SE DAU ZILE LIBERE PENTRU VACCINAREA ANTI-COVID-19

Distribuie pe:

Luni, 26 iulie 2021, a intrat în vigoare Legea nr. 221/2021, conform căreia persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 beneficiază, la cerere, de câte de o zi liberă plătită pentru fiecare doză.

Legea se aplică, atât pentru angajații din sistemul public, cât și pentru cei din privat, studenți sau cadre militare.

Beneficiari

Concret, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, beneficiază toți angajații din sistemul public și privat.

Elevii și studenții vor primi câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, iar cadrele militare în activitate, soldații și gradații profesioniști beneficiază de câte o zi de permisie.

De ziua liberă, beneficiază și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.

Desigur, legea nu se aplică în cazul persoanelor vaccinate la locul de muncă, prin grija angajatorului.

Acte necesare

Ziua liberă se acordă în baza adeverinței de vaccinare eliberată. Dacă ziua liberă legală coincide cu cea a vaccinării, persoanele au obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

În cazul părintelui sau reprezentantului legal, drepturile se acordă pe baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a aceluiași copil cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa și faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei. (L.P.)

Lasă un comentariu