FEMEILE SUNT CELE MAI FERICITE DUPĂ VÂRSTA DE 50 DE ANI...

Distribuie pe:

Aproape toţi oamenii consideră că tinereţea este etapa vieţii în care suntem cei mai fericiţi, însă studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat contrariul. Mai exact, acest adevăr este valabil în special în cazul femeilor, care sunt, în general, mai fericite după vârsta de 50 de ani.

Iată ce argumente aduc oamenii de ştiinţă în acest sens:

Au depăşit criza vârstei mijlocii

Există unele semne care indică faptul că treci printr-o criză a vârstei de 40 de ani. În această etapă, te poţi confrunta cu tot felul de îndoieli cu privire la viaţa ta.

De exemplu, simţi că nu ştii exact în ce direcţie merge viaţa ta, eşti dezamăgită de ce ai obţinut până la această vârstă sau te simţi copleşită de îndatoriri şi responsabilităţi. Deşi este numită, adesea, criză, în realitate această etapă este una de tranziţie. Apare, în general, în jurul vârstei de 37 de ani şi îi face pe oamenii de ambele sexe să se simtă... ciudat.

Dacă bărbaţii se judecă în funcţie de realizările în carieră, femeile îşi pun întrebări cu privire la realizările lor ca mame şi soţii.

Fericirea are forma literei U

Fericirea urmează un tipar în forma literei U în timpul vieţii unei persoane. Un studiu a arătat că, în general, suntem fericiţi ca tineri adulţi, apoi ne confruntăm cu o perioadă de criză care durează în jur de... două decenii.

Ulterior, fericirea ajunge la un nivel mai ridicat în jurul vârstei de 50 de ani. La această vârstă, femeile se eliberează de grija care apare în etapa vieţii în care sunt mame tinere, de stresul de a obţine o poziţie bună în carieră şi de a sacrifica plăcerea pentru un stil de viaţă confortabil.

Potrivit studiilor, pe măsură ce stresul scade în timp şi dezamăgirile sunt lăsate în urmă, femeile la vârsta de peste 50 de ani redescoperă liniştea şi se simt mai fericite. Ele învaţă să se accepte aşa cum sunt, adică “îmbătrânite”, şi au mai multă încredere în ele.

Au mai multă libertate

Datorită evoluţiei în materie de medicină şi cosmetică şi pentru că există mai puţine tabu-uri în privinţa relaţiilor, în prezent sunt mai multe motive decât în trecut pentru ca femeile de peste 50 de ani să se simtă mai fericite.

Ele au mai multă libertate, pe măsură ce copiii se apropie de maturitate şi devin mai independenţi, ceea ce le permite femeilor să aibă mai mult timp pentru ele şi să se concentreze asupra propriilor pasiuni.

După vârsta de 50 de ani, cele mai multe femei învaţă să îşi accepte corpul şi efectele inevitabile ale îmbătrânirii, iar maturitatea în gândire oferă o mai bună acceptare de sine şi, astfel, mai multă fericire.

Îşi asumă noi riscuri

Încrederea în sine dobândită odată cu trecerea anilor, le face pe femeile de peste 50 de ani să îşi asume riscuri pe care nu le-ar fi luat în calcul mai devreme. De exemplu, ele au curajul să transforme o pasiune în afacere, să renunţe la un mariaj nefericit şi să caute un partener de viaţă potrivit firii lor.

Nu în ultimul rând, stabilitatea financiară creşte la maximum în jurul vârstei de 50 de ani, fapt ce contribuie semnificativ la o viaţă mai independentă şi mai fericită. (L.P.)

Lasă un comentariu