SĂRBĂTORIREA IMNULUI NAȚIONAL AL ROMÂNIEI - PRILEJ DE EMOȚIE ȘI BUCURIE

Distribuie pe:

În ziua de 29 iulie, sărbătorim Imnul Național al României, prilej de bucurie, dar și de emoție, pentru că prin această sărbătoare cinstim întreaga istorie a poporului român, îi cinstim pe toți înaintașii noștri, pe toți cei care, prin faptele lor minunate, au scris pagini de mare frumusețe istorică. Acesta este un moment festiv, o sărbătoare de suflet care contribuie la aducerea actului istoric în actualitate și la apropierea trecutului de prezent. Un popor trebuie să-și cunoască istoria sa, pentru că numai așa poate răzbi peste timp, numai cunoscând trecutul și evaluând corect prezentul, poate nădăjdui la un viitor strălucit.

Pentru orice popor de pe acest pământ, imnul național este și trebuie să fie ceva sfânt, este un simbol al poporului, un stindard care călăuzește destinul istoric peste veacuri, o lumină care luminează în vremuri de întuneric, o speranță și o nădejde spre o lume mai bună, mai dreaptă, mai onestă și mai unită.

Începând de la Revoluția din 1848, “Deșteaptă-te, române!” a fost un imn foarte drag românilor, datorită mesajului de patriotism și de libertate care îl poartă în el. A fost cântat cu ocazia marilor evenimente istorice: Războiul de independență (1877-1878), Primul și Al Doilea Război Mondial, insuflând curaj, nădejde și speranță celor care luptau pentru un viitor mai bun.

Creația literară care stă la baza Imnului Național al României este poezia Răsunet (în manuscris Un răsunetu) care a fost publicată în iunie 1848 în revista “Foaie pentru minte, inimă și literatură”, avându-l ca autor pe Andrei Mureșanu, marele ctitor de cultură românească. Peste timp, această mare realizare literară constituie un imn al dragostei de țară, al respectului pentru trecutul istoric, precum și recunoștință pentru făuritorii de pagini memorabile de istorie.

Imnul “Deșteaptă-te, române!” a fost intonat oficial, pentru prima dată la 29 iulie 1848, în cadrul unei manifestări organizate în Grădina Publică din Râmnicu Vâlcea, numită mai târziu Parcul Zăvoi, la inițiativa domnitorului Știrbei Vodă.

Ziua Imnului Național al României a fost instituită în anul 1998, când s-a prevăzut că această zi de 29 iulie va fi marcată de către autoritățile publice și de către celelalte instituții ale statului, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative cu caracter evocator și științific, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare specifice.

Creația literar-muzicală “Deșteaptă-te, române!”, izvorâtă din viața comună întregului neam românesc, a contribuit la rândul ei la păstrarea și perpetuarea ideii de unitate a poporului nostru. Imnul național, precum și întreaga muzică patriotică, sunt cele care dau viață, dau putere, însuflețesc masele populare, până la îndeplinirea obiectivului propus.

Cinstind imnul național, aducem respect și recunoștință întregii istorii a poporului nostru român, îi omagiem pe toți înaintașii noștri, dar, deopotrivă, respectăm prezentul acestui popor și ne exprimăm convingerea într-un viitor strălucit pentru o lume unită și prosperă.

Lasă un comentariu