ANCHETA ZILEI - BOMBA ECOLOGICĂ LA FOSTA STAȚIUNE DE CERCETĂRI ȘI PRODUCȚIE POMICOLĂ TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Prin anii '70, la marginea municipiului Târgu-Mureș, a fost înființată Stațiunea de Cercetare și Producție Pomicolă. Astăzi, pe terenul fostei Stațiuni, există Complexul Comercial multinațional, Carrefour, Universitatea maghiară Sapienția și teren viran, unde firma Maurer urmează să construiască un cartier de locuințe. Plantațiile cu diverse specii pomicole și arbuști fructiferi au fost distruse la câțiva ani după revoluție, de cei care au revendicat terenul respectiv, devenit o marfă valoroasă și pentru autoritățile comunei Livezeni, de care aparținea actuala comună Corunca. Multe “personalități” târgumureșene au beneficiat de “cadouri” din partea foștilor primari, cu anumite parcele de teren, avocați care au intermediat înstrăinările, polițiști, bișnițari autointitulați oameni de afaceri. Din patrimoniul pomicol al Stațiunii a mai rămas un modern depozit frigorific, trecut și acesta prin mai multe proprietăți, și sediul cu birourile Stațiunii, amplasat pe 4 hectare, pe strada Pășunii nr.1 din Târgu-Mureș. De tranzacțiile imobiliare, inclusiv de recuperarea investițiilor statului român, pentru înființarea plantațiilor, de descoperirea și pedepsirea mafioților se ocupă DNA, fiindcă, în acest caz, prin rostogolirea proprietăților s-a atentat grav la avuția națională și siguranța alimentară a românilor.

În cazul de față, vreau să prezint, autorităților locale și naționale, situația fostului sediu al Stațiunii, devenit o bombă ecologică, capabilă să pună în pericol sănătatea locuitorilor din cartierele învecinate. Locul respectiv a devenit un focar de infecție, prin faptul că aici sunt depozitate gunoaie menajere, a devenit un wc public pentru romii din Cartierul Valea Rece, cimitir pentru animale de companie moarte și un pericol major pentru populația din jur. Aici au avut loc și numeroase tâlhării și violuri ale femeilor care trec pe poteca din jurul clădirilor. Pentru a avea o discuție privind închirierile de spații și construcțiile noi de la marginea terenului, am încercat să iau legătura cu directoarea actuală a Stațiunii, dr. ing. Maria Pârlea, dar s-a mutat din Târgu-Mureș. Am specificat directoarea Stațiunii deoarece, în scripte, Stațiunea figurează în subordinea Academiei de Științe Agricole, condusă de președintele prof. dr. ing. Valeriu Tabără, o personalitate cunoscută de mureșeni, datorită scoaterii de pe scena politică a PUNR. Nu știm dacă mai există interese oculte, financiare, pentru păstrarea unui obiectiv științific mort.

Domnul Cerceș Teodor - președintele Asociației de Proprietari nr. 41, Strada Măgurei, Târgu-Mureș, a solicitat redacției “Cuvântul liber” sprijin în demersurile domniei sale pentru sensibilizarea Primăriei municipiului Târgu-Mureș, Ministerului Agriculturii, Academiei de Științe Agricole, Ministerului Mediului, Poliției și Parchetului, în vederea clarificărilor legale referitoare la lichidarea acestui focar de infecție. Demersurile domniei sale la Ministerul Agriculturii și la Primăria Târgu-Mureș au rămas fără niciun rezultat. Asociația propune înființarea, pe cele 4 hectare, a unui parc de joacă pentru copiii din zonă și a unor locuri de parcare... Publicăm alăturat și răspunsul la intervențiile Asociației, cu speranța că cei vizați vor interveni în dezamorsarea bombei ecologice de pe Strada Pășunii nr. 1 din Târgu-Mureș.

Menționăm că am fost la fața locului pentru documentare și am rămas surprinși de nepăsarea autorităților privind rezolvarea acestui caz. Ziarul de suflet al mureșenilor, Cuvântul liber, nu poate decât să semnaleze aceste aspecte, cu speranța că televiziunile locale vor prezenta un reportaj în stare să sensibilizeze autoritățile centrale. Vă reamintim că, în urmă cu aproape două decenii, am scris despre acest caz, când se preconiza să fie amplasat aici un centru zonal antigrindină, apoi ing. Nazna Jeno - pe atunci director executiv la Direcția Agricolă Mureș, a solicitat să se acorde spațiul respectiv pentru o clădire nouă a Direcției Agricole. Prin jocuri de culise dubioase, ambele propuneri au fost respinse. Între timp, statul român achită facturi pentru chiria Direcției Agricole în Clădirea Romtelecom, iar Centrul andigridină și-a mutat sediul, tot în chirie, la Parcul industrial din Ungheni, alți bani altă distracție. Chiar merită să fie afișat un banner uriaș pe care să fie scris cu litere de o șchiopă ,,Stimați mureșeni, aici sunt banii dumneavoastră!” sau ,,Cum nu vii tu, Țepeș, Doamne!...”

Asociația de Proprietari nr. 41

Târgu-Mureș, str. Măgurei nr. 38

Nr. înreg. 29-07.02.2019

Telefon: 0265/22.37.40

Către,

Academia de Științe Agricole și Silvice București Serviciul Juridic

Spre știință: Direcția Agricolă Târgu-Mureș

Cu deosebit respect, vă rugăm să ne sprijiniți cu măsuri concrete pentru ca factorii responsabili să decidă ce viitor are fosta Stațiune de Cercetări Pomicole din str. Pășunii, municipiul Târgu-Mureș.

Intervenim pentru aceasta, deoarece de ani de zile această locație a devenit un focar de infecție, clădirile au devenit ruine, bălăriile s-au extins peste tot, creându-se un cadru propice pentru depozitarea de gunoaie și animale moarte abandonate pe acest teritoriu.

Mai precizăm că mulți dintre proprietarii care locuiesc în zonă ne-au cerut să întreprindem inițiative pentru asanarea acestui spațiu și destinarea lui pentru o zonă de agrement și terenuri de sport și de joacă pentru copii.

Prin competența Dvs., vă dați seama că noi nu putem face nimic deoarece terenul nu aparține municipalității!

Vă mulțumim pentru solicitudine și rămânem cu speranța că se va găsi o soluție optimă pentru remedierea acestei situații.

Președintele Asociației de proprietari nr. 41,

CERCEȘ TEODOR

MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE

DIRECȚIA PENTRU AGRICULTURĂ MUREȘ COMPARTIMENTUL JURIDIC

Târgu-Mureș, 450/05.03.2018

Dlui Președinte al Asociației de proprietari nr. 41

Ref: Solicitare date imobil Stațiunea de Cercetare Pomicolă Mureș

Ca urmare a solicitării dvs. privind imobilul situat în str. Pășunii nr. l, sediul fostei Stațiuni de Cercetare Pomicolă Mureș, vă comunicăm următoarele:

Imobilul respectiv a fost sediul Stațiunii de Cercetare Pomicolă Mureș, fiind în administrarea acestuia. Imobilul se află în domeniul public și nu este în proprietatea și nici în administrarea Direcției pentru Agricultură Județeană Mureș.

Au fost făcute demersuri pentru trecerea acestui imobil în administrarea DAJ Mureș, dar până în prezent nu a fost rezolvată solicitarea noastră.

Ținând cont de cele arătate mai sus, suntem în imposibilitate de a vă ajuta în cele solicitate de către Asociația de proprietari nr. 41.

Cu stimă,

Consilier juridic EUGEN MESZAROS

SEDIU ADMINISTRATIV LA DIRECȚIA PENTRU AGRICULTURĂ ȘI DEZVOLTARE RURALĂ MUREȘ

Beneficiar: DIRECȚIA PENTRU AGRICULTURĂ ȘI DEZVOLTARE RURALĂ MUREȘ

STUDIU DE FEZABILITATE

Lasă un comentariu