ZI ISTORICĂ PENTRU ISTORIA ROMÂNILOR; ROȘIA MONTANĂ - ÎN PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO

Distribuie pe:

USR PLUS susține că includerea sitului Roșia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO, decizie luată marți, reprezintă “o șansă uriașă” pentru comunitatea locală, pentru dezvoltarea și conservarea patrimoniului.

“Zi istorică pentru istoria românilor! Roșia Montană a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civică, au salvat una din cele mai de preț comori ale istoriei vechi a românilor. Prin decizia de astăzi, comunitatea locală primește o șansă uriașă pentru dezvoltarea și - în același timp - conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai ușor de accesat finanțări pentru protejarea patrimoniului și investiții în activități economice, care să pună în valoare galeriile romane și peisajul minier al localității”, precizează USR PLUS, într-o postare pe pagina de Facebook a formațiunii.

USR PLUS arată că, potrivit experților, care fac recomandările pentru înscrierea monumentelor pe lista Patrimoniului Mondial, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană reprezintă “cel mai semnificativ, extins și divers din lume, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106 - 127 î.Hr.)”. În plus, conține “cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”.

“Acum, toate aceste lucruri sunt recunoscute și protejate la nivel mondial”, subliniază formațiunea politică.

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, marți, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității.

ASTĂZI - ZIUA NAȚIONALĂ A AMBULANȚEI; SIRENELE VOR SUNA LA ORA 10,00, ÎN TOATĂ ȚARA

Sirenele ambulanțelor vor suna miercuri, la ora 10,00, în toată țara, pentru a marca Ziua Națională a Ambulanței din România.

Miercuri se împlinesc 115 ani de existență a Ambulanței din țara noastră.

Potrivit unui comunicat al Federației Naționale Sindicale Ambulanța, această zi nu va putea fi sărbătorită public și la nivel național, din cauza continuării stării de alertă și a pandemiei de COVID-19.

Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la data de 28 iulie. Este data la care, în 1906, a apărut prima “Salvare” din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici.

Societatea de Salvare din București, așa cum se numea la momentul înființării, își desfășura activitatea sub deviza “Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor!”, fiind sub directa îndrumare a profesorului Minovici. Primul echipaj era format din vizitiu și sergent de oraș, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche, situată pe cheiul Dâmboviței.

UN VAL PATRU AL PANDEMIEI NU VA FI ATÂT DE AGRESIV ÎNCÂT SĂ PUNĂ PROBLEME DERULĂRII NORMALE A PROCESULUI DE ÎNVĂȚĂMÂNT

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este convins că un eventual val patru al pandemiei de COVID-19 nu va fi atât de agresiv încât să împiedice derularea normală a procesului de învățământ.

El a subliniat, într-o conferință de presă, că prezența fizică la cursuri este necesară pentru a stopa pierderile înregistrate nu numai în plan educațional, ci și în plan social, comportamental pentru elevi, studenți și cadre didactice.

“Pierderile au fost mari și foarte mari. După cum cred că vă amintiți, din prima zi a mandatului meu de ministru, am declarat ca obiectiv întoarcerea la școală, cu prezență fizică. Am făcut, pas cu pas, tot ce s-a putut face în raport cu evoluția epidemiologică. Deci, în mod evident, sunt susținătorul prezenței fizice în școli, fără să neg avantajele pe care această perioadă le-a avut din perspectiva îmbunătățirii abilităților digitale ale profesorilor, elevilor, studenților, dar prezența fizică este necesară pentru a stopa acele pierderi nu numai în plan educațional, ci și în plan social, comportamental pentru elevi, studenți și cadre didactice”, a explicat Cîmpeanu.

Ministrul s-a declarat “optimist” în privința unui val patru al pandemiei de COVID-19 în țara noastră.

“Permiteți-mi să fiu optimist, am dreptul să fiu optimist și, chiar dacă va fi un val patru, sunt convins că nu va fi la fel de agresiv, nu va fi atât de agresiv încât să pună probleme din perspectiva derulării unui proces de învățământ normal, care, repet, să stopeze din pierderile care au fost foarte mari și care sunt foarte dificil de recuperat. Dacă vom intra, în continuare, în online, aceste pierderi, se vor amplifica, cu efecte pe termen lung și cu posibilități de recuperare foarte reduse”, a spus Sorin Cîmpeanu.

El s-a arătat convins că regulile de protecție sanitară vor fi păstrate și respectate în continuare în școli.

“Sunt convins că se vor păstra în continuare regulile de protecție sanitară, de la regulile de igienă, până la aerisirea spațiilor de învățământ, purtarea măștii de protecție în continuare, pentru că pandemia nu s-a încheiat, iar școlile din România au dovedit că pot respecta aceste reguli mult mai bine decât în multe alte locuri”, a susținut ministrul.

Potrivit acestuia, acordarea de stimulente pentru vaccinarea anti-COVID este un subiect în discuție la nivelul Guvernului.

“Până atunci, știu exemple de universități care se gândesc, pe baza autonomiei universitare, să-și motiveze proprii studenți pentru a se vaccina. Sunt universități care vor beneficia de sprijinul universităților de medicină și farmacie pentru organizarea unor centre de vaccinare în campusurile universitare, înainte de cazarea studenților pentru începerea anului universitar. Pentru elevi o să organizăm centre de vaccinare, cât mai aproape de școli, acolo unde va fi posibil chiar și în școli. Nu trebuie să uităm că pentru elevi este nevoie și de acordul părinților”, a menționat Cîmpeanu.

El a adăugat că un procent important de elevi din rândul celor care au terminat clasa a XII-a și au susținut Bacalaureatul s-au vaccinat anti-COVID, pentru a nu periclita unul dintre cele mai importante examene din viața lor.

Ministrul Educației a indicat că nu va susține acordarea unei zile libere pentru elevii care se imunizează contra COVID-19. “Eu nu cred că o zi de stat acasă este un stimulent și nu voi susține astfel de stimulente între ghilimele”, a declarat Cîmpeanu.

“VREAU SĂ-I ASIGURĂM ÎMPREUNĂ PE ROMÂNI CĂ ACEASTĂ CAMPANIE INTERNĂ DIN PNL NU AFECTEAZĂ GUVERNAREA”

Premierul Florin Cîțu le-a cerut colegilor de partid să își facă datoria în funcțiile publice pe care le dețin, pentru a le arăta cetățenilor că actul de guvernare nu este afectat de campania internă de alegeri din PNL.

“Vreau să-i asigurăm împreună pe români că această campanie electorală a noastră, această campanie internă, nu afectează guvernarea României. Fiecare dintre dumneavoastră, primari, consilieri, unde lucrați în administrația publică, chiar și sectorul privat, ne vom face treaba mai departe în această perioadă, pentru a-i asigura pe români că guvernarea merge mai departe. Deși rezultatele se văd, ei trebuie să știe că nu lăsăm guvernarea deoparte”, a spus Cîțu, în discursul susținut la Comitetul de Coordonare Județean al PNL Constanța.

El le-a solicitat, totodată, celor prezenți, să comunice cât mai mult cu cetățenii.

“În același timp, vă mai rog ceva, să duceți mai departe mesajele despre această guvernare, pentru că sunt multe, sunt bune, dar cumva ele nu ajung la toți românii. (...) Noi trebuie să-i asigurăm pe români că, (...) după această guvernare, în 2024, nu vor mai fi drumuri fără asfalt, nu vor mai fi localități fără canalizare, nu vor mai fi localități fără apă curentă. (...) Asta e ceea ce trebuie să facem noi”, a afirmat Florin Cîțu.

“CER POLIȚIEI, JANDARMERIEI SĂ FIE MULT MAI EXIGENTE ÎN RESPECTAREA REGLEMENTĂRILOR PRIVIND ACCESUL LA EVENIMENTE”

Vicepremierul Dan Barna a solicitat, luni, autorităților cu atribuții în domeniu - Poliția și Jandarmeria, să fie mult mai exigente în respectarea reglementărilor actuale privind accesul la evenimente.

“Acum o lună eram cu toții liniștiți că lucrurile nu au cum să se mai întoarcă și cumva a fost un sentiment de relaxare generală. E clar că acum lucrurile nu mai arată la fel de optimist ca acum niște săptămâni. Cer autorităților cu atribuții în acest domeniu, în speță Poliției, Jandarmeriei,

să fie mult mai exigente în respectarea reglementărilor actuale, care există în momentul de față, în ceea ce privește accesul persoanelor în anumite zone, în funcție de existența vaccinului sau a testului”, a afirmat Barna, întrebat în legătură cu nerespectarea restricțiilor privind participarea la evenimente.

CNSU A ELIMINAT TESTAREA COPIILOR CU VÂRSTA PÂNĂ LA 6 ANI, LA SOSIREA DIN ZONE CU RISC RIDICAT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis ca testarea RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 a copiilor cu vârsta mai mică sau egală de 6 ani să nu mai fie necesară la sosirea în țară, din zone cu risc ridicat epidemiologic, față de vârsta maximă de 3 ani, cât era stabilit anterior.

Potrivit Hotărârii nr. 51 a CNSU aprobată luni seară, pentru copiii cu vârsta mai mare de 6 ani și mai mică de 16 ani se păstrează obligativitatea prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

De asemenea, CNSU a stabilit că membrii delegațiilor sportive care sosesc în România, pentru participarea la competiții sportive organizate pe teritoriul național, din țări aflate în zona roșie de risc epidemiologic, se exceptează de la măsura carantinei, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară și participă doar la activități în cadrul concursurilor.

MĂSURI DE RELAXARE DE LA 1 AUGUST; NOI REGULI PENTRU SPECTACOLE, EVENIMENTE SPORTIVE ȘI PRIVATE, MITINGURI

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat mai multe măsuri de relaxare care urmează să fie aplicate de la 1 august privind organizarea de spectacole, evenimente sportive și private, mitinguri, workshop-uri, precum și a activității din baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri.

Potrivit Hotărârii CNSU nr. 50, adoptată luni seară, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării cu COVID-19.

În același timp, activitățile culturale, artistice și de divertisment vor putea fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori și toți participanții sunt persoane vaccinate, testate sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

CNSU a mai decis ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) să fie permisă cu participarea a maxim 150 de persoane în spații deschise sau cu participarea a maxim 100 de persoane, în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5.00 - 02.00.

Vor putea participa la evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.), maxim 200 de persoane în spații deschise sau 150 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5.00-02.00.

De asemenea, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) va fi permisă cu un număr de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5.00 - 02.00 și dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului, cu schema completă, testate negativ sau fac dovada trecerii prin boală.

Numărul maxim de participanți la evenimente private poate crește la maximum 400 de persoane, cu respectarea condițiilor de protecție sanitară, în zonele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

La stabilirea numărului maxim de persoane participante la evenimente private nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

Tot de la 1 august, se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații închise sau deschise să fie permisă cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 m între persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și toți participanții sunt persoane vaccinate cu schema completă, testate sau fac dovada trecerii prin boală.

Dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, începând cu 1 august, organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații închise sau deschise va fi permisă cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 m între persoane și respectarea celorlalte condiții de protecție sanitară.

Conform CNSU, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea competițiilor sportive cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului.

Se permite, de asemenea, desfășurarea activităților recreative și sportive în aer liber, cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și cu participarea a cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

De la 1 august, organizarea de mitinguri și demonstrații va fi permisă cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și cu un număr de maximum 500 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

Organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, va fi permisă de la 1 august cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în interior și 200 în exterior, cu respectarea măsurilor sanitare, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și cu un număr de maximum 250 de persoane în interior și 300 în exterior, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

Nu în ultimul rând, se propune desfășurarea activității din baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri, până la 70% din capacitatea maximă a spațiilor închise în intervalul orar 5.00 - 02.00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și până la capacitatea maximă dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. CNSU a mai stabilit în acest caz că participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare.

AU FOST AFIȘATE REZULTATELE LA TITULARIZARE; RATA NOTELOR PESTE 7 - 44,47%, ÎN SCĂDERE FAȚĂ DE ULTIMII 4 ANI

Rezultatele obținute de cadrele didactice care au susținut proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar - sesiunea 2021 (înainte de contestații) au fost publicate marți pe site-ul titularizare.edu.ro, rata notelor peste 7 (șapte) fiind de 44,47%.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, transmis AGERPRES, procentul este în scădere față de rezultatele consemnate în ultimii patru ani: 58,66% în 2020, 46,86% în 2019, 47,40% în 2018, respectiv

45,73% în 2017.

Procentul notelor între 5 și 7 este de 35,49%, în creștere comparativ cu anul trecut (27,23%).

Contestațiile pot fi depuse la sediile Inspectoratelor școlare județene s-au transmis prin mijloace electronice, în zilele de 27 iulie, după afișarea rezultatelor, până la ora 21.00, respectiv 28 iulie, până la ora 12.00. Contestațiile pot fi transmise și prin e-mail, după afișarea rezultatelor, până în data de 28 iulie, ora 12.00.

Rezultatele finale se afișează în data de 3 august la sediile Inspectoratelor școlare județene și pe site.

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7 (șapte), iar pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), minimum nota 5 (cinci).

Lasă un comentariu