ORHIDEEA - ELEGANȚĂ ȘI SEDUCȚIE

Distribuie pe:

“Orhideele: făpturi prodigioase, imprevizibile, fiice ale ținuturilor sacre, ale aerului impalpabil și ale luminii calde”. (Guy de Maupassant)

Sofisticată și fascinantă, orhideea este una dintre cele mai îndrăgite specii florale, având în spate o lungă istorie alcătuită din mituri și legende care au făcut

ca această plantă să capete multiple semnificații.

Orhideea, în limbajul florilor, are o simbolistică extrem de bogată, care se modifică în funcție de culorile petalelor. Cu toate acestea, indiferent de tipul de orhidee, sunt două trăsături universal valabile, care nu se vor schimba niciodată: eleganță și seducție.

Conform mitologiei grecești, apariția orhideei ar rezulta dintr-o dramă. Orchis era fiul unei nimfe și al unui satir. S-a remarcat prin frumusețea, curajul și pasiunea de care a dat dovadă. Cu toate acestea, îndrăzneala a fost cea care l-a trădat: Orchis s-a îndrăgostit de o preoteasă a zeului Dionis și a încercat să o seducă împotriva voinței ei. Acest gest a dezlănțuit mânia lui Dionis, care l-a dat pradă fiarelor pădurii. Ceilalți zei, impresionați de tragedia lui Orchis, au decis să transforme rămășițele tânărului în această floare minunată, neatinsă de trecerea timpului: orhideea, cu cele 20.000 de tipuri diferite și o impresionantă bogăție de culori.

Semnificația orhideei albe este legată de inocență și puritate. În trecut, orhideea albă era dăruită miresei care și-a păstrat neprihănirea până în ziua nunții, floarea reprezentând un semn de respect și recunoștință.

Cu rădăcini puternice și un lujer ce susține o inflorescență delicată, planta se prezintă în mai multe culori, cu simbolistici diferite: o orhidee albă cu vinișoare roșii, de exemplu, semnifică dragoste și chiar venerație, dar este, de asemenea, un semn al dorinței de intimitate, pasiune și complicitate. Același lucru este valabil și pentru o orhidee albă, dar cu unele reflexe galbene: ea este nu doar un simbol al iubirii, ci și al unei puternice afinități spirituale într-un cuplu în care cei doi îndrăgostiți sunt și prieteni apropiați.

Orhideea galbenă reprezintă relația de încredere și loialitate dintre doi prieteni adevărați. În general, este dăruită unui prieten într-un moment important din viața acestuia. Sensul orhideei de culoare violet, pe de altă parte, este diferit: ea înseamnă supunere și nemărginită admirație față de persoana căreia i se dăruiește, dar și o dovadă de dragoste nelimitată: îți dăruiesc o orhidee violet pentru a-ți demonstra că te consider un partener fidel pentru toată viața. Orhideea roz este un simbol al femini-tății, grației și fericirii: în plus, este dăruită cu ocazia aniversării căsătoriei, fiind cadoul pe care un bărbat îl oferă unei femei, după paisprezece ani de la ziua în care au spus “da”, însă poate fi oferit și la aniversarea nunții de argint. Orhideea portocalie, pe de altă parte, este un simbol al mândriei, curajului și entuziasmului; orhideea roșie este simbolul dorinței de intimitate și pasiune. În fine, orhideea albastră reprezintă un mesaj al păcii: este un simbol al calmului și liniștii și poate fi oferită drept cadou după o neînțelegere sau o ceartă, demonstrând că acela care o dăruiește are toată disponibilitatea de a îngropa “securea războiului” și de a trăi în bună pace și înțelegere, la fel ca în trecut.

Întrucât adevărata semnificație a orhideei rezidă în culoarea ei, acest aspect poate afecta foarte mult mesajul care este transmis atunci când dăruim această floare. În general, dacă suntem atenți la limbajul florilor și la nuanțele lor, a dărui o orhidee este întotdeauna o idee bună. (surse - elle.com/it/lifestyle; alfemminile.com/psicologia/orchidee)

Lasă un comentariu