PESTE 1.800 DE BISERICI DIN BAZINUL CARPATIC, RENOVATE CU SPRIJIN FINANCIAR DIN PARTEA GUVERNULUI UNGARIEI

Distribuie pe:

Ministrul ungar al finanţelor, Varga Mihály, a participat duminică, 18 iulie, la ceremonia de sfinţire şi inaugurare a Bisericii Reformate din Pănet (lăcaş de cult datând din Evul Mediu), după ce aceasta a fost consolidată şi renovată cu sprijin financiar din partea Guvernului de la Budapesta.

Executivul ungar a oferit un sprijin, din bugetul de stat, de aproximativ 974.000 de euro, notează MTI, citând un comunicat al Ministerului ungar de finanţe.

În cadrul ceremoniei, Varga Mihály a subliniat faptul că, datorită măsurilor de consolidare economică din ultimii 10 ani, continuă să existe resurse pentru a sprijini familiile, viaţa spirituală şi dezvoltarea economică a comunităţilor maghiare de dincolo de graniţele Ungariei şi a celor din patria mamă, în vederea păstrării rădăcinilor culturale şi a valorilor creştine ale Europei.

Din acest motiv, Guvernul ungar ajută, de ani de zile, la consolidarea economică a maghiarilor de peste hotare, a adăugat politicianul, reamintind că, potrivit programului de dezvoltare economică din Transilvania, lansat în anul 2017, Ungaria oferă sprijin în formarea profesională, în dezvoltarea afacerilor maghiare, dar şi în ceea ce priveşte educaţia maghiarilor.

Începând din anul 2010, au fost renovate, cu sprijinul Guvernului ungar, 3.000 de biserici şi au fost construite aproximativ 150 de lăcaşe de cult, în Ungaria şi în Bazinul Carpatic, în zonele populate de maghiari. Anul acesta, s-a luat deja decizia cu privire la programul de restaurare a bisericilor maghiare: peste 1.800 de lăcaşe de cult vor fi renovate sau continuă renovarea acestora, dintre care 1.400 se află în Ungaria, iar 400 peste hotare, a explicat ministrul.

Prin construirea bisericii din Pănet, s-a realizat nu doar o clădire cu o arhitectură remarcabilă, dar s-a consolidat şi o comunitate de credincioşi devotaţi, dedicaţi să facă acest lucru ca să dăinuie, a precizat oaspetele ungur.

Potrivit lui Varga, contextul pandemic şi cel politic “ne-au întărit în ideea că nu putem renunţa nici la dreptul de a decide noi înşine, nici la puterea credinţei creştine, fără a-i face vulnerabili pe oameni. Prin urmare, în procesul nostru de luare a deciziilor, trebuie să ţinem cont, în continuare, de interesele maghiarilor, trebuie să protejăm comunităţile maghiare, independenţa noastră şi fundamentele creştine ale Europei”.

“Am reuşit să petrec o duminică înălţătoare alături de compatrioţii mei din satul de lângă Marosvásárhely, la ceremonia de inaugurare a noii biserici. Vă mulţumim pentru ospitalitate!” - a scris ministrul pe pagina sa de socializare. (foto - facebook.com/VargaMihalyKepviselo)

Lasă un comentariu