VIAȚA PE ȘEZLONG

Distribuie pe:

Așezat pe nisip, de cele mai multe ori, la o foarte mică distanță de vecini, șezlongul de pe malul Mării își deschide brațele metalice pentru a cuprinde întrânsele individul, mereu altul, deși același…, cuprins de nostalgia brizei și a razelor fierbinți de soare!

Sute sau poate mii de asemenea șezlonguri seducătoare par a avea același destin: reunesc pe aceeași plajă nații, obiceiuri ori tradiții dintre cele mai diferite, chiar exotice, contopindu-le într-o lâncedă comoditate. Tot acest pluralism sezonier de culori sezoniere oferit ochilor, dar mai cu seamă ochiului minții ne descoperă numitorul lor comun: uniformitatea! Cât vezi cu ochii se deschid mândre, în ploaia razelor solare, umbrele colorate, atent aliniate, menite să ne protejeze de arsuri inutile și să ne ofere mult râvnita umbră! O umbră umbrită și ea de pacea, liniștea și armonia relațiilor dintre indivizii expuși la soare care, la rândul lor, au același interes: binecuvântata relaxare!

Aici, în acest univers al șezlongurilor, umbrelor și al umbrelelor universale, viața nu pare deloc a fi plicticoasă! Indiferent de religie, sex, culoarea pielii etc., indivizi mai curajoși, păstrând totuși “distanța”, își zâmbesc unii altora, caută să rupă frânturi de limbă străină pentru a se putea întreține cât mai politicos unii cu alții, se ajută la nevoie (deschiderea unei umbrele încăpățânate, umflarea cu aer a unui colac de baie, găsirea unui copil pierdut prin mulțime, schimbarea unor informații utile).

Șezlongul devine, dintr-o dată, liantul noilor prietenii, afaceri, un topos veritabil al postmodernei socializări umane! Cu mici excepții, pe șezlong, telefonul mobil își pierde din Supremație! Aici, omul stă întins la plajă, doarme sau meditează! Aici, de regulă, grijile cotidiene sunt așezate la coada listei de priorități! Șezlongul ne ajută să gândim reducționist: mâncarea, băutura, somnul, consumul în general, capătă o altă dimensiune în comparație cu valul înspumat care sparge violent, sălbatic, dezinvolt și, paradoxal pentru individul de azi, LIBER, țărmul nisipos, pe care copiii, viitori adulți, învață, la propriu, dezavantajul construirii de castele pe (de) nisip!

Viața pe șezlong: uniformizează, organizează, ordonează, aliniază la milimetru, protejează, transfigurează traiul, felul de a fi al individului peren! O lume aparte, plină de bună dispoziție, o lume sezonieră costumată la fel, impregnată de același miros emanat de binecunoscutele soluții sau uleiuri de protecție folosite preventiv împotriva unor fatale și nedorite posibile arsuri, o lume pestriță dar încă neschimbată în structura ei!

Viața pe șezlong: promovează aceleași valori consumiste, aceleași plăceri comune! Aici părem egali, și asta în ciuda unor minoritare șezlonguri de clasă superioară care, aparent, oferă o poziție mai bună, o priveliște aparte, privilegiată, un moft mai penetrant asupra orizontului înspumat. Nisipul arde pentru toți la fel, apa Mării e la fel de sărată! Poate calitatea bârfelor să facă diferența! În rest… totul e istorie de tip șezlong!

Viața pe șezlong: simplă, limitată în spațiu, aceeași pentru toți! Problema e: ce se întâmplă cu aceia care nu au loc pe sau nu vor un asemenea șezlong?

Lasă un comentariu