INTERZISA BRUNĂ DE CIUC

Chiar dacă titlul pare ciudat, el reprezintă denumirea unei beri care poate fi cumpărată de pe rafturile hypermarketurilor, pe eticheta căreia se află inscripția “Tiltott Gsiki Barna”, “Eredeti szekely termek”, ceea ce, în traducere, înseamnă”Interzisa brună de Ciuc - produs original secuiesc”. Pe aceeași etichetă mai avem inscripția “Barna mint a medve”, adică “Brună ca ursul”. Mai jos, pe etichetă, avem o altă explicație: “Barna sor - Craft beer”, adică”Bere brună”, apoi “Premium quality Transilvanian beer”. Se pare, la prima vedere, că este vorba de o bere adusă din import, dacă este să comparăm eticheta, spre exemplu, cu berea “Peroni”, adusă din Italia, bere fabricată la Roma. Să mai adăugăm aici că această bere brună are conținut de 7% alcool. Tot pe etichetă apare și grafica unui urs, fapt ce ne inspiră respect și prețuire față de acest animal sălbatic, aflat sub protecția legii. Am cumpărat o sticlă, din curiozitate, să pot aprecia calitatea berii produse de unguri. Pe eticheta din spate avem și denumirea firmei producătoare, cu traduceri în limba română: din Sânsimion, jud.Harghita, România. E clar, este bere “importată” din județul Harghita. Iată că, în secuime, pe lângă cartofi, se mai face și altceva. Consumând această bere “interzisă”, am constatat un gust dulceag ce îți dă impresia că bei o băutură răcoritoare. Are o calitate foarte slabă. Deocamdată, berea cea mai bine apreciată este “Neumarkt”, anterior a fost berea produsă la Reghin, fabrică ce, în mod inexplicabil, a fost pusă pe butuci, o gafă de strategie economică, antologică.

UN ISTORIC NECUNOSCUT AL FABRICII DE BERE DIN REGHIN

La acea vreme, unchiul meu din partea mamei, ing. ec. Ștefan Someșan, lucra la Banca Agricolă și, ca teritoriu de competență, avea partea de nord a județului, de la Reghin încolo. Îmi spusese ceva interesant. Guvernul României alocase fonduri pentru a se construi o fabrică de bere la Târgu-Mureș. Unchiul meu a cerut buletine de analize chimice și bacteriologice de la Direcția Apelor Mureș, din apele râului Mureș și a apei Gurghiului. Calitatea apei Gurghiului era net superioară, așa încât, având în vedere faptul că apa este foarte importantă în fabricarea berii, apa Gurghiului, chiar dacă urmează a fi și ea tratată, necesită costuri mai mici. Prezentând acele documente în ședința de Consiliu Județean, s-a decis ca Fabrica de Bere să fie construită la Reghin. Câțiva ani mai târziu s-a construit și cea de la Ungheni. Dar cât timp a funcționat Fabrica de Bere din Reghin, a fost berea cea mai solicitată.

Lasă un comentariu