CUM GĂTIM PENTRU A NE PĂSTRA INIMA PUTERNICĂ

Distribuie pe:

Nu doar alegerile alimentare pe care le faci, ci și modul de preparare și de păstrare a hranei contribuie la prevenirea și chiar la stoparea evoluției unor afecțiuni cardiovasculare.

Ulei de măsline sau de palmier, la prăjire

Dacă optezi din când în când pentru prepararea unor alimente prin prăjire, alege uleiul de măsline sau de palmier. Acestea își mențin proprietățile, chiar și atunci când sunt încălzite până la 210 grade Celsius, spre deosebire de alte uleiuri, cum este cel de floarea-soarelui, care se descompune în substanțe toxice, chiar începând cu 160 de grade Celsius.

România se află pe unul dintre primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de afecțiuni cardiovasculare, arată o statistică a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Iar alimentația dezechilibrată, bogată în calorii și în grăsimi saturate, alături de alți factori nocivi precum sedentarismul, fumatul, stresul și consumul de alcool joacă un rol determinant în apariția bolilor de inimă. În aceste condiții, specialiștii susțin că numărul persoanelor afectate de astfel de probleme ar putea fi redus la jumătate, prin simpla modificare a stilului de viață care implică, desigur, și adoptarea unui mod corect de alimentație.

Pentru a păstra în mare măsură proprietățile alimentelor, este indicat să le prepari prin metoda de fierbere în abur sau prin frigere.

Mese regulate, sărace în grăsimi și sare

Din lipsă de timp, obișnuiești să iei o singură masă pe zi, de obicei cina, iar mâncarea ta preferată este friptura cu cartofi prăjiți și, eventual, o prăjitură la desert? Ei bine, aceasta este una dintre marile greșeli de alimentație, foarte frecvent întâlnită, și care duce în timp, la apariția obezității, la creșterea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale și, în final, la boli cardiovasculare. Pentru a te hrăni sănătos, încearcă să iei trei mese principale pe zi și două gustări și ține cont de faptul că este indicat să mănânci cel puțin cinci porții de fructe și de legume zilnic. Evită pe cât posibil prăjelile, dulciurile concentrate, grăsimile animale și sarea. Alege în schimb să consumi cât mai mult pește, lapte degresat, ficat, fructe și legume proaspete, cereale integrale și verdețuri.

Prepararea alimentelor la abur sau prin frigere

Pentru a păstra o proporție cât mai mare din nutrienții și din vitaminele conținute de alimente, este indicat să le prepari prin metoda de fierbere în abur, fără adaos de apă sau prin frigere fără adaos de grăsimi. Specialiștii spun că este de preferat să alegi vase de gătit confecționate din ceramică, din sticlă, din oțel inoxidabil sau din fontă smălțuită. Pe de altă parte, evită-le pe cele din aluminiu (inclusiv folia din aluminiu), vasele din cupru și pe cele care au smalțul deteriorat, deoarece pot elibera substanțe toxice. În plus, vasele de bună calitate sunt igienice și permit prepararea alimentelor fără grăsime.

Pentru a păstra cât mai mult din valoarea biologică a alimentelor, trebuie să folosim instrumente de gătit potrivite și performante, compatibile cu alimentele. Astfel, trebuie să alegem vase de bună calitate, din sticlă, din oțel inoxidabil, din fontă sau din ceramică. Trebuie evitată vesela din aluminiu, deoarece în contact cu alimentele eliberează elemente neurotoxice, asociate cu maladia Alzheimer. Nici vasele din alamă sau din cupru nu sunt indicate.

Lasă un comentariu