COVID-19 “O MARE PROBABILITATE” DE NOI VARIANTE ALE SARS-COV-2, POSIBIL MAI PERICULOASE

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat, ieri, că pandemia COVID-19, în creștere în multe părți ale lumii, crește și probabilitatea ca noi variante potențial periculoase să apară în viitor.

“Pandemia nu este nici pe departe terminată”, a spus profesorul Didier Houssin, președintele Comitetului OMS de Urgență COVID-19.

Înmulțirea globală a cazurilor noi a evidențiat provocările continue ale pandemiei. În Africa, infectările au depășit cel de-al doilea vârf al valului, în timpul celor șapte zile care s-au încheiat pe 4 iulie, iar numărul morților din această săptămână a crescut cu 40%, potrivit OMS.

La începutul pandemiei, exista o singură variantă a virusului SARS-CoV-2. Pe măsură ce acesta s-a răspândit pe tot globul, el a suferit mutații, generând mii de noi variante - unele dintre ele fiind mai contagioase decât cea inițială.

În prezent, există patru variante îngrijorătoare, etichetate de OMS folosind alfabetul grecesc. Cea mai recentă, varianta delta, care a fost detectată pentru prima dată în India, a fost identificată în peste 111 țări și este acum responsabilă pentru aproape 60% din toate cazurile din S.U.A.

“Ne așteptăm să fie tulpina dominantă, care va circula în întreaga lume, dacă nu este deja”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pe măsură ce virusul continuă să se răspândească, s-ar putea ca, în viitor, să apară noi variante, și mai dificil de controlat, a avertizat OMS.

Vaccinurile constituie, în întreaga lume, unul dintre cele mai importante instrumente pentru a preveni răspândirea actualelor tulpini SARS-CoV-2, reducând capacitatea virusului de a evolua în noi forme și variante, însă multe țări nu au suficientă cantitate de vaccin. Doar 25,8% din populația lumii a primit cel puțin o doză de vaccin anti - COVID-19, potrivit Global Change Data Lab de la Universitatea din Oxford.

OMS a reiterat, ieri, importanța utilizării tuturor vaccinurilor aprobate în prezent și a lansat un apel la acțiune, pentru ca minimum 10% din populația fiecărei țări să fie vaccinată până în septembrie 2021.

OMS a încurajat țările mai bogate să-și împartă rezervele de vaccin cu restul țărilor lumii. În combinație cu vaccinurile, respectarea măsurilor sociale și de sănătate publică - purtarea măștii, distanța fizică și igiena mâinilor - rămâne cea mai eficientă strategie pentru combaterea răspândirii tuturor variantelor SARS-CoV-2.

“Virusul continuă să evolueze, rezultând variante mai transmisibile”, a spus Ghebreyesus, săptămâna trecută, când pe plan mondial s-au înregistrat patru săptămâni consecutive de cazuri în creștere. (sursa - abcnews. com)

Lasă un comentariu