DE CÂND APARȚINE ROȘIA MONTANĂ DE ROMÂNIA? DINTOTDEAUNA!

Distribuie pe:

În ediția de duminică a ziarului maghiar “Magyar Nemzet” (Națiunea Maghiară) susține că Roșia Montană ar aparține Ungariei și nu României, conform publicației G4Media, precizându-se că rezerva de aur a Ungariei este acum de 94,5 tone. Se pare că nu le ajunge năvălitorilor. Iată și textul:

“Conform standardelor maghiare din prezent, în zilele noastre nu este simplu să se înțeleagă ce înseamnă ca un stat să dispună de mine de aur proprii. Cu toate acestea, Transilvania și munții înalți erau, de asemenea, bogate în metale prețioase. Pe timp de pace, numai în zona din jurul vechii Roșia Montană, existau 300 de companii miniere și 800 de mori de prelucrare a minereului.

În urmă cu peste 110 de ani, zona Munților Apuseni, care ascundeau rezerve foarte mari de metale prețioase, răsuna de zgomotul acestor mori. În Roșia Montană, aflată în “pătratul aurului”, nu exista încă noțiunea de minerit prin cianuri sau prin distrugerea naturii din jur, respectiv a culturii. Umbra acestei distrugeri se vede tot mai des, de la an de an, în acest oraș minier cu un mare trecut istoric, care a fost stăpânit de agatârși, popor de origine scitică, în urmă cu peste 2.500 de ani, înaintea lui Hristos, potrivit celebrului geolog Ferenc Wanek.

Trebuie să menționăm aici și poezioara lui Octavian Goga “Munții noștri aur poartă, Noi cerșim din poartă-n poartă”, aplicată pe ilustrația care însoțește acest material și despre care se suspectează că a fost scrisă după Tratatul de la Trianon. Începutul poeziei spune multe aici, deoarece nu trebuie decât să ne punem întrebarea: De când aparține Roșia Montană de România?

Rezerva de aur a Ungariei este, în prezent, de 94,5 tone. Prin urmare, să sperăm, cel puțin până când roata morii de aur a istoriei se va întoarce, că cele 300 tone de aur și 1.600 tone de argint vor rămâne în pământul natal, respectiv resursele de platină și molibden pe care le exploatează companiile străine”.

Lasă un comentariu