PREȘEDINTELE ERDOGAN DOREȘTE UN PARTENERIAT WIN WIN CU EGIPTUL ȘI CU STATELE DIN GOLF

Distribuie pe:

Turcia dorește un parteneriat reciproc avantajos cu Egiptul și cu statele din Golf, a declarat marți președintele Recep Tayyip Erdogan, care încearcă să normalizeze relațiile cu rivalii săi regionali, transmite AFP.

,,Vrem să folosim cât mai bine oportunitățile de cooperare cu Egiptul și să ne îmbunătățim relațiile pe principiul win win”, a spus Erdogan într-un interviu acordat canalului de televiziune turc TRT.

,,Acest lucru este valabil și în cazul țărilor din Golf”, a adăugat Erdogan, referindu-se la Arabia Saudită și la Emiratele Arabe Unite, țări cu care Turcia are relații tensionate.

După mai mulți ani de criză diplomatică, Turcia a lansat o ofensivă de cucerire pentru a-și îmbunătăți relațiile cu aceste trei țări, începând cu Egiptul.

Relațiile dintre Ankara și Cairo aproape s-au rupt după îndepărtarea de la putere, în 2013, a primului președinte egiptean ales democratic, Mohamed Morsi, care aparținea Frăției Musulmane și era susținut de Turcia.

La începutul lunii mai, o delegație turcă numeroasă a vizitat Cairo pentru discuțiile la cel mai înalt nivel dintre cele două țări din 2013.

,,Cunosc foarte bine și iubesc poporul egiptean. Relațiile noastre culturale sunt foarte puternice”, a insistat președintele Erdogan.

Gesturile de deschidere ale Turciei au loc în contextul în care Ankara încearcă să iasă din izolarea sa diplomatică în Mediterana de Est, unde descoperirea unor mari zăcăminte de gaze naturale în ultimii ani a dus la o împărțire între statele riverane din care Ankara s-a simțit exclusă.

Acest început al dezghețului relațiilor dintre Ankara și Cairo coincide, de asemenea, cu o relaxare a relațiilor dintre Egipt și Qatar, principalul aliat al Turciei în regiune.

Dar calea spre reconciliere între Turcia și rivalii săi din lumea arabă nu este atât de evidentă, întrucât lista problemelor generate de puncte de vedere contradictorii este lungă.

Aceste țări s-au situat pe poziții opuse în special în recentul conflict din Libia, unde Ankara a sprijinit militar guvernul de la Tripoli împotriva facțiunii militare susținute de Egipt, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

Relațiile dintre Ankara și Riad rămân, de asemenea, afectate de asasinarea în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi în incinta consulatului saudit din Istanbul.

Lasă un comentariu