MINUNEA BISERICII PROFETULUI ILIE DIN CERNOBÎL

Distribuie pe:

Singura biserică de la Cernobîl, dedicată profetului Ilie, profetul Vechiului Testament, este menționată pentru prima dată în cronicile din secolul al XVI-lea. După accidentul de la centrala nucleară de la Cernobâl din aprilie 1986, biserica a fost închisă. A fost redeschisă în 2001. Biserica deține sfintele icoane ale “Mântuitorului de la Cernobîl” și ale Sfântului Nicolae Taumaturgul.

În aprilie 2011, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a catastrofei de la Cernobîl, Patriarhul Chiril al Moscovei și al întregii Rusii, s-a deplasat la Cernobîl. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a slujit acolo o panihidă pentru odihna sufletelor victimelor accidentului. Patriarhul a remarcat că măsurile de izolare și oprire a accidentului de la centrala nucleară “au constituit o mare realizare morală pentru mii de oameni” și a chemat pe toți cei adunați la comemorare să nu uite victimele dezastrului de la Cernobîl.

Accidentul de la Centrala nucleară de la Cernobâl, din 26 aprilie 1986, s-a datorat unei explozii în a patra unitate de producere a energiei atomice. Ca urmare a dezastrului, 19 regiuni rusești, cu o suprafață totală de aproximativ 60.000 de kilometri pătrați și o populație de 2.6 milioane, și 46.500 de kilometri pătrați din teritoriul învecinat al Belarusului (23% din aria sa totală) au suferit efecte radioactive. Suprafața totală a poluării cu radiații în Ucraina a fost de 50.000 de kilometri pătrați (19.305 km2) în 12 regiuni.

Icoana “Mântuitorul de la Cernobâl”, în biserica profetului Ilie, pictată după catastrofă, are o istorie unică. Potrivit site-ului web al Bisericii Sf. Teodosie de la Kiev, prototipul icoanei a apărut de mai multe ori în vis, lui Iuri Andreev, lucrător din cadrul energiei atomice, care a suferit o doză mare de radiații în momentul accidentului. Andreev a respins viziunile ca simple vise, sau chiar erezii, dar în cele din urmă a decis să solicite Mitropolitului Vladimir al Kievului (care a murit recent), posibilitatea pictării unei Icoane a Mântuitorului, cu oamenii de la Cernobîl care și-au riscat sau și-au sacrificat viața, pentru a salva pe alții de radiații. Mitropolitul Vladimir și-a dat binecuvântarea.

Icoana reprezintă pe Mântuitorul, Maica lui Dumnezeu și pe Arhanghelul Mihail, în vârful icoanei. În stânga jos, sunt sufletele victimelor care au murit în accident; în partea dreaptă jos, sunt pictați lucrătorii care au rămas cu bună știință în radiațiile morții, pentru a izola accidentul. Între ei este pictat un copac în formă de trident, care se află la Cernobîl. “Lucrătorii de la centrala nucleară de la Cernobîl erau toți necreștini”, a spus Andreev, așa cum a raportat «The Voice of Russia», până la momentul în care au fost martorii unui fenomen ce nu poate fi interpretat decât ca puterea lui Dumnezeu. În primele secunde după explozia celui de-al patrulea reactor, un nor de particule de uraniu s-a deplasat spre orașul apropiat, Pripyat, aflat la doar 1,8 km distanță. “Un pin stătea în calea norului radioactiv. Înainte de a atinge copacul, norul s-a desfăcut în două și, în loc să acopere orașul, a trecut doar la câțiva metri de zonele rezidențiale. Nimeni nu a putut explica acest fenomen până în prezent. “

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pinul a fost folosit de fasciști (id germanii) pentru a spânzura soldații ruși.

Icoana a devenit sursa unor vindecări miraculoase, potrivit site-ului Bisericii Sf. Teodosie. În timpul slujbei de preamărire a icoanei, a avut loc un miracol în prezența a mii de oameni: un porumbel a zburat peste icoană, un curcubeu a apărut pe cer în formă de halo (deși nu a existat ploaie), apoi a apărut pe cer o cruce ortodoxă, cu soarele în centru.

Lasă un comentariu