“BESTIA AFRICANĂ”, CEL MAI MARE VAL DE CANICULĂ ȘI PRAF SAHARIAN, A PĂTRUNS ÎN ȚARA NOASTRĂ

Distribuie pe:

România se află, în acest moment, sub cod galben și cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat. Și asta din cauza unui val de căldură, numit “bestia africană”.

“Această masă de aer tropical provine din zona de nord a Africii și aduce cu sine și fragmente de praf saharian într-o concentrație destul de ridicată.

Este foarte probabil ca temperaturile maxime să se apropie de 39-40 de grade pe regiunile vestice și vor fi resimțite peste 40 pentru că vorbim de temperaturi estimate a se înregistra la umbră în adăposturi meteorologice.

Masa de aer cald se va resimți în partea de sud a teritoriului după care se va muta în Oltenia, Muntenia până vineri, cel puțin 35, 36, 37 de grade și disconfort termic accentuat în toate regiunile”, a povestit meteorologul Alina Șerban la Antena 3.

Avertizarea cod galben de val de căldură, disconfort termic accentuat și caniculă este valabilă miercuri.

Valul de căldură se va intensifica și se va extinde în cea mai mare parte a țării. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă.

Codul portocaliu, valabil tot miercuri, va cuprinde județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin, unde disconfortul termic va fi accentuat și va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi în general de 37-39 de grade, iar noaptea, valorile termice nu vor coborî sub 22-20 de grade. În cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat și în zilele următoare. (A.D.)

(sursa: antena3.ro)

Lasă un comentariu