DE ZIUA FRANȚEI, UN FOTBALIST FRANCEZ, CAMPION ÎN ROMÂNIA, SE ARATĂ IMPRESIONAT DE CE A DESCOPERIT LA NOI: “OAMENI BUNI, DESCHIȘI LA MINTE”

Distribuie pe:

Mike Cestor, fundașul francez al lui CFR Cluj care a trăit în București și acum e în Transilvania, a spulberat toate ideile preconcepute despre România pe care i le spuneau apropiații înainte de a se transfera în Liga 1. I s-a spus că se fură, că nu sunt oameni corecți, însă fotbalistul a ajuns după trei ani la concluzia că “cei din Occident habar n-au de România adevărată”.

Pe 14 iulie, Ziua Franței, fundașul central al campioanei CFR Cluj, Mike Cestor, 29 de ani, a povestit pentru Libertatea cum a trecut peste ideile preconcepute auzite în Occident cu privire la România și cum a descoperit țara noastră prin propriile experiențe. Parizian la origini, stoperul a dezvăluit, pe un ton franc, că a fost avertizat de apropiați să evite România, dar acum, după fix trei ani, este impresionat de ce a găsit aici. “Veniți în România să vedeți realitatea” Cestor a jucat la Astra Giurgiu, în ediția 2018/2019, apoi a trecut în Gruia, unde a cucerit două campionate consecutive cu “feroviarii”. A trăit în București, făcea zilnic naveta la antrenamente la Ploiești, etapele de acasă le juca la Giurgiu, cât timp a fost la Astra, apoi a trecut Carpații în Transilvania. Acum, când se gândește la sfaturile cunoscuților, înainte de sosirea în România, se amuză. “Mulți mi-au zis: «Hei, ai grijă, ce ți-a venit de te duci acolo?! Nu știi că acolo se fură, nu sunt oameni corecți?»“.

“După primele luni în țara voastră, i-am sunat pe oamenii aceia și le-am zis: Auziți, înainte să mai vorbiți ceva, mai bine ați veni să vedeți cu ochii voștri. Din păcate, nu doar francezii, dar și alți oameni din Occident habar n-au de România adevărată”, a mărturisit Mike.

Românii sunt oameni de treabă, ca oricare din Occident. Nu trebuie să te iei după ce auzi la unul sau la altul, fiindcă nu e corect să vorbești de niște oameni până nu-i cunoști. “Clujul mi se potrivește mai bine ca Bucureștiul”. “Tu cum îi vezi pe români?”, a fost întrebarea adresată fotbalistului francez. “Eu cred că sunt oameni care au bunătate, inteligenți, deschiși la minte, chiar am fost surprins plăcut. Și n-o spun să vă impresionez”, a reacționat Cestor. De doi ani a ajuns la Cluj-Napoca, un oraș mai pe gustul său. “Eu sunt genul liniștit, îmi place viața mai relaxată. De aceea Clujul, un oraș mai mic și cu mai puțin trafic, mi se potrivește mai mult decât Bucureștiul. Îmi place viața din România, ies la o cafea, la un restaurant, la mall, chestii simple”, a mai povestit fotbalistul francez.

Vara îi place, iarna îl înspăimântă A încercat diverse mâncăruri tradiționale, dar preferatul său este “cașcavalul pane, cred că am servit cel mai mult aici, în România, Doamne!, și-mi place enorm. Nu știu cum îl preparați, însă e foarte gustos”. Încă trebuie să se adapteze la un detaliu în țara noastră, spune că nu-i plac iernile friguroase. “Eu sunt adeptul verii, oricât ar fi de cald. Prima iarnă în România mi s-a părut un coșmar. Doamne, am înghețat! La un moment dat, la câteva meciuri, nu-mi mai simțeam urechile. Îmi place când ninge, e frumos, mai ales dacă privesc pe fereastră, în schimb frigul mă dă gata”, a mărturisit Cestor. (A.D.) (evz.ro)

Lasă un comentariu