IN MEMORIAM IOAN RANCA (1932-2020) UN AN DE LA TRECEREA LA CELE VEȘNICE A DISTINSULUI ARHIVIST ȘI ISTORIC TÂRGUMUREȘEAN

Distribuie pe:

În urmă cu un an, la 17 iulie 2020, a trecut la cele veșnice arhivistul și istoricul târgmureșean Ioan RANCA.

Acest moment comemorativ ne oferă prilejul de a-i aduce un nou omagiu distinsului arhivist și istoric, cunoscut pentru contribuția sa la îmbogățirea patrimoniului arhivistic național și a istoriei românilor din Transilvania. A fost unul din cei mai buni cunoscători ai istoriei românilor din fostele scaune secuiești. Împreună cu cercetătorii Pr. acad. Mircea Păcuraru, Ana Grama și Mihai Racovițan din Sibiu, Ioana Cristache Panait și Mircea Sfârlea din București, Elena Mihu, Liviu Boar, Ana Hancu și Cornel Sigmirean din Tg. Mureș, I.I. Russu și Vasile Lechințan din Cluj Napoca, Aurel Marc și Ilie Șandru din Toplița, Ana Dobreanu din Miercurea Ciuc, Dan Baicu din Sf. Gheorghe, Ioan Ranca a făcut parte din așa-numitul “Grup de la Sf. Gheorghe”, care, după înființarea Centrului Ecleziastic de Documentare “Mitropolit Nicolae Colan” și a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, s-a instituționalizat și a conceput o strategie de cercetare a istoriei, civilizației și culturii românești din sud-estul Transilvaniei. În toată această perioadă, volumele lui Ioan Ranca referitoare la reverberațiile răscoalei lui Horea la românii din secuime și românii din scaunele Mureș, Giurgeu, Ciuc și Casin în antroponimele din conscripții au fost pe larg prezentate în cadrul manifestărilor organizate în zonă și în publicațiile editate de instituțiile menționate.

În anul 2012, cu prilejul împlinirii venerabilei vârste de 80 de ani, Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, în cadrul colecției “Profesioniștii noștri” i-a dedicat volumul omagial “Ioan Ranca, istoric și arhivist, la 80 de ani”, ediție îngrijită de Liviu Boar și Ioan Lăcătușu.

Pentru contribuțiile sale importante aduse la cunoașterea istoriei românilor din această parte de țară și a conviețuirii lor cu secuii/ maghiarii, Ioan Ranca a fost răsplătit moral cu acordarea mai multor dinstincții, printre care: “Fibula de la Suseni” acordată de Consiliul Județean Mureș, “Crucea Munților” acordată de Episcopia ortodoxă a Covasnei și Harghitei, premiul I.I. Russu acordat de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, precum și ordine și medalii conferite la propunerea Arhivelor Naționale.

Acum un an, la trecerea la cele veșnice, dând glas sentimentelor de respect și prețuire față de personalitatea celui plecat în eternitate, istoricul și arhivistul clujean Vasile Lechințan a ținut să menționeze: Sunt profund întristat de trecerea le cele eterne a istoricului Dr. Ioan Ranca, un mare suflet de om de știință care și-a iubit neamul său și i-a apărat demnitatea, fiind mândru de valorile pe care le-au creat strămoșii noștri în leagănul civilizației și dăinuirii noastre. De prietenia sinceră a savantului dr. Ioan Ranca m-am bucurat în timpul cercetărilor mele și chiar am colaborat la proiecte comune, având conștiința că am alături sufletește un înțelept parcă de tipul celor din galeria antichității clasice. Târgu Mureșul - relev abia acum - mi se părea înnobilat de o astfel de efigie de Om al echilibrului conviețuirii pașnice interetnice, pe al cărui cuvânt de savant te puteai baza în această lume atât de dezorientată și dominată de neputința renașterii. Întâlnirile noastre de demult pe la simpozioane, discuțiile noastre telefonice Târgu Mureș - Cluj-Napoca erau prilej de încântare pentru schimbul de noutăți pe care cercetările noastre le aduceau la lumină. Aveam credința că un astfel de savant nu poate să aibă decât o viață nemuritoare. Un pios omagiu savantului târgumureșean care a îmbogățit istoriografia românească cu opere durabile. Sincere condoleanțe familiei.

La rândul său, din Bacău, arhivistul și istoricul Vilică MUNTEANU, prieten drag al celui plecat dintre noi, a consemnat: “Un mare OM, un mare ROMÂN a plecat spre o lume mai bună, mai dreaptă și s-a înălțat la cer. Ne-a părăsit un istoric și arhivist care a făcut cinste meseriei și instituției. Dumnezeu să îl aibă în pază!”

În mesajul de condoleanțe transmis de conducerea Arhivelor Naționale, în iulie 2020, se afirmă: “Grație impozantei sale staturi intelectuale, Ioan Ranca a devenit mentorul spiritual a generații de oameni de cultură în formare, de pe meleagurile Mureșului. Va rămâne ca o flacără călăuzitoare în memoria colegilor și a prietenilor din Arhive și din mediul științific și cultural, care l-au cunoscut și l-au prețuit”.

Un nou demers de prețuire a memoriei distinsului cărturar târgumureșan Ioan Ranca îl constituie și continuarea problematicii abordate în volumele “Românii din scaunele secuiești în antroponimele din conscripții. Scaunul Mureș Vol. I” și “Românii din scaunele secuiești în antroponimele din conscripții. Scaunul Ciuc, Giurgeu, Casin Vol. II” prin publicarea, în cursul acestui an, cu acceptul familiei Ranca, a volumului “Românii din fostele scaune secuiești (Ciuc, Mureș, Odorhei și Treiscaune - secolele XVI-XXI). Atestări documentare, conscripții, statistici, recensăminte”, volum care urmează să apară cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului României, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară.

Dumnezeu să îl odihnească în pace, iar pe noi să ne învrednicească pentru a-i cinsti memoria după măsura meritelor sale de arhivist, istoric și Om al cetății, implicat în proiectele de păstrare și promovare a identității românești din Arcul Intracarpatic.

Lasă un comentariu