SECVENȚE LUDUȘENE DINTR-O ZI DE SĂRBĂTOARE

Distribuie pe:

FERICIT E PREOTUL CÂND BISERICA E PLINĂ DE ENORIAȘI

După o pregătire cu zile de foc și nopți cu vijelii, fulgere, tunete și ploi torențiale, Sfântul, slăvitul mare proroc Ilie Tesviteanul și-a anunțat sosirea și la Luduș în acea zi de marți, 20 iulie 2021, prin glasul dulce și deșteptător al clopotelor din turlele bisericilor românești.

La chemarea lor, mulți dreptmăritori creștini ortodocși din oraș au ales să participe la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în Biserica din cartierul Dacia, recent pictatăși sfințită, unde slujesc părintele paroh Ilie Daian, preoții pensionari Ilie Tinca și Laurențiu Pompei. Preoți și enoriași au evocat viața și lucrarea divină a omului Ilie, care a vorbit cu Dumnezeu, a pământeanului preot Ilie care, prin puterea credinței sale, a reușit să readucă un întreg popor rătăcit pe calea cea dreaptă a credinței trainice în Dumnezeu, Unul creator al cerului și pământului, al tuturor celor văzute și nevăzute, pe marele proroc Ilie Tesviteanul, ridicat de Dumnezeu la Cer, într-o căruță de foc, cu 800 de ani înainte de Hristos.

După încheierea slujbei religioase, venerabilul preot Laurențiu Pompei i-a invitat în fața Iconostasului pe cei doi preoți Ilie (identificabili în fotografie după odăjdiile negre!). Lor și enoriașilor botezați cu slăvitul prenume Ilie, le-a urat LA MULȚI ANI, CU SĂNĂTATE!, urare preluată în tradiționalul cântec cu același titlu.

***

CU SĂNĂTATE, CĂ-I MAI BUNĂ DECÂT TOATE

Nu s-a cântat și nici nu a fost cu cântec activitatea Centrului de vaccinare de la Sala mare de sport a orașului Luduș. Până la data de 20 iulie 2021, acolo s-au prezentat 11.357 de persoane, din Ludușși din alte localități, ca să fie vaccinați.

Pentru cine? Pentru ce? Cu siguranță, pentru ei, pentru cei dragi din familie, pentru liniștea și siguranța că viața comunitară nu va fi blocată de previzibilul al patrulea val al pandemiei coronavirusului Covid-19 (SARS-CoV-2) și că anul școlar 2021-2022 poate începe la timp și se va desfășura doar în clase, față în față cu profesorii și colegii.

***

CE DOAMNE CUMSECADE SUNT ÎN BIROUL ACESTA!

La aceeași dată de 20 iulie 2021, toate serviciile Unității Administrativ Teritoriale Luduș funcționau după orarul obișnuit, afișat la vedere, deși o parte dintre salariați se bucurau pe undeva, la munte sau la mare, de cuvenitul concediu anual, după cum m-a lămurit profesorul Liviu Botezan, consilier al primarului urbei noastre.

La intervenția domniei sale, doamna asistent social, Claudia Vereș, a acceptat să-mi ofere câteva date din mult solicitata activitate a asistenței sociale pe care o coordonează, de la camera 28. Când tocmai intenționam să-mi anunț prezența, ușa camerei 28 s-a deschis. Au ieșit două tinere mămici, vesele, binedispuse. Zice una: “Ce doamne cumsecade sunt în biroul acesta!”. Cealaltă, o aprobă: “Da, tu! Suntem acasă, printre ai noștri!”

La scurt timp, după mine, în camera 28 a intrat veterana serviciului, doamna Lucia Chiper, acum pensionară. După ce a îmbrățișat-o, dna Claudia Veres a exclamat: Ea este “vinovată” de cumsecădenia noastră. Întreg colectivul asistenței sociale, de la ea am învățat.

Lasă un comentariu