ALERTĂ! COPILĂRIA ESTE DISTRUSĂ DE... TELEFOANELE MOBILE

Distribuie pe:

Specialiștii sunt în alertă și vin cu atenționări extrem de dure cu privire la efectele telefoanelor mobile asupra copiilor, care, pur și simplu, le distrug copilăria, lăsând urme negative adânci pentru întreaga viață.

“Telefonul mobil a devenit un surogat al familiei și al prietenilor, iar folosirea excesivă a acestuia are efecte nocive asupra dezvoltării normale a copilului. Dependența copilului de telefonul mobil poate restrânge vocabularul copilului și capacitatea lui de comunicare verbală, nonverbală și paraverbală”, atrag atenția medici din mai multe specialități, citați de descopera.ro.

Până la vârsta de 5 ani, fără telefon!

Copiilor le este contraindicat să petreacă timpul în fața telefoanelor mobile sau a calculatoarelor până la vârsta de 5 ani, deoarece lumina albastră care se emană de la ecrane inhibă secreția melatoninei (hormonul somnului), iar în timp are un efect dăunător asupra copilului.

Timpul maxim pe care îl poate petrece pe zi un copil în fața telefonului, pentru a evita problemele oftalmologice, este: de la 5 la 7 ani - nu mai mult de 10 minute; până la 10 ani - nu mai mult de 15 minute; de la vârsta de 10 ani - se permite câte 20 minute de 3 ori pe zi. În caz contrar, copiii acuză cefalee, ochi roșii și senzația de nisip în ochi.

De asemenea, copiii concentrați la monitor uită să clipească, clipitul fiind o reacție de protecție, iar ei clipesc de 3 - 4 ori mai rar. În mod normal, un copil ar trebui să clipească de 10 - 14 ori pe minut.

Copiii au nevoie de joacă în compania altor copii

Psihologii susțin că există trei impedimente frecvent întâlnite la copiii dependenți de telefonul mobil. Deși creativitatea prinde rădăcini de la vârste fragede, când trebuie susținută și încurajată, specialiștii spun că părinții ar trebui să le stimuleze copiilor mult mai mult aptitudinea, astfel încât aceștia să fie mai creativi cu lumea palpabilă, să poată reacționa eficient la pericolele sociale și să transforme, prin puterea gândului, a cuvântului și a acțiunii, lumea din jur într-un loc mai bun.

Din păcate, toate aceste momente sunt înlocuite doar cu folosirea în exces a telefonului mobil, iar copilul își va trăi scenariile doar în creier, astfel că dezvoltarea creativității se va produce doar la nivel cognitiv, nu va fi transpusă și în viața reală.

Copilul, care este trimis să se joace cu copiii de vârstă apropiată, va fi un copil mult mai descurcăreț. El va simți pericolul și va reacționa chiar neașteptat de matur la orice schimbare. Jocurile îl ajută

să prelucreze, fără niciun efort, frustrările și supărările acumulate, prin joc scăpând și de stresul evenimentelor zilnice.

Copilul creativ este capabil să discearnă între ce este și ce nu este important pentru el, are o listă sănătoasă de priorități, știe să asocieze cauza cu efectul și astfel devine mai curajos.

Insomnii cronice

Magia lumii prezentată pe telefon este tentantă pentru orice copil, dar devine un factor perturbător, care îl ține treaz până la ore târzii. Când sunt pe punctul de a adormi, primesc o notificare pe Facebook, o alta pe Whatsapp, o alta pe Instagram sau Snapchat, iar sinapsele sunt puse din nou în funcțiune, ceea ce provoacă, în timp, insomniile cronice.

Din cauza folosirii telefonului mobil la ore târzii, fiind stimulați de multele notificări pe care le pot primi, mintea este într-o permanentă alertă, melatonina scade, iar copilul nu se poate relaxa pentru a produce starea de somnolență.

Chiar dacă va reuși, într-un final, să adoarmă, somnul lui va fi sacadat, nu va fi destul de odihnitor, iar toate aceste efecte se pot observa din activitatea de dimineață. Trezirea în timpul somnului este și efectul unor factori psihologici, precum anxietate puternică, frică, depresie sau reacții agresive oprite în timpul zilei.

În aceste situații, intervenția părintelui și a cadrelor didactice, prin reducerea exigenței în performanță, e binevenită, schimbarea regimului de somn este imperios necesară până când acesta este echilibrat și poate reveni la activitățile obișnuite.

Oboseala poate crește probabilitatea convulsiilor de noapte, dar reducerea utilizării telefonului în orele de seară crește eficacitatea somnului adânc.

Adio, relație părinte - copil

Copilul va găsi mult mai repede răspunsuri pe internet, va primi mai repede și mai ușor aprecieri, stimulente emoționale, prin prezența iconițelor de pe ecranul telefonului mobil, decât de la părinte.

Tehnologia este parte din viața noastră, dar încercați să reduceți utilizarea telefonului, mai ales atunci când nu sunt necesități urgente. Este bine să răspundeți la un mesaj rapid sau să apelați pe cineva repede, mai ales dacă copilul este afectat și are nevoie de prezența adultului, însă cel mai important este timpul pe care părinții îl petrec cu el, astfel încât să îl ajute să devină un adult echilibrat. (L.P.)

Lasă un comentariu