LA TOPLIȚA, SIMPOZION ȘTIINȚIFIC, CU PRILEJUL MANIFESTĂRILOR ZILELOR MIRON CRISTEA

Distribuie pe:

În perioada 17 - 20 iulie a.c., la Toplița, s-a desfășurat cea de a XXIV-a ediție a “Zilelor Miron Cristea”. Organizatori ai evenimentului au fost Centrul Cultural Toplița, în parteneriat cu Fundația Culturală “Miron Cristea” Toplița, cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului României, al Primăriei și al Consiliului Local ale municipiului Toplița. Comunicările științifice au fost împărțite în trei secțiuni: Miron Cristea - Credință străbună; Istorie națională; Cultură și civilizație românească. Lucrările simpozionului vor fi cuprinse în volumul următor al anuarului “Sangidava 9” ( 15). În prima zi a manifestărilor a avut loc primirea și cazarea invitaților.

DUMINICĂ, 18 IULIE 2021

Lucrările au început în ziua de duminică, 18 iulie, când a avut loc deschiderea festivă

a Zilelor Miron Cristea, prin intonarea Imnului de Stat al României, o rugăciune și cuvântul Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei. A urmat cuvântul de bun-venit, rostit de primarul municipiului Toplița, Dumitru Olariu, apoi al subsecretarului de stat Costel Cristian Lazăr, din partea Ministerului Culturii, al managerului Bodor Istvan Lorand, din partea Centrului Cultural Toplița, și Ilie Șandru, președinte de onoare al Fundației “Miron Cristea”. De la ora 9.30, a început prezentarea lucrărilor științifice, deschise de autorii prof. dr. Liviu Boar și prof. Mariana Boar - Târgu-Mureș - cu studiul “Adunarea cercuală a Despărțământului Reghin (XXVI) al ASTREI, de la Toplița, în 1911”; prof. univ. dr. Alexandru Porțeanu - București: “Pergamentul Marii Uniri în lumina cercetărilor recente”; col. (r) prof. univ. dr. Ioan Giurcă - București: “Aspecte din viața socială, religioasă și culturală în Toplița, reflectată în presa vremii”. Apoi, Alin Spânu a fost moderatorul unor lansări și prezentări de cărți. De la ora 15.00 a avut loc o slujbă de pomenire a patriarhului Miron Cristea, la bustul său, iar de la ora 16.00 a început sesiunea de comunicări științifice “Credință străbună, cultură, civilizație și istorie”, moderatori Ioan Giurcă și Adrian Deheleanu. La secțiunea “Istorie”, moderatori au fost Dan Prisăcaru și Virgil Pană.

A DOUA ZI A LUCRĂRILOR, LUNI, 19 IULIE 2021

Ziua a început într-o notă mai relaxantă, prin vernisarea expozițiilor intitulate “Imaginea satului de altădată” din Lunca Bradului, cu fotografii vechi, expoziție realizată și prezentată de Rusalina Petruț, președinte al Asociației Culturale “La poale de Călimani” din Lunca Bradului și “Moștenire toplițeană”, expoziție de fotografii vechi, realizată și prezentată de Viorica Macrina Lazăr, manager la Biblioteca municipală “George Sbârcea” din Toplița. În final, participanții la simpozion s-au deplasat pentru vizitarea monumentelor istorice și a rezervațiilor naturale din Tulgheș.

MARȚI, 20 IULIE 2021

În ultima zi a lucrărilor simpozionului, invitații participă la Sfânta Liturghie, cu prilejul sărbătoririi hramului Mănăstirii “Sfântul Ilie” din Toplița, mănăstire ce a fost ctitorită de patriarhul Miron Cristea. De la ora prânzului, au loc discuții, propuneri, concluzii la această a XXIV-a ediție a Zilelor “Miron Cristea”.

Lasă un comentariu