COVID-19 RATA DE INFECTARE S-A DUBLAT ÎN MAI MULTE STATE EUROPENE!

Distribuie pe:

* Pandemia revine în forță. Rata de infectare cu noul coronavirus s-a dublat în mai multe state europene, a anunțat, ieri, Comitetul Național de Vaccinare (CNCAV), pe pagina de Facebook Ro Vaccinare, publicând, spre exemplificare, două hărți structurate pe culori, în funcție de evoluția infectărilor, în perioada 19 iunie - 19 iulie.

Potrivit interpretării datelor, cu o lună în urmă, în majoritatea țărilor europene, incidența cazurilor era fie în stagnare, fie în scădere, cu excepția Rusiei, Portugaliei și Marii Britanii. În momentul de față, în Europa se înregistrează o creștere a incidenței, majoritatea țărilor fiind în creștere cu până la 200%, arată CNCAV, incidența cazurilor multiplicându-se de aproximativ 3,4 ori, în intervalul menționat. O creștere între 100 și 200% se înregistrează în Franța, Spania, Irlanda, Italia, Austria, Elveția și Belgia.

În ce privește România, potrivit graficelor (confirmate de datele OMS), dacă în iunie rata infectării era în scădere, luna aceasta vorbim de un avans între 0 - 25%, ceea ce înseamnă că, în țara noastră, “pandemia a revenit pe creștere” , avertizează CNAV: rata R de reproducere a coronavirusului a depășit, vinerea trecută, valoarea 1 pentru România, acesta fiind pragul de la care, oficial, se consideră că pandemia a revenit pe creștere, menționează CNAV. Datele sunt calculate de OMS, conform căreia, pe 7 iulie, R era 0.84 în România, în 13 iulie a ajuns 0.94, pentru ca vineri, 16 iulie, să atingă 1,05. (Rata R de reproducere a virusului arată câte persoane îmbolnăvește o persoană infectată. Dacă R este sub 1, înseamnă că pandemia stagnează, iar dacă trece pragul de 1, epidemia este din nou în creștere.)

Depășirea pragului 1 la rata R arată că, în ciuda faptului că avem încă un număr redus, zilnic, de infectări, situația nu arată foarte bine pentru țara noastră, iar revenirea pe creștere a pandemiei este o veste proastă pentru noi, mai ales în condițiile unui procent extrem de mic de persoane vaccinate, simultan cu răspândirea agresivă a variantei Delta a coronavirusului.

Numărul total al persoanelor vaccinate cu ambele doze în România era, vineri, doar de 4.705.750, la acoperire vaccinală România fiind pe penultimul loc în UE, cu sub 30%, urmată doar de Bulgaria cu 17%.

Conform datelor OMS, clasamentul este condus de Islanda, cu 89% din populație care a primit cel puțin o doză, Belgia - 81%, Olanda - 79% și Malta - 78%. Franța este pe locul 15 cu 66%.

În clasamentul schemei complete de vaccinare conduce Malta, cu 79%, urmată de Islanda, cu 78%. Grecia e la 46,3%, iar Franța la 41%. În general, țările UE au între 45 și 79% vaccinare completă.

CNAV reamintește că vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19, întrucât: “se reduce riscul de infectare; se reduce riscul de transmitere a virusului; se reduce considerabil riscul de spitalizare; se reduce considerabil riscul de deces”, se arată în postarea citată.

* “Pandemia este un test și lumea eșuează”. În context, șeful OMS avertizează că lumea intrăîn “primele etape ale unui nou val” de coronavirus: “Lumea se aflăîn stadiile incipiente ale unui nou val de infecții cu Covid-19”, a declarat, ieri, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de cnbc.com.

Adresându-se membrilor Comitetului Olimpic Internațional din Tokyo, Tedros a spus că eșecul global de vaccinare, testare și tratamente alimentează o “pandemie cu două căi”. Țările care au resurse adecvate, cum ar fi vaccinurile, se deschid, în timp ce altele se blocheazăîn încercarea de a încetini transmiterea virusului. Discrepanțele vaccinului din întreaga lume mas-chează o “nedreptate îngrozitoare”, a adăugat el.

Tedros a spus că, cu cât pandemia se prelungește mai mult, cu atât va aduce mai multe tulburări socioeconomice. “Pandemia este un test și lumea eșuează”.

El a avertizat că “la 19 luni de la pandemie și la șapte luni de la aprobarea primelor vaccinuri, suntem acum în stadiile incipiente ale unui nou val de infecții și decese”, adăugând că amenințarea globală a pandemiei va rămâne până când toate țările vor avea un control asupra bolii.

Jocurile de la Tokyo urmează să se deschidă vineri, după ce au fost amânate anul trecut din cauza pandemiei.

Cazurile în creștere Covid-19 din Tokyo au umbrit olimpiada, ai cărei organizatori au interzis accesul tuturor spectatorilor, după ce Japonia a declarat starea de urgență.

Ieri, Tedros a spus că jocurile olimpice reprezintă o sărbătoare a “ceva de care lumea noastră are nevoie acum, mai mult ca oricând - o sărbătoare a speranței”. Deși pandemia a amânat jocurile, nu le-a “învins”, a spus el.

Tedros a criticat discrepanțele de vaccinare dintre țările bogate și cele cu venituri mici. El a spus că 75% din toate dozele de vaccin - mai mult de 3,5 miliarde de vaccinuri - au fost administrate în doar 10 țări, în timp ce doar 1% dintre persoanele din țările mai sărace au primit cel puțin o doză.

“Vaccinurile sunt instrumente puternice și esențiale. Dar lumea nu le-a folosit bine “: în loc să fie răspândite pe scară largă, vaccinurile au fost concentrate în “mâinile celor norocoși”, a mai declarat Tedros, potrivit sursei citate.

Lasă un comentariu