ÎN ANUL PANDEMIEI, AVEREA NETĂ A ROMÂNILOR A CRESCUT LA UN MAXIM ISTORIC!

Distribuie pe:

Din Raportul asupra Stabilității Financiare, publicat recent de Banca Națională a României (BNR), aflăm că avuția netă a românilor se situa, la finalul anului 2020, la un maxim istoric, în creștere cu 6,1% față de anul anterior.

Trei sferturi - case și apartamente, un sfert - bani în bănci

Potrivit BNR, trei sferturi din averea românilor sunt formate din case și apartamente (active imobiliare) și doar un sfert din avere reprezentată de active financiare.

Această situație s-ar datora în mare măsură legislației care încurajează deținerea de active imobiliare, mai degrabă decât (re)investirea în activități productive.

Valoarea caselor și apartamentelor s-a majorat cu 4,8% în trimestrul patru al anului trecut, față de aceeași perioadă din 2019, pe fondul creșterii indicelui de preț imobiliar și al deprecierii monedei naționale, indicând reziliența pieței imobiliare.

Depozitele populației, 30% din PIB

Activele financiare reprezintă aproximativ 24% din totalul averii românilor, spre deosebire de zona euro, unde acestea reprezintă aproximativ 45% din avuția populației, având un ritm de creștere de 8,8% pentru perioada analizată. Acest decalaj pune în evidență capacitatea scăzută de a mobiliza capital intern și dependeța de atragerea capitalului străin.

În structură, dintre activele financiare, populația își manifestă predispoziția către instrumente sigure, de tipul numerarului și depozitelor (reprezintă aproximativ 39% din total activelor financiare ale sectorului), fiind urmate de investiții de tipul pensiilor private.

Ritmul real de creștere a depozitelor și a numerarului (14% la decembrie 2020) a făcut ca acestea să ajungă la 30% din PIB, cea mai ridicată pondere din ultimii 14 ani. (L.P.)

Lasă un comentariu