FOSTUL PRIMAR AL MUNICIPIULUI TÂRGU-MUREȘ, DR. DORIN FLOREA, ACHITAT ÎN PRIMĂ INSTANȚĂ - “FAPTA NU ESTE PREVĂZUTĂ DE LEGEA PENALĂ”

Distribuie pe:

Tribunalul Harghita l-a achitat, joi, pe fostul primar din Târgu-Mureș, Dorin Florea, pe alți opt inculpați, precum și Asociația Sportivă “Fotbal Club ASA 2013”, în dosarul finanțării echipei de fotbal locale, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Târgu-Mureș, în luna decembrie 2015.

Tribunalul Harghita a hotărât achitarea lui Dorin Florea pentru acuzația comiterii infracțiuni de abuz în serviciu, întrucât “fapta nu este prevăzută de legea penală”.

De asemenea, alături de Dorin Florea, pe același considerent că “fapta nu este prevăzută de legea penală” au fost achitați și funcționarii din cadrul Primăriei Târgu-Mureș, Kiss Imola, la acea vreme director economic al municipiului, Cioban Maria, fost secretar al municipiului, Ioan Fărcaș, Emil Măceșan, Maior Sergiu Claudiu, fost consilier al primarului, și doi consilieri locali din acea perioadă, Benedek Istvan și Bako Laszlo Attila.

Tribunalul Harghita l-a achitat și pe fostul președinte al ASA Târgu-Mureș, Ioan Nucu Man, care a fost acuzat de DNA de complicitate la abuz în serviciu, deturnare de fonduri, în formă continuată (105 acte materiale) și de spălare de bani, precum și Asociația Sportivă “Fotbal Club ASA 2013” (Fotbal Club Municipal) Târgu-Mureș, pentru spălare de bani, pe considerentul că “faptele nu există”.

Instanța de judecată a respins pretențiile părții civile formulate de Municipiul-Târgu-Mureș și a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit prin ordonanța procurorului din data de 01.07.2015 pe bunurile lui Ioan Nucu Man, precum și ridicarea sechestrului pe sumele de bani din conturile ASA Târgu-Mureș, până la concurența sumei de 7.053.000 lei.

Hotărârea nu este definitivă, având drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arăta că, în data de 18 iulie 2013, primarul de atunci, Dorin Florea, și-ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prin încălcarea prevederilor mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Târgu-Mureș, întrucât aceasta avea obligații de plată neonorate privind impozitele și taxele către stat, precum și contribuțiile către asigurările sociale de stat”.

DNA arăta că fostul primar, beneficiind de sprijinul lui Bako Laszlo Attila și Măceșanu Emil Virgil, ar fi inițiat, “în condiții ilegale”, un proiect de hotărâre de consiliu local, “care a stat la baza adoptării, în mod ilegal”, la data de 25 iulie 2013, a hotărârii a Consiliului Local Municipal privind aprobarea alocării, de la bugetul local, a sumei de 7.500.000 lei pentru sezonul competițional 2013-2014, în vederea continuării asocierii dintre municipiul Târgu-Mureș și Fotbal Club Municipal Târgu-Mureș.

Secretarului Primăriei Municipiului Târgu-Mureș, Maria Cioban, i se imputa că ar fi contrasemnat documentul respectiv, iar consilierii Maior Sergiu-Claudiu, Benedek  Istvan și Fărcaș Ioan, care erau și membri în Consiliul Director al ASA, ar fi cunoscut faptul că “entitatea respectivă înregistra obligații legale restante către bugetul de stat, neputând astfel beneficia în condiții legale de finanțare de la bugetul local al municipiului Târgu-Mureș”.

Procurorii DNA au susținut că primarul ar fi încheiat și a semnat, în condiții ilegale, ca reprezentant al municipiului Târgu-Mureș, alături de inculpata Kiss Imola, în calitate de director economic, un contract de asociere cu Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Târgu-Mureș, contract vizat de inculpatul Măceșanu Virgil în calitate de jurist, prin care s-a alocat acestei asociații sportive, de la bugetul local, suma de bani respectivă”.

DNA susținea că Dorin Florea și Kiss Imola ar fi beneficiat de ajutorul lui Ioan Nucu Man, care ar fi omis să le aducă la cunoștință faptul că asociația sportivă înregistra obligații legale restante către bugetul de stat în sumă de 3.578.387 lei, “neputând astfel beneficia în condiții legale de finanțare de la bugetul local al municipiului Târgu-Mureș”.

“Efectiv, asociației sportive amintite mai sus i-a fost virată suma totală de 7.053.000 lei, din care inculpatul Man Ioan Nucu, cunoscând că banii provin ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni, a achitat obligații către bugetul general consolidat al statului în suma totală de 551.831 lei și către o unitate bancară, cu titlu de rambursare credit, în valoare de 600.000 lei. Prin aceste fapte a fost prejudiciat bugetul local al municipiului Târgu-Mureș cu suma de 7.053.000 lei, plătită asociației sportive în perioada 21.08.2013 - 31.05.2014, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Fotbal Club Municipal Târgu-Mureș. În cauză, D.G.R.F.P. Brașov - Agenția Județeană a Finanțelor Publice Mureș s-a constituit parte civilă cu suma de 7.215.121 lei”, arăta DNA, într-un comunicat de presă, în data de 16 decembrie 2015.

Lasă un comentariu