vor demara, în scurt timp, astfel încât să putem lua cele mai bune decizii pentru sănătatea populației”, a mai precizat președintele CNAS, potrivit sursei citate. (I.S.)

Lasă un comentariu