DIETA CARE PROTEJEAZĂ FICATUL

Distribuie pe:

Cruditățile cu pigment închis, bogate în vitamine, în minerale, în fibre și în proteine, previn afecțiunile ficatului.

Ficatul, un laborator complex al organismului uman, îndeplinește peste 500 de funcții. O parte din aceste funcții sunt legate de metabolismul energetic (pentru că joacă un rol-cheie în procesul de transformare a nutrienților în energie), de filtrarea toxinelor din alimentație, de controlarea nivelului colesterolului, de digestia grăsimilor și, nu în ultimul rând, de detoxifierea organismului.

Morcovii și sfecla roșie îl hrănesc

Pentru a proteja ficatul de efectele stresului cotidian, nutriționiștii recomandă câte o cură de cel puțin două zile cu 200 ml de suc proaspăt de morcovi și cu 500 ml de apă minerală plată. Această dietă, care se poate repeta în fiecare lună, oferă ficatului vitamine (C și E), carotenoizi, minerale (fosfor, fier, calciu și magneziu) și fibre, stimulându-l să elimine toxinele. Salata de morcovi asezonată cu ulei de măsline și cu lămâie nu trebuie să lipsească din hrana persoanelor care depun eforturi fizice și intelectuale, cu impact asupra ficatului, sfecla roșie se folosește de ani buni în Europa pentru tratarea cancerului, inclusiv a celui hepatic. Dr. Hugo Brandenberger, pionierul elvețian în horticultură organică, a dezvoltat o tehnică de lactofermentare pentru a valorifica la maximum substanțele protectoare hepatice ale sucului organic de sfeclă. Nutriționiștii recomandă sucul de sfeclă roșie crud în dieta bolnavilor cronic, pentru stimularea funcțiilor hepatice și digestive.

Roșiile îl revigorează

Bogate în antioxidanți, cum ar fi vitaminele C, E și licopenul, roșiile sunt recomandate în curele de detoxifiere a ficatului și pentru revigorarea sa. În plus, dieta cu roșii crește nivelul de energie și îmbunătățește imunitatea organismului. O cură cu salată de roșii (câte două pe zi) sau cu suc de roșii (câte 250 ml pe zi), urmată un interval de 20 de zile, contribuie la buna funcționare a ficatului. Cura se poate repeta trei luni consecutiv.

Mazărea verde, detoxifiantă

Mazărea verde, o legumă cu o valoare energetică de 354 kcal la 100 g de boabe, ușor de digerat, este bogată în aminoacizi care contribuie în mod decisiv la detoxifierea ficatului și la menținerea echilibrului energetic al acestuia.

Anghinare, în caz de “ficat gras”

Bogată în vitaminele B3 și B5, în proteine și în principii amare, anghinarea stimulează producția de bilă, ajutând astfel ficatul să elimine mai ușor toxinele și să digere grăsimile. Pentru a beneficia de toate proprietățile ei curative, trebuie aleasă anghinarea de mici dimensiuni. Se consumă crudă, cu puțin ulei de măsline.

Lasă un comentariu