TE PUI CU “PUTEREA DEPLINĂ A DREPTULUI COMUNITAR”?

Distribuie pe:

Întrucât a îndrăznit să-și dea cu părerea și să legifereze cum că părinții, și nu activiștii LGBTQ (homosexuali, lesbiene, transgenderi, “ciudați”) trebuie să-și educe propriii copii, sfidând, astfel, “valorile europene”, Ungaria și-a atras, din nou, mânia Bruxelles-ului, ba chiar se vede amenințată cu “cremenalul” european, dacă nu-și bagă mințile în cap și nu renunță la această lege de-a dreptul “rușinoasă”, după cum a catalogat-o chiar dna Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene (CE). “Este pus semnul egal între homosexualitate și pornografie. Această legislație folosește protecția copiilor pentru a discrimina oameni ca urmare a orientării lor sexuale... Este o rușine”, a tunat von der Leyen în plenul Parlamentului European, adăugând că Ungaria se va confrunta “cu puterea deplină a dreptului comunitar” dacă nu revine asupra acestei legi, deoarece, în calitate de gardian al tratatelor Uniunii, CE este în măsură să lanseze o procedură de încălcare a normelor europene, fapt ce poate duce la sesizarea Curții de Justiție a UE și, ulterior, la sancțiuni.

Reamintim că noile prevederi în materie interzic școlilor din țara vecină să folosească materiale considerate a promova homosexualitatea sau schimbarea de sex.

Guvernul de la Budapesta precizează că legea nu îi vizează pe homosexuali, ci urmărește protecția copiilor, ai căror părinți trebuie să joace rolul principal în educația lor sexuală. “Conform tratatelor europene, aceasta este evident o problemă a ungurilor, adică o competență națională. Birocrații de la Bruxelles nu au ce căuta în această problemă”, a afirmat premierul, Viktor Orbán adăugând că “orice ar face, nu vom permite activiștilor LGBTQ să intre printre copiii noștri în grădinițe și în școli”.

În decizia sa, pe cât de fermă, pe atât de clar exprimată, primul ministru se bucură de susținerea necondiționată a celor mai importante figuri ale politicii ungare: “Uniunea Europeană este distrusă tocmai de cei care acum vor să o protejeze de Ungaria”, a declarat László Kövér, președintele Parlamentului Ungariei, duminică, într-o emisiune a postului public Radio Kossuth. Vorbind despre starea actuală a UE, oficialul ungur a spus pe șleau că “unor politicieni occidentali cu mult tupeu le place să ne arunce în față că dacă acum ar fi momentul în care am dori să aderăm la uniune, nu am fi acceptați - din cauza presupuselor noastre probleme cu statul de drept, respectiv a opiniei diferite pe care o avem despre valorile noastre”.

În opinia sa, “după naziști și comuniști”, Europa este măcinată de un nou tip de aspirații totalitare: “Suntem expuși unei cantități imense de agresivitate”, a adăugat Kövér: “Ni se solicită, în mod aproape normativ, o distanțare atât de mare de normalitate, încât acest lucru provoacă supărare nu numai din partea maghiarilor, ci trezește antipatie în marea majoritatea a europenilor, a spus Kövér, conchizând că, dacă lucrurile vor continua astfel, Uniunea Europeană va fi distrusă tocmai de către “cei care vor acum să o protejeze de noi”. În opinia sa, categoria moralității a fost “pur și simplu lăsată la o parte” în cadrul UE, este considerată inexistentă și nu este sprijinită dezbaterea cu privire la moralitate. “Atunci să mi se spună, vă rog, la ce se referă valorile?”, a întrebat el, retoric.

Potrivit oficialului ungur, granițele cadrului moral nu numai că sunt forțate, ci sunt spulberate în mod deliberat de către reprezentanții stângii europene, care pot fi regăsiți atât în Partidul Popular European, cât și în extrema stângă, în partidele comuniste.

Încercările Uniunii Europene de a determina Ungaria să renunțe la legea care interzice în școli materialele ce promovează homosexualitatea nu vor avea succes, a declarat, la rândul său, șeful de cabinet al premierul Viktor Orbán, Gergely Gulyas: denunțând ceea ce numește “campania fără precedent” împotriva Ungariei lansată de UE, acesta a dat asigurări că Budapesta “va rezista presiunii Bruxelles-ului de a determina Ungaria să permită prezența activiștilor LGBT în grădinițe și școli”, adăugând că protejarea copiilor este unul dintre cele mai importante obiective ale guvernului pe care îl reprezintă. Nu doar Constituția Ungariei, ci și Carta Drepturilor Fundamentale din UE susține că educația copiilor este datoria părinților: “Bruxelles-ul nu este în măsură să spună cine ar trebui să îi crească pe copii și nici în ce fel”, a tranșat Gulyas.

În fine, dar nu în ultimul rând, este de consemnat declarația ministrului ungar de finanțe Mihály Varga, potrivit căruia “Bruxelles-ul nu ar putea să facă probleme economiei ungare nici dacă ar vrea: suntem constructivi, cooperăm, dar este important să menționez că atitudinea rușinoasă a Bruxelles-ului (eventualitatea neacordării de fonduri europene din cauza nerespectării statului de drept - n.n.) nu afectează situația economiei ungare. Potrivit lui Mihály Varga, la Bruxelles se încearcă, din nou, transformarea unei probleme pur economice într-o problemă politică. “Suntem încrezători că va prevala luciditatea și va fi găsită o soluție logică”, a spus ministrul. Calculele actuale arată că anul acesta, performanța economiei ungare ar putea crește cu peste 6% chiar dacă Ungaria nu ar primi, până la sfârșitul anului, niciun ban de la UE. Guvernul a pregătit tot ceea ce trebuia pentru ca lucrurile să stea astfel, a mai spus Varga.

… Bine, dar nici guvernanții noștri nu dorm pe ei înșiși, pregătind, și ei, tot felul de lucruri: bunăoară, în plină caniculă și pandemie, tocmai ce a fost lansată, oficial, din Dealul Cotrocenilor, o amplă dezbatere națională privind viitorul Europei. “Evenimentul are ca scop dezbaterea obiectivelor și așteptărilor legate de Conferința privind viitorul Europei, precum și lansarea unor direcții de reflecție pentru orientarea dezbaterilor cetățenești care vor avea loc la nivel național pe acest subiect”, informează Administrația Prezidențială printr-un comunicat de presă. Dezbaterile se vor desfășura pe tot parcursul anului și în primul semestru al anului viitor “în vederea formulării unor linii directoare privind viitorul UE”. Obiectivul major este acela “de consolidare a proiectului european în beneficiul tuturor cetățenilor”. Mai că-ți vine să-l parafrazezi pe dl Kövér: “Să mi se spună, vă rog, la ce se referă proiectul?”.

În fine, om dezbătea și om vedea… Că mai e timp pentru “lansarea unor direcții de reflecție”… Tot reflectând, poate aflăm și cine o să ne educe copiii din punct de vedere sexual și pe baza “valorilor europene”.

Apropo de educație: cu tam-tamul aferent, a fost (re)lansat mărețul proiect prezidențial “România educată”. Premierul a fost însărcinat (adică i s-a trasat o sarcină, nu că a rămas gravid și va naște, potrivit valorilor europene) să constituie de-în-da-tă, un grup de lucru care va prezenta rapoarte trimestriale de monitorizare a implementării proiectului. Termen: 1 august anul curent. Adică, vezi bine, în vreme ce dl Viktor se-ncontrează cu dna Ursula pe bază de educație sexuală, dl Cîțu are de lucru să adune oameni pentru grupul de lucru, care trebuie să se apuce de lucru la “direcțiile de reflecție pentru orientarea dezbaterilor cetățenești”. Nu-i de ici, de colo, pe căldurile astea…

Cât despre proiectul în sine, el este foarte frumos, cu multe (24) poze color, înfățișându-ni-l pe dl Iohannis în mijlocul copiilor. “Copiii și tinerii înțeleg rostul școlii în formarea lor, valorizează lectura și au capacitatea de a înțelege și de a aplica ceea ce citesc”, se arată în document, fapt ce ne umple de mândrie, deși “ceea ce ci…” e cam cacofonie. Dar, treacă-meargă, important este că, pe mulți bani europeni - acordați cu condiția să respectăm “valorile europene”, ceea ce vom și face, negreșit - într-o bună zi, România o să fie educată.

…În rest, nu ne prea pronunțăm asupra conținutului, nu că n-am vrea, dar n-avem asupra a ce să ne pronunțăm. Nu că ne-am fi așteptat ca marele proiect să se refere, de pildă, și la cultivarea spiritului în orizontul valorilor umane morale și creștine (nu doar la “flexibilitate”, “transparență”, “diversitate”, “reskilling” și “upskilling”), dar nici la așa o zeamă de vorbe goale, care te duce cu gândul la cum se prepară supa de pui: pui apă, pui sare, pui morcovi, pui țelină, pui pătrunjel, pui la fiert. Pui nu mai pui. Pui, obligatoriu, un pic de varză de Bruxelles tocată mărunt, altminteri te pui cu “puterea deplină a dreptului comunitar”… (surse - MTI, Reuters, Agerpres, AFP)

1 comentariu

Lasă un comentariu