FRUMOASELE VERII...

Distribuie pe:

Gladiolele se numără printre florile cele mai prezente atât în aranjamentele florale, cât și ca simplu ornament, dar și într-o mare varietate de specii sălbatice. Gladiolele au o lungă istorie în spate, iar simbolistica lor a rămas aproape neschimbată de-a lungul timpului.

Gladiola este una dintre cele mai cunoscute flori, apreciată datorită culorilor sale strălucitoare, ideale pentru a face parte din superbe decorațiuni florale, pentru diferite ocazii.

Numele gladiolei este foarte vechi. I-a fost dat de Pliniu cel Bătrân (20 - 79 d. Hr) - guvernator al Romei antice, dar și filosof și naturalist - în timpul peregrinărilor sale pin împrejurimile Romei. În mod special, acest nume i-a fost atribuit datorită formei sale: în latină, numele original este gladiolus, care derivă din termenul gladiolum sau gladius - sabia scurtă din dotarea armatei romane, iar derivarea numelor este dată de asemănarea frunzelor scurte ale plantei, foarte asemănătoare cu gladius, prin tija lor alungită, ascu-țită la capete, aidoma unei săbii.

Floarea este originară din bazinul mediteranean și din Africa de Sud și crește în cele mai fierbinți perioade ale anului - din mai până în octombrie.

Gladiola care crește în bazinul mediteranean poate atinge un metru înălțime; alte soiuri, precum Gladiolus Psittacinus, originar din Africa de Sud, poate atinge 1,5 metri înălțime. Spre deosebire de celelalte soiuri, crește doar în iulie și se caracterizează printr-o culoare galbenă cu pete roșii.

Tot în Africa de Sud crește Gladiolus Grandis. Planta nu depășește 60 cm înălțime, dar este specială, deoarece culoarea ei este puternic influențată de orele zilei: în perioada cu soare, floarea este roșie spre cărămiziu, iar seara devine albastru pal. Ciclul se repetă de 4 ori, după care gladiolele se ofilesc.

Istoria și utilizarea gladiolelor datează de acum multe secole, cel puțin până la Roma antică. Conform mărturiilor din antichitate, femeile tinere foloseau mult gladiolele. De fapt, datorită culorilor deosebit de strălucitoare și faptului că le puteau găsi cu ușurință, gladiolele erau în mod frecvent utilizate ca orna-mente pentru haine și pentru păr.

De asemenea, miresele preferau gladiolele ca flori de cununie. Înainte de nuntă, prietenele împleteau o coroană de gladiole, pe care o așezau pe capul miresei. Acest gest avea o dublă semnificație: pe de o parte, coroana reprezenta o urare de bucurie și fericire pentru mireasă, dar și un sentiment de tristețe și durere pentru despărțirea de prietene.

Până în prezent, această dublă semnificație a fost păstrată, dar a cuprins un context mai larg. În principal, gladiola semnifică un caracter puternic, iar a dărui această floare înseamnă că respecți acel caracter. În mod similar, gladiolus indică, de asemenea, neîncredere în același personaj. Sensul specific trebuie evaluat de la caz la caz.

Cu alte cuvinte, în limbajul plantelor și al florilor, gladiola simbolizează tăria de caracter și respectul pentru personajele puternice, chiar dacă, în același timp, spre deosebire de sensul anterior, reprezintă și reținere, neîncredere.

A dărui gladiole înseamnă că ai fost “lovit” de persoana căreia i le dăruiești; dar acest sens trebuie totuși interpretat în două moduri diferite, și anume: a fi lovit în sensul de a fi rănit (gladiola are frunze asemănătoare lamelor, de unde și sensul) sau “străpuns în inimă” - cu referire la clasica “lovitură de trăsnet”, tradusă prin “dragoste la prima vedere”.

(surse - ilgiardinodeltempo.altervista.org, lafiorista.it) (traducere din limba italiană)

Lasă un comentariu