ROMÂNIA, CEL MAI MARE DONATOR DE VACCINE PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

Distribuie pe:

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit, vineri, României pentru sprijinul substanțial în combaterea pandemiei de COVID-19, în special pentru donațiile semnificative de vaccin. “Astăzi, în Moldova va ajunge un nou lot de peste 100 de mii de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, oferit de România, care devine astfel cel mai mare donator individual de vaccin pentru țara noastră”, a spus Maia Sandu în declarația de presă făcută după întâlnirea cu ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, care efectuează o vizită la Chișinău.

Cei doi oficiali au discutat despre rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova și despre agenda bilaterală, respectiv reluarea și adaptarea programelor de dezvoltare economică, infrastructură, mediu sau din domeniul social, pornind de la contextul actual din Republica Moldova.

“Rezultatele de la alegerile parlamentare creează premize și pentru o relansare a parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova dintre țările noastre. Vom depune toate eforturile atât în plan bilateral, cât și în plan european pentru a răspunde cu succes aspirațiilor cetățenilor”, a declarat la rândul său Bogdan Aurescu, citat de portalul deschide.md. El a adăugat că Republica Moldova poate să devină un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE, care este un spațiu de importanță strategică pentru uniune.

CURTEA CONSTITUȚIONALĂ A CONFIRMAT REZULTATELE ALEGERILOR PARLAMENTARE ANTICIPATE ȘI A VALIDAT MANDATELE DE DEPUTAT

Curtea Constituțională din Republica Moldova a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie și a validat mandatele de deputat. Totodată, Curtea a respins ca nefondată contestația Partidului Noua Opțiune Istorică, formațiune care a obținut mai puțin de 200 de voturi, de a fi declarată nulitatea alegerilor, transmite Radio Chișinău.

În viitorul Parlament vor accede trei formațiuni politice: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care a câștigat 63 de mandate, Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor (BeCS), cu 32 de mandate, și Partidul Șor cu 6 mandate.

REPUBLICA MOLDOVA VA SĂRBĂTORI 30 DE ANI DE INDEPENDENȚĂ, CU O PARADĂ MILITARĂ

O paradă militară va avea loc la Chișinău, cu prilejul sărbătoririi aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, conform unui decret al președintei Maia Sandu, publicat vineri în Monitorul Oficial, informează MOLDPRES.

Potrivit documentului, conform Hotărârii Guvernului nr. 102/2021 cu privire la Programul național de acțiuni consacrate sărbătoririi a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova “Moldova-30”, la 27 august 2021, în Piața Marii Adunări Naționale va fi desfășurată parada militară cu participarea subdiviziunilor Armatei Naționale, ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Serviciului de Informație și Securitate al Republicii Moldova.

Guvernul va asigura pregătirea și desfășurarea paradei militare, iar Ministerul Apărării va avea în sarcină constituirea formațiunilor de paradăși conducerea evenimentului, conform decretului.

VACCINAREA ANTI-COVID-19 DEVINE OBLIGATORIE PENTRU CADRELE MEDICALE DIN UNGARIA

Guvernul Ungariei a decis să facă obligatorie vaccinarea anti-COVID-19 pentru cadrele medicale, ca parte a eforturilor de combatere a pandemiei de coronavirus, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban pentru postul de radio public, relatează Reuters.

“Există deja anumite vaccinuri care sunt obligatorii pentru angajații din domeniul medical... am extins această regulă pentru coronavirus”, a mai spus Orban pentru Kossuth Radio.

Persoanele în vârstă, care nu s-au vaccinat, vor fi încurajate să se imunizeze, a mai spus Orban, care a adăugat că un program de vaccinare va fi lansat, de asemenea, în școli, pentru copiii cu vârsta peste 12 ani, înainte de începerea anului școlar.

UN FOST ȘEF DE LA POLIȚIA RUTIERĂ DIN CAPITALĂ NU POATE JUSTIFICA 100.000 EURO

Agenția Națională de Integritate (ANI) a stabilit că un fost polițist din Capitală nu poate justifica peste 100.000 de euro prin veniturile obținute.

Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii de integritate au constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 465.507 lei (echivalentul a 106.554 euro), între averea dobândităși veniturile realizate de către Marius Maghiari, în perioada exercitării funcției publice cu statut special (polițist).

Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către Marius Maghiari.

Lasă un comentariu