Încă o risipă! CUMPĂRĂM PREA MULTE HAINE DECÂT AVEM NEVOIE...

Distribuie pe:

Statisticile la nivel global indică faptul că o persoană cu venituri medii cumpără, în prezent, cu până la 60% mai multe articole de îmbrăcăminte față de acum 15 ani, atunci când hainele erau păstrate pentru o perioadă de timp de două ori mai lungă decât acum.

Conștientizarea modului în care “consumăm” hainele

“Este absolut necesară o schimbare! Pe noi ne unește dorința de implicare și vrem să venim cu idei creative și eficiente, de fiecare dată când identificăm o necesitate în jurul nostru.

De aceea, am ales să educăm comunitatea și să mobilizăm oamenii să acorde o importanță

mai mare alegerilor vestimentare. Vrem să îi încurajăm să cumpere mai puțin și de calitate, să recondiționeze hainele de care s-au plictisit și să vândă sau să doneze produsele de care nu mai au nevoie.

Anual, în lume, se produc aproximativ 150 de miliarde de articole de îmbrăcăminte, industria textilă folosind cantități enorme de produse naturale, în timp ce generează emisii de carbon care amplifică schimbările climatice”, afirmă reprezentanții organizației JCI, din Cluj-Napoca, citați de DCNews, care și-au propus crearea unui cadru de conștientizare a unei probleme stringente cu care societatea se confruntă, respectiv modul în care “consumăm” hainele.

Comportamentul de cumpărător

Primul pas în lupta cu risipa de haine vine din evaluarea propriului comportament de cumpărător.

“Fă-ți un obicei din a face ordine în dulap, la intervale regulate de timp. Identifică hainele achiziționzate în ultimele 12-18 luni și întrebă-te cât de des le porți. Fii atent la hainele purtate cel mai des (din ce materiale sunt fabricate, cum te fac să te simți). Există piese vestimentare la tine în dulap cu valoare sentimentală? În ce stare sunt păstrate acestea și cu ce ocazii sunt purtate?

Una dintre cele mai importante modalități de a acționa împotriva risipei hainelor este să fii întotdeauna bine informat, atunci când cumperi un nou articol de îmbrăcăminte.

Pune-ți întrebări, precum, care este costul real al creării acestui articol de îmbrăcăminte, unde a fost realizat (cu cât este mai departe, cu atât crește și amprenta de carbon), din ce materiale este fabricat la cât de des te vezi purtându-l, în viitorul apropiat?

Este important să calculezi și prețul pe purtare, pentru a vedea dacă merită să investești într-un anumit articol”, ne sfătuiesc specialiștii.

Ce facem cu hainele în plus?

Hainele realizate din material organic sunt mai prietenoase, nu numai cu mediul, dar și cu pielea, în comparație cu materialele sintetice. Iar ca modele, cele simple și clasice ne vor scuti de multe bătăi de cap.

Pe lângă acest avantaj, hainele realizate din materiale organice sunt mai rezistente și nu se uzează la fel de rapid, ceea ce face ca purtarea lor, pe termen îndelungat, să fie o țintă mai realistă decât în cazul hainelor produse în masă.

Totuși, ce poți face cu hainele pe care te-ai decis că nu le vei mai purta, fie datorită faptului că sunt prea decolorate, uzate sau, pur și simplu, nu se mai potrivesc stilului tău?

Desigur, va trebui să le dai o nouă întrebuințare, iar cele mai bune soluții sunt donarea, vânzarea sau schimbul acestora! (L.P.)

Lasă un comentariu