ZIUA MONDIALĂ ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE

Distribuie pe:

Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane, marcată anual la data de 30 iulie, este un prilej pentru Centrul Regional Tg. Mureș de a organiza activități pentru a crește gradul de conștientizare asupra situației victimelor traficului de ființe umane, dar și pentru promovarea drepturilor pe care le au acestea. Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane a fost instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în anul 2013, pentru a fi marcată la data de 30 iulie a fiecărui an.

Această zi reprezintă o chemare la acțiune pentru a contracara acest fenomen, prin descoperirea traficanților și abuzatorilor, protejarea copiilor vulnerabili, a femeilor și bărbaților împotriva exploatării, precum și prin sprijinirea și reabilitarea victimelor.

Potrivit datelor statistice, 77,7% din victimele traficului de persoane, identificate în anul 2020, erau de sex feminin, iar 42,8% erau minore. În ceea ce privește modul de exploatare, în cursul aceluiași an, 72% au fost exploatate sexual, 15,8% prin muncă, 6,2% au fost exploatate prin obligarea la cerșetorie, iar 0,2% au fost obligate la comiterea de furturi.

Traficul de persoane este o infracțiune care nu iartă pe nimeni, victime fiind copii, femei, bărbați, persoane cu dizabilități, mai exact persoane vulnerabile, care ajung să fie exploatate în diferite moduri pentru a aduce profit traficantului.

Orice țară din lume poate fi afectată de acest fenomen, motiv pentru care este necesar un efort continuu și susținut al tuturor actorilor societății civile, de la instituții specializate în combaterea și prevenirea acestui fenomen, până la publicul larg.

MESAJE ANTITRAFIC

Pentru marcarea acestei zile, Centrul Regional Tg. Mureș a desfășurat două activități, una dintre ele în spațiu public, respectiv Complexul de Agrement și Sport “Mureșul” din Tg. Mureș, alături de parteneri instituționali locali, prezenți pentru a promova mesaje antitrafic și a aduce în atenție Campania C.P.E.C.A. Mureș, intitulată “Fii Liber!”. Publicul aflat în acest spațiu de distracții a primit cu interes materialele de prevenire și a avut posibilitatea de a testa ochelarii de droguri, care simulează o gamă largă de efecte care pot fi declanșate de consumul de droguri, impactul fiind unul surprinzător. Activitatea a fost una în sistem integrat, la acțiune participând reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, Serviciului Județean Anticoruție Mureș, Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, de la Crucea Roșie Mureș, precum și voluntari C.P.E.C.A. Mureș.

TRAFICUL DE MINORI - PROFILUL VICTIMEI ȘI SFATURI PENTRU EVITAREA VICTIMIZĂRII

Cea de-a doua activitate a fost dedicată copiilor instituționalizați, în Casa “Sf. Iosif” din Odorheiul Secuiesc, județul Harghita, care au primit informații despre dimensiunea fenomenului traficului de minori, profilul victimei și sfaturi pentru evitarea victimizării, am aflat de la comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Tg. Mureș al A.N.I.T.P. Domnia sa a adăugat: “Mulțumim partenerilor care au ales să sprijine eforturile de prevenire a traficului de persoane în plan local și atenționăm toate categoriile sociale să fie atente la semnele pericolului și să sesizeze posibilele cazuri de exploatare la linia telefonică gratuită 0 800 800 678.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane evaluează și monitorizează, la nivel național, activitatea desfășurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, îndeplinind rolul de raportor național”.

Lasă un comentariu