ROMÂNIA NU ARE, ÎN PREZENT, NICIUN CENTRU PRIVIND ÎNGRIJIREA ȘI RECUPERAREA PACIENȚILOR CU ARSURI SEVERE

Distribuie pe:

România nu are, în acest moment, niciun centru privind îngrijirea și recuperarea pacienților cu arsuri severe și urmează să fie construite, până în 2024, trei asemenea centre în Timișoara, București și Târgu Mureș, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Monica Althamer.

“În ședința de Guvern din 21 iulie, ministrul Sănătății a prezentat un raport privind situația actuală a îngrijirii pacienților cu arsuri în România, situație la șase ani de la accidentul de la Colectiv. Aproximativ 10.000 de pacienți se prezintă anual la camerele de gardă pentru leziuni cu arsură, dintre aceștia 4.000 rămân internați pentru supraveghere de specialitate și pentru tratament și recuperare ulterioară. Din numărul total de pacienți care se prezintă în spitalele noastre, 1.400 - 1.500 de pacienți, sunt diagnosticați cu arsuri de gravitate medie sau severă. Este un număr foarte mare de pacienți chiar și pentru țările care se confruntă cu conflicte armate. România trebuie să gestioneze această situație cu număr redus de paturi destinate pacienților cu arsuri severe”, a afirmat secretarul de stat, dupăședința Executivului.

Ea a menționat că pacienții cu arsuri severe sunt tratați în țară în 24 de paturi, necesarul fiind de 70 de paturi.

“În acest moment, România nu are niciun centru, cum nu are niciun centru de recuperare destinat pacienților cu arsuri severe. Pacienții români cu arsură de gravitate mică sau medie sunt tratați într-un număr de aproximativ 300 de paturi, pe teritoriul României, iar pacienții cu arsuri severe sunt tratați în 24 de paturi destinate pacienților în stare gravă. Din 26 existente, 24 sunt funcționale în acest moment în Timișoara, București și Iași. Două paturi de la Brașov sunt, în acest moment, într-un proces de reorganizare după lucrări de renovare a spitalului”, a adăugat aceasta.

Monica Althamer a arătat că sunt situații în care, pentru a oferi tratamentul recomandat pacienților, România are nevoie de ajutor internațional.

“În absența unui număr rezonabil de paturi, pentru populația țării noastre am avea nevoie de 70 de paturi pentru marii arși, avem 24, sunt situații în care, pentru a oferi tratamentul recomandat pacienților, România are nevoie de ajutor internațional. În acest sens, anul trecut a fost elaborat și publicat un ordin de ministru care se raportează la transferul imediat al pacienților ce trebuie internați în centre de mari arși. În perioada 2016 - 2020, au fost transferați 40 de pacienți în străinătate, anul acesta, din ianuarie până în acest moment, 12 pacienți cu arsuri severe au fost transferați la solicitarea comisiilor de specialitate, constituite la nivelul spitalelor, în baza acestui ordin din 2020”, a explicat ea.

Raportul menționează că vor fi construite trei centre de mari arși, termenul de finalizare fiind 2024.

“În ceea ce privește situația viitoare a pacienților cu arsuri din România, trei centre de mari arși sunt în construcție, printr-un program al Băncii Mondiale. Proiectele au fost aprobate, finanțarea este aprobată. Vorbim în total de aproximativ 190 de milioane de euro pentru centrele care urmează să se construiască la Timișoara, Târgu-Mureșși București - Grigore Alexandrescu. Termenul de finalizare ar trebui să fie 2024. În această toamnă se stabilesc, prin licitație, constructorii”, a adăugat secretarul

de stat în MS.

Ea s-a referit la proiectul Ministerului Sănătății - “Acțiuni prioritare arsuri”.

“În ceea ce privește tratamentul pacienților cu arsuri - un tratament despre care știm cu toții, urmare a accidentului Colectiv, este costisitor - în sprijinul unităților care tratează arsuri, Ministerul Sănătății a gândit și aplică din 2016 un proiect «Acțiuni prioritare arsuri», prin care se suplimentează fondurile de care beneficiază spitalele prin CNAS. Prin acțiuni prioritare, Ministerul Sănătății alocă între 7 și 9 milioane de lei, din 2017 și până astăzi”, a adăugat ea.

Althamer a mai spus că, din bugetul Ministerului Sănătății, din 2015 și până în acest moment, a fost achiziționată aparatură în valoare de 37 de milioane de lei, 21 de milioane lei au fost investite în consolidarea clădirilor și 114 milioane în dotări. “17 unități medicale beneficiază de fonduri prin «Acțiuni prioritare arsuri». Prin Banca Mondială au fost achiziționate separat, în 2018, 2019, aparatură în valoare de 38 de milioane lei”, a mai spus secretarul de stat.

Cât privește tratamentul pentru cei răniți la Colectiv, ea a precizat: “Tratamentul oferit prin lege, începând de anul trecut și prin ordonanță de Guvern, până anul trecut, pacienților care au suferit arsuri severe în incendiul de la Colectiv a fost în valoare de 11 milioane lei, iar prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru cei 52 de pacienți transferați la solicitarea echipelor medicale în străinătate s-au plătit unităților care au ajutat România, aproximativ 5 milioane de euro”.

SURSA FOTO:  brainstudy.info

AGERPRES

CÎȚU: “SALARIUL MEDIU LUNAR A CRESCUT MULT MAI RAPID ÎN 2021, FAȚĂ DE RATA INFLAȚIEI”

Premierul Florin Cîțu susține că, potrivit datelor Institutului Național de Statisticăși BNR, salariul mediu lunar a crescut “mult mai rapid”în acest an, față de rata inflației și, ca urmare, s-a majorat puterea de cumpărare.

“Salariul mediu net lunar a crescut în 2021 mult mai rapid decât rata inflației. În fiecare lună. Asta înseamnă că fiecare leu câștigat în plus de români are o valoare mai mare (cumpără mai multe bunuri). Ca să înțeleagăși psd-iștii: așa crește puterea de cumpărare”, a scris Cîțu, joi, pe Facebook.

PSD ACUZĂ GUVERNUL DE SUBMINAREA ECONOMIEI NAȚIONALE

Partidul Social Democrat susține că Guvernul este vinovat de “subminarea” economiei naționale, pentru că România nu va primi, în acest an, “niciun euro” din Planul Național de Redresare și Reziliență.

“Zero euro din PNRR în 2021! PSD a avut dreptate! România nu va primi niciun euro din PNRR în acest an! România nu se poate baza pentru finanțarea deficitului uriaș, pe avansul de 1,3 miliarde de euro din PNRR”, afirmă social-democrații, într-un mesaj postat, joi, pe Facebook.

Potrivit PSD, România va pierde un an pentru contractarea proiectelor.

“Autostrada Moldovei devine un vis spulberat de incompetența guvernanților păstoriți de Florin Cîțu! Și mai grav, întreg capitolul Energie - coordonat de liberalul Virgil Popescu - trebuie refăcut. Comisia Europeană a respins categoric atribuirea directă a sutelor de milioane de euro către sponsorii de partid ai puterii. Vicepremierul Dan Barna, șeful lui Cristian Ghinea - principalul responsabil pentru eșecurile repetate privind PNRR-ul - a fost nevoit să accepte evidența și să dea dreptate PSD. Este de-a dreptul criminal că România e nevoită să împrumute alte miliarde de euro și să plătească dobânzi grele pentru a suplini absența avansului din PNRR! Domnilor guvernanți, sunteți vinovați de subminarea economiei naționale!”, transmit social-democrații.

CÎȚU: “PREGĂTIM PLANUL DE DEZVOLTARE PÂNĂ ÎN 2028, PENTRU A TRECE LA O ECONOMIE CU LOCURI DE MUNCĂ BINE PLĂTITE”

Premierul Florin Cîțu a informat, joi, că actuala guvernare pregătește planul de dezvoltare pentru România, până în 2028, pentru a trece la un model de dezvoltare a economiei cu locuri de muncă bine plătite, pentru investiții care aduc valoare adăugată mare.

Prim-ministrul a participat la evenimentul “Grand Matinal Digital”, organizat în sistem online, de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România.

“În această guvernare este vorba despre reformăși investiții, cu un plan de dezvoltare pe termen mediu. Cam la asta se rezumă tot ce vrem să facem în această guvernare, (...) care are un orizont peste 2024. Acum pregătim planul de dezvoltare pentru România până în 2028. (...) Am spus reformăși investiții, pentru că România trebuie să treacă la nivelul următor. Dumneavoastră ați vorbit de investiții directe în România și ce am putea face ca să schimbăm paradigma. Lucrurile, din punctul meu de vedere, sunt foarte simple: trecem la un model de dezvoltare economică în care locurile de muncă, de exemplu, sunt bine plătite, și atractivitatea României nu o să mai fie cu locuri de muncă ieftine, pentru tipuri de muncă care nu aveau valoare adăugată mare. Schimbăm lucrurile, trecem la locuri de muncă bine plătite pentru investiții care aduc valoare adăugată mare”, a declarat Florin Cîțu.

El a punctat că, pentru a fi competitivă la nivel global, economia trebuie să se îndrepte către domenii cu valoare adăugată mare și marjă de profit mare, ceea ce înseamnă forță de muncă calificată. “Pentru asta pregătim terenul și în România. Calificarea forței de muncă o vom face și prin resurse de la stat, bineînțeles, o vom face în parteneriat cu cei din sectorul privat”, a explicat premierul.

“Oportunități în Valea Jiului, în Moldova sau în sudul României, peste tot trebuie să creăm cadrul legal prin care forța de muncă să se miște flexibil între sectoare și să poată să se recalifice foarte rapid. De aceea, așa cum am spus, vom avea comitete interministeriale. Soluțiile, așa cum făcut și anul trecut, au venit de fiecare dată după ce am avut, împreună cu partenerii din sectorul privat, dezbateri”, a transmis Cîțu.

Dezvoltarea nu se poate face fără capital uman care să o susțină, a evidențiat el.

“Vorbim de digitalizare, până la urmă, tot ai nevoie de capital uman calificat. Și aici avem două probleme, una pe termen scurt, cantitativ, de unde luăm forță de muncă să susținem creșterea economică pe termen scurt și o a doua este pe termen mediu și lung, calitativ, și aici avem «România educată».

“România educată” este un proiect în care vom avea rezultate cam în 15 - 20 de ani ale acestei reforme, nu le vom vedea astăzi, dar e important să ne asumăm aceste reforme. Și eu cred că e nevoie de presiunea continuă a sectorului privat, ca aceste reforme să fie menținute”, a menționat prim-ministrul.

El a adăugat că a inclus aceste reforme în Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru a se asigura că orice Guvern ar veni după 2028 - 2030, acestea vor fi făcute.

“E nevoie de această predictibilitate și așa dăm predictibilitatea - când includem reformele în actele normative”, a afirmat Florin Cîțu.

CÎȚU: “SE VOR CONSTRUI TREI CENTRE DE MARI ARȘI - LA BUCUREȘTI, TIMIȘOARA ȘI TÂRGU-MUREȘ”

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că Ministerul Sănătății a prezentat în ședința de guvern raportul privind îngrijirea marilor arși în țară, precizând că urmează să fie construite trei centre de mari arși - la București, Timișoara și Târgu-Mureș.

“Am cerut un raport Ministerului Sănătății în ceea ce privește capacitatea statului român de a îngriji marii arși. În ședința de guvern de astăzi a fost prezentat acest raport de către Ministerul Sănătății. (...) Un semn bun din raport: se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu-Mureș. Finanțarea se va face prin programul cu Banca Mondială”, a precizat premierul dupăședința de guvern. (AGERPRES)

LEGE REFERITOARE LA REZIDENȚIAT, PROMULGATĂ DE PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele privind promulgarea mai multor legi.

Între cele patru acte normative promulgate de șeful statului se numără Legea care are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.74/2019, prin care se creează cadrul legal pentru ca rezidenții să poată beneficia de pregătirea în rezidențiat, și în cadrul unităților medico-militare, care, deși au personal încadrat care îndeplinește condițiile pentru a fi desemnați coordonatori, nu pot efectua pregătirea în rezidențiat, deoarece sunt încadrați în instituțiile de învățământ superior particulare acreditate și nu în centre universitare.

Legea prevede că“cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cel puțin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenților de medicină, medicină dentarăși farmacie, cu diplomă de licență din promoția anului în curs, cumulat cu numărul de posturi conform art. 18, stabilit prin ordin al ministrului Sănătății”.

“În cazul în care numărul candidaților pentru domeniul medicină, care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se poate suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat. Ministerul Finanțelor asigură resursele financiare necesare școlarizării prin rezidențiat la nivelul cifrelor de școlarizare aprobate”, stipulează actul normativ.

Conform textului, pregătirea în rezidențiat se desfășoară în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate, prin departamentele de învățământ postuniversitar medical, medico-dentar și farmaceutic, în unități medico-militare și în unități sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătății, autorităților administrației publice locale sau ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, precum și în cabinete medicale individuale de medicină de familie.

“Instituțiile de învățământ superior cu facultăți de medicină, medicină dentarăși farmacie acreditate propun Ministerului Sănătății coordonatorii de program de rezidențiat, directorii de program, precum și responsabilii de formare, în unități medico-militare și în unități sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătății, autorităților administrației publice locale sau ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, precum și în cabinete medicale individuale de medicină de familie”, se arată în lege.

Legea stabilește și că responsabilul de formare trebuie să fie șef de secție, șef de laborator, farmacist-șef, șef serviciu medical sau șef compartiment.

Responsabilii de formare beneficiază de plata indemnizației prin transfer de la direcțiile de sănătate publică.

“Rezidențiatul pe post se organizează în trimestrul IV al fiecărui an, în funcție de numărul de posturi solicitate de unitățile medico-militare și unitățile sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătății, autorităților administrației publice locale sau ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, precum și în cabinete medicale individuale de medicină de familie, în specialitățile prevăzute de Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală”, se mai arată în lege.

Actul normativ prevede că unitățile sanitare private pot suporta, din bugetul propriu, cheltuielile de personal aferente rezidenților, pe ani de studii, în baza unui angajament de plată depus la Ministerul Sănătății.

“Spitalele private pot încheia contracte cu direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, pentru asigurarea drepturilor salariale ale rezidenților, pe toată perioada pregătirii în rezidențiat, anii I-VII, în funcție de specialitate. Sumele necesare pentru derularea contractelor se asigură din fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. Contractele încheiate încetează de drept la data constatării nerespectării obligațiilor contractuale de către spitalele private”, mai stipulează legea.

Președintele Iohannis a promulgat și Legea pentru aprobarea OUG nr. 188/2020 privind unele măsuri temporare necesare pentru exercitarea funcției de conducător al compartimentului financiar - contabil din administrația publică centrală; Legea privind aprobarea OUG nr. 75/2019 pentru completarea OUG nr. 119/2006 privind unele măsuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderării României la Uniunea Europeană, precum și pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru; Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 53/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind măsuri de protecție socială determinate de răspândirea SARS-CoV-2.

PRODUCĂTORUL DE DRONE U-TACS VA TRANSFERA TEHNOLOGIE DIN MAREA BRITANIE ÎN ROMÂNIA, PENTRU CONSTRUIREA DRONEI WATCHKEEPER

Compania U-TacS, specializată în producerea de drone militare, va transfera din Marea Britanie în România tehnologie pentru producția dronelor Watchkeeper X, a declarat, marți, la Bacău, directorul general al U-TacS, Yogev Dahan.

“U-TacS este foarte mândră să fie parte din acest consorțiu, care va propune forțelor armate române sistemul de avioane fără pilot Watchkeeper X. Suntem foarte bucuroși să ne aflăm astăzi aici și să creăm acest consorțiu, cu companii partenere din industria românească, pentru a răspunde unui program cu un produs care noi credem că satisface în totalitate cerințele partenerilor români și suntem bucuroși că în viitor vom putea să transferăm o serie de tehnologii din Marea Britanie în România”, a afirmat Yogev Dahan.

Directorul general al U-TacS, Yogev Dahan, și președintele și director general al Aerostar Bacău, Grigore Filip, au semnat marți, la Bacău, un Memorandum de Înțelegere pentru crearea unui consorțiu care să producă dronele Watchkeeper X.

Consorțiul va include și participarea companiilor Thales Systems România, Romaero SA și a Institutului Național de Cercetare Aerospațială din România “Elie Carafoli”, potrivit unui comunicat al U-TacS.

Compania U-TacS, joint-venture, creat de companiile din industria apărării Elbit (Israel) și Thales (Marea Britanie), intenționează să coopereze cu mai multe firme din România pentru producerea locală a dronelor Watchkeeper X, fiind interesată de contractul de achiziționare de drone în valoare de peste 270 de milioane de dolari, anunțat de Ministerul Apărării Naționale.

În cadrul ceremoniei de semnare a Memorandumului de Înțelegere, președintele și director general al Aerostar Bacău, Grigore Filip, a subliniat că își dorește ca parteneriatul dintre compania româneascăși U-TacS să fie unul de succes pentru România.

“Acest moment constituie momentul de naștere a unui parteneriat pe care noi ni-l dorim de succes pentru Aerostar, pentru România și pentru partenerii noștri din Anglia. E o coincidență fericită faptul că astăzi (marți, n.r.), pe 20 iulie, este Ziua Aviației, deci în România, prin tradiție, azi se sărbătorește Ziua Aviației, ziua aviatorilor, a piloților, a inginerilor, a tuturor celor care se ocupă de avioane, și sper că ceea ce am făcut noi azi să fie un cadou pe care îl facem aviației din România”, a men-ționat președintele și director general al Aerostar Bacău.

Lasă un comentariu