MONUMENTE NOI LA SOVATA, PICĂTURI PENTRU ETERNITATE

Distribuie pe:

De-a lungul secolelor, târgumureșenii nu numai că s-au obișnuit să dea o fugă la Sovata la sfârșit de săptămână, dar unii s-au simțit frustrați de faptul că n-au alte posibilități, fără să știe ce valori ascunde acest mic Eden situat în zona nord-estică a bazinului Transilvaniei, la 60 de kilometri de orașul Târgu-Mureș.

În ceea ce mă privește, primele mele amintiri sunt legate de muntele de sare pe care am făcut o poză cu mama. Aveam doar patru anișori și plângeam pentru că trebuia să beau lapte de capră, mai ales dacă nu era adusă într-o ceașcă înflorată. Îmi amintesc de ursul mare, împăiat, situat vis-a-vis de băi, unde lumea își făcea poze...

Mai târziu, ani la rând, mergeam câteva zile la Sovata la vila Uniunii Scriitorilor.

Cu siguranță, când mergi într-o stațiune balneară nu-ți pui prea multe probleme și uneori ești tentat să apreciezi niște lucruri și evenimente lipsite de valoare.

În anii '90, când s-au deschis granițele, am avut șansa să fiu invitată în Macedonia, la un Festival Internațional de poezie. Cine n-a auzit de mirificul lac Ohrid din Macedonia de Nord?

Ajunsă acolo, m-a frapat asemănarea zonei cu Sovata și cam atât...

Nu știam că, nu departe de orașul meu natal, la Sovata, Lacul Ursu este cel mai mare lac helioterm din Europa. În acea perioadă, apăreau tot felul de bancuri legate de doamnele care veneau la Sovata, femei care voiau să aibă copii... Apoi, erau mulți oameni care făceau cure balneare pentru diferite afecțiuni. Sunt convinsă că cei mai mulți vizitatori ai stațiunii veneau aici să se destindă, fără să-și pună prea multe probleme...

Dacă această stațiune balneoclimaterică a renăscut din cenușă, asta se datorează oamenilor mari și mărunți care au lucrat secole de-a rândul pentru a crea acest unic eldorado în zona noastră.

Medici, savanți, spirite luminate au înnobilat stațiunea cu prezența lor, prin munca lor asiduă, de zi cu zi.

Doctorul Marius Sturza (1876-1954), ilustrul savant, promotorul balneologiei în România, care și-a făcut studiile la Viena, s-a perfecționat la Paris și Nancy, membru de onoare al Academiei Române, studiază proprietățile curative ale Lacului Ursu și Techirghiol. La Sovata a organizat cursuri de specialitate, cu medicii și asistenții, printre altele cu ilustrul Gidali Jozsef (1893-1982), absolvent al Facultății de Medicină din Cluj. Doctorul Gidali Jozsef a fost un medic care s-a specializat în multe domenii, interne, chirurgie, boli infecțioase, ginecologie, stomatologie.

Ajuns medic la Sovata, în anul 1924, și-a dedicat viața, munca de zi cu zi, salvării vieților omenești. A rămas în memoria oamenilor, prin conduita lui, prin cinste, corectitudine și competență.

În vremuri vitrege, a fost batjocorit, smuls de lângă familie, trimis de naziști la moarte, de unde a evadat și a revenit la Sovata. Din păcate, soția și unicul lui fiu au fost exterminați. Doctorul Gidali a fost un om serios și sobru, care își iubea profesia și s-a încăpățânat să iubească Sovata, care nu l-a iubit întotdeauna. La o vârstă matură a avut curajul să își întemeieze o nouă familie, să îndure umilințele unor colegi veleitari, mizeriile comunismului, când a fost deposedat de vila în care locuia împreună cu familia. Consolarea lui era munca de zi cu zi, faptul că salva oameni, că se specializa, că avea o legătură strânsă de colaborare cu ilustrul medic Marius Sturza.

Primarul de odinioară a orașului, Bernady Gyorgy, a contribuit foarte mult la dezvoltarea stațiunii.

Se știe că Regina Maria a României (1875-1938), care și-a construit o vilă la Sovata, venea destul de des în stațiune și a contribuit din plin la promovarea ei.

Primăria orașului Sovata a decis amplasarea unor monumente în cinstea unor personalități care au contribuit la dezvoltarea și bunul renume al stațiunii. Este un act de cultură și de bun simț, apreciat în țară și peste hotare.

Monumentele, executate dintr-un andezit de calitate, șlefuite cu măiestrie de talentatul sculptor Bocskai Vince și numite: profesor dr. Marius Sturza, doctorul Gidali Jozsef, Regina Maria a României și Bernady Gyorgy, fostul primar al orașului Târgu-Mureș, nu sunt decât câteva picături pentru eternitate.

Lasă un comentariu