PREMIERUL CÎȚU: “ÎNCEPÂND DE MÂINE, BANII POT SĂ AJUNGĂ LA CETĂȚENII AFECTAȚI DE INUNDAȚII DIN JUDEȚUL ALBA”

Distribuie pe:

Premierul Florin Cîțu a precizat că oamenii din zonele afectate de inundații și de viiturile puternice din județul Alba vor primi sumele acordate ca sprijin financiar de la Guvern, începând de luni.

“Începând de mâine, după decizia de Guvern, bineînțeles că banii pot să ajungă la cetățeni”, a declarat prim-ministrul.

Premierul Florin Cîțu a efectuat, duminică, o vizită în localitatea Ocoliș din județul Alba, împreună cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă. El i-a asigurat pe primarii din Ocoliș, Roșia Montană, Câmpeni și Abrud, de toată susținerea din partea Guvernului.

“Astăzi am fost în zonele afectate de inundații din județul Alba. Am discutat și i-am asigurat pe localnicii cu gospodării avariate că vor primi sprijin de la Guvern și mă voi ține de cuvânt! Am mers în localitatea Ocoliș, însoțit de colegii mei, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, și Nicolae Ciucă, ministrul Apărării. Împreună am analizat prioritățile de intervenție, cu primarii din cele mai afectate zone: Ocoliș, Roșia Montană, Câmpeni și Abrud. Cel mai important este că nu avem victime. Prioritatea este refacerea gospodăriilor. Structurile MAI și MApN vor rămâne în zonă pentru a veni în ajutorul localnicilor, așa cum au făcut și în aceste zile. Le mulțumesc pentru sprijinul acordat. Guvernul va aloca ajutoare financiare pentru fiecare gospodărie afectată, imediat după ce va primi evaluarea. Rog cetățenii din localitățile avariate să ia legătura cu primarii, pentru a ne asigura că ajutoarele vor ajunge cât mai repede la cei afectați”, a afirmat premierul Cîțu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

VICTORIA NULAND A ASIGURAT-O PE MAIA SANDU DE SPRIJINUL SUA PENTRU AGENDA SA DE REFORME

Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), al președintelui Maia Sandu, a câștigat detașat alegerile parlamentare anticipate, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

PAS a depășit categoric principala formațiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), care a fost votat de doar 27,17% din electorat.

Datele CEC mai arată că Partidul Politic “Șor” (PPȘ) a beneficiat de susținerea a 5,74% dintre alegători.

În condițiile în care pragul electoral este de 5% pentru partidele politice și 7% pentru alianțele electorale, în noul legislativ din Republica Moldova acced doar trei formațiuni politice, PAS, BECS și PPS, urmând ca partidul președintelui Maia Sandu să aibă o majoritate covârșitoare.

COMISIA EUROPEANĂ A PROPUS O NOUĂ STRATEGIE PENTRU PROTEJAREA ȘI REFACEREA PĂDURILOR DIN UE

Comisia Europeană a adoptat, vineri, noua Strategie a UE pentru păduri, pentru 2030, o inițiativă emblematică din cadrul Pactului verde european, care se bazează pe Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Strategia contribuie la pachetul de măsuri propuse recent pentru atingerea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, cu cel puțin 55% până în 2030 și a neutralității climatice în UE, până în 2050. Ea contribuie, de asemenea, la îndeplinirea angajamentului UE de a accelera eliminarea carbonului prin absorbanți naturali, așa cum prevede Legea climei.

Strategia este însoțită de o foaie de parcurs pentru plantarea a trei miliarde de copaci suplimentari în întreaga Europă, până în 2030, cu respectarea deplină a principiilor ecologice - copacul potrivit la locul potrivit pentru scopul potrivit.

“Pădurile sunt plămânii planetei: ca atare, sunt vitale pentru climă, pentru biodiversitate, pentru soluri și pentru calitatea aerului. Dar pădurile sunt și plămânii societății și ai economiei: ele asigură mijloace de trai în zonele rurale, furnizează produse esențiale pentru cetățenii noștri și dețin o valoare socială profundă, prin însăși natura lor. Noua Strategie pentru păduri recunoaște această multifuncționalitate și demonstrează că ambițiile în domeniul mediului pot merge mână în mână cu prosperitatea economică. Prin intermediul strategiei și cu sprijinul noii politici agricole comune, pădurile și silvicultorii noștri vor da un nou suflu unei Europe durabile, prospere și neutre din punct de vedere climatic”, a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Acțiunile propuse vor mări sechestrarea carbonului prin îmbunătățirea absorbanților și a stocurilor, ceea ce va contribui la atenuarea schimbărilor climatice. Strategia se angajează să protejeze cu strictețe pădurile primare și seculare, să refacă pădurile degradate și să asigure gestionarea lor durabilă, într-un mod care să mențină serviciile ecosistemice vitale pe care le oferă pădurile și de care depinde societatea.

Strategia prevede, de asemenea, elaborarea unor scheme de plată destinate proprietarilor și administratorilor pădurilor care furnizează servicii ecosistemice alternative, de exemplu prin menținerea intactă a unor părți ale pădurilor. Noua politică agricolă comună (PAC) va reprezenta o ocazie, printre altele, de a oferi un sprijin mai bine direcționat pentru silvicultori și pentru dezvoltarea durabilă a pădurilor. Noua structură de guvernanță pentru păduri va crea un spațiu mai incluziv, pentru ca statele membre, proprietarii și administratorii de păduri, industria, mediul academic și societatea civilă să poată discuta despre viitorul pădurilor în UE și să ajute la păstrarea acestor bunuri valoroase pentru generațiile viitoare.

În sfârșit, Strategia pentru păduri anunță o propunere legislativă menită să intensifice monitorizarea, raportarea și colectarea de date în domeniul forestier în UE. Colectarea de date armonizată la nivelul UE, combinată cu planificarea strategică la nivelul statelor membre, va oferi o imagine cuprinzătoare a situației, a evoluției și a evoluțiilor viitoare preconizate ale pădurilor din UE. Acest lucru este esențial dacă dorim să ne asigurăm că pădurile își pot îndeplini multiplele funcții în domeniul climei, al biodiversității și al economiei.

Pădurile sunt aliați esențiali în lupta împotriva schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității, grație funcției lor de absorbanți de carbon, precum și capacității de a reduce impactul schimbărilor climatice, de exemplu prin răcorirea orașelor, prin protejarea noastră împotriva inundațiilor puternice și prin reducerea impactului secetei. Pădurile sunt și ecosisteme valoroase, adăpostind o mare parte din biodiversitatea Europei. Serviciile ecosistemice ale acestora contribuie la sănătatea și la bunăstarea noastră prin reglarea apei, prin furnizarea de hrană, medicamente și materiale, prin reducerea și controlul riscurilor de dezastre, prin stabilizarea solurilor și controlul eroziunii, precum și prin purificarea aerului și a apei. Pădurile sunt locuri de recreere, relaxare și învățare, precum și parte din mijloacele de subzistență. AS - autor: Constantin Balaban.

VACCINARE: UE A DEPĂȘIT STATELE UNITE, AFIRMĂ RESPONSABILII EUROPENI

UE a depășit Statele Unite pentru rata populației care a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva coronavirusului, și-au exprimat sâmbătă bucuria pe Twitter mai mulți responsabili europeni, în contextul în care vechiul continent a fost în urmă luni de zile, notează AFP.

“Uniunea Europeană a vaccinat până în prezent o parte mai mare a populației sale, cu prima doză, decât Statele Unite (55,5%/55,4%)”, a afirmat pe rețeaua socială secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune. “Continuăm, mărim viteza!”, a adăugat el, împărtășind statistici de pe site-ul Our World in Data.

Strategia europeană de vaccinare, care a demarat mai lent decât în Regatul Unit și Statele Unite, din cauza unei aprovizionări insuficiente, a făcut obiectul criticilor și polemicilor în primele luni ale anului. Comisia Europeană, care a coordonat comenzile de vaccinuri pentru cele 27 de state membre, a fost luată ca țintă.

“Am promis, am îndeplinit. UE depășește Statele Unite în această săptămână și devine primul continent vaccinat cu prima doză din lume. Totul, în timp ce exportăm jumătate din producția noastră în peste 100 de țări”, a salutat, de asemenea, pe Twitter, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

“Eficiență și solidaritate - o realizare de care putem fi mândri”, a adăugat acest oficial căruia i s-a încredințat responsabilitatea unui grup de lucru pentru a mări producția și aprovizionarea cu vaccinuri în Europa.

În februarie, în mijlocul polemicii legate de “întârzierea europeană”, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen a recunoscut “unele greșeli”.

“Am subestimat dificultățile legate de producția de masă (...) Am fost prea optimiști și, fără îndoială, prea încrezători în ceea ce privește livrarea la timp a dozelor comandate”, a declarat ea.

Dar “lupta împotriva virusului nu este un sprint, este un maraton, care necesită rezistență și tenacitate”, a adăugat Ursula von der Leyen, citată de AFP.

Majoritatea restricțiilor au fost ridicate în Anglia

Majoritatea restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus au fost ridicate în Anglia luni, redenumită “Ziua libertății” în pofida unei creșteri a numărului de contaminări, care îi îngrijorează pe mulți oameni de știință și responsabili politici, relatează AFP.

Începând de la miezul nopții, în Anglia (23:00 GMT), sălile de spectacol și stadioanele se pot redeschide la capacitate maximă, cluburile pot primi din nou publicul, servirea la bar este din nou autorizată în pub-uri și nu mai există o limită privind numărul de persoane reunite. Purtarea măștii nu mai este obligatorie, dar recomandată în mijloacele de transport și magazine, iar telemunca nu mai este o cerință.

Premierul britanic Boris Johnson i-a îndemnat duminică pe britanici să fie precauți și să se autoizoleze atunci când li se spune, într-un mesaj video lansat în ajunul ridicării majorității restricțiilor anti-COVID-19 în Anglia.

Lasă un comentariu