SE REDESENEAZĂ HARTA ROMÂNIEI?

Distribuie pe:

Conform unor articole publicate în “hotnews” și “știripesurse.ro”, urmează a se petrece schimbări în organizația administrativ-teritorială a țării. Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, este președinte al Asociației Municipiilor din România (A.M.R.). Este în stadiul de finalizare proiectul care vizează o nouă împărțire administrativă a țării, prin care se dorește “unificarea voluntară” a municipiilor cu unitățile administrativ-teritoriale limitrofe. Primul pas este modificarea Codului Administrativ, astfel încât să fie prevăzută “unificarea administrativă voluntară”. Conform proiectului, primarii localităților desființate devin viceprimari, iar la conducere va fi primarul localității care are rangul mai mare. Noul consiliu local va fi format până la finalul mandatului dintr-un număr de consilieri egal cu suma numărului de consilieri locali aleși. Sunt propuse două variante.

Varianta 1

Referendum local - Hotărâri ale consiliilor locale - Proiect de lege privind reorganizarea administrativă a UAT-urilor componente, inițiat de MDLPA.

Varianta 2

Referendum local - Hotărâri ale consiliilor locale - Proiect de lege privind reorganizarea administrativă a UAT-urilor componente, inițiat de MDLPA. Aplicarea prevederilor art. 100 alin. (2) și (4) din Codul administrativ, privind crearea, la nivelul municipiilor, de subdiviziuni administrativ-teritoriale. Aceasta presupune ca la fiecare municipiu și comună/comune care doresc/realizează referendum, să se promoveze o lege specială, prin care comunele/orașele care s-au unit cu municipiul, pot deveni sectoare ale acestuia, cu toate atribuțiile prevăzute în legea de reorganizare.

Emil Boc: “Urmare a evoluției municipiilor și transformării lor în adevărate centre de dezvoltare, relațiile dintre acestea și celelalte UAT din zona periurbană au devenit din ce în ce mai strânse. Pe de o parte, municipiile au nevoie de un spațiu mai larg pentru dezvoltare și, în același timp, ele au capacitatea financiară, tehnică și dispun de resurse umane pentru a asigura serviciile publice necesare unei locuiri la nivel european, în întreaga zonă de influență. Pornind de la această necesitate, în ultimii 10-15 ani, în jurul municipiilor, în mod deosebit a celor reședință de județ, s-au înființat zone metropolitane, având ca scop dezvoltarea infrastructurilor și a obiectivelor de dezvoltare de interes comun. În cadrul zonelor metropolitane, autoritățile deliberative și executive de la nivelul fiecărui UAT component își păstrează autonomia locală în condițiile legii. Aceasta a condus la o serie de disfuncționalități în activitatea zonelor metropolitane, în mod deosebit legate de luarea deciziilor, precum și de interes, uneori diferit față de realizarea unor lucrări, precum și de prestarea unor servicii publice comune la nivelul zonei respective”, a declarat pentru evz.ro.

Legat de ideea comasării județelor în regiuni, premierul Florin Cîțu: “Sunt mai mulți lideri, primari, președinți de consilii județene în Partidul Național Liberal care împărtășesc această opinie. Încă nu a fost ridicată la nivel de coaliție, dar o vom ridica dacă este important. Mie mi se pare o idee interesantă. Din punctul meu de vedere, mi se pare o idee interesantă și arată și progres”.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila: “Simulările spun așa: dacă luăm doar taxele și impozitele locale plătite la nivelul UAT-urilor - avem 3228 de UAT-uri - versus cheltuielile de funcționare, adică salarii și bunurile și serviciile, cheltuielile de funcționare a primăriilor, ar trebui să avem 39 de UAT-uri din 3228: un singur Consiliu Județean, două municipii în țară, patru orașe și 32 de comune. Deci, dacă luăm acest criteriu, dacă extindem criteriul și la venituri, o să introducem și alte tipuri de venituri, inclusiv echilibrarea din partea statului și la cheltuieli să punem toate cheltuielile, inclusiv cele pentru susținerea unor instituții subordonate ș.a.m.d., atunci cifra nu e atât de dezechilibrată, atunci rămân 933 de UAT-uri care sunt în minus”, a afirmat ministrul Dezvoltării la Prima Tv.

Lasă un comentariu