DOMNUL CÎȚU ȘI CORNUL ABUNDENȚEI

Distribuie pe:

Din cele 18-19 milioane de români, câți am mai rămas în această țară, cel puțin 3 milioane nu-și permit o vacanță. Pentru ei, aceasta ar fi un lux care nu și-l pot permite. Așa că ei așteaptă într-o acceptare tristă trecerea verii și a senzației de tristețe și neputință pe care o resimt.... și speră..., lasă că poate la anul.

Dacă ar fi să dăm crezare extraodinarului nostru premier care susține cu patos și convins de cele ce spune, că prețurile au scăzut, că românul o duce mai bine, că puterea acestuia de cumpărare și impli-cit nivelul de trai a crescut... situația ar trebui să ne bucure. Dar românul simte, pe pielea lui, cu totul altceva.

Nu știu în ce realitate paralelă sau științifico-fantastică trăiește domnul Cîțu, nu știu când a deschis domnul Câțu “Cornul Abundenței” peste România, dar, dacă ar face un minim efort de a gândi (la modul general) și dacă ar face un minim efort de a alcătui un coș minim, strict existențial, un coș de cumpărături și cheltuieli lunare ale românului de rând, sunt convinsă că i-ar dispărea zâmbetul și aerul sfidător de triumfător.

Românii nu o duc mai bine, dle Cîțu. Locuri de muncă nu sunt, iar dacă găsești, salariul este mizer (unei asistente medicale generalistă i se oferă la angajare un salar net de 1.500 - 1.600 de lei), iar românii câștigă în medie până în 2.000 de lei pe lună. Da, sunt salarii mai mari, chiar foarte mari, dar sunt și salarii minime pe economie, iar cei 2.000 de lei reprezintă o medie care, de fapt, reflectă starea națiunii pe care o conduceți... spre noi culmi de progres și civilizație, dle Cîțu.

Ei bine, la cel mai sumar calcul, referitor la necesarul unei familii alcătuită din persoane, 2 adulți și doi copii/lună, lucrurile stau cam așa:

Facturi:

- Electricitate - 150 lei;

- Gaz ( pe timpul verii) - 100;

- Telefon, internet, cablu - 200;

- Asociația de locatari - 200;

- Carburant - 300;

- Tratament medicamentos cronic sau apariția unei boli - 150 de lei;

- Stomatologie în urgență, nu tratament - 250;

- Produse igienico-sanitare - 150;

- Îmbrăcăminte, încălțăminte - 300 (strictul necesar, dacă se rupe un pantalon sau încălțămintea).

Dacă familia stă în chirie și la toate acestea se adaugă 1.500 de lei chiria... situația devine terifiantă. Dacă mai există o rată la o bancă, sau un CAR... e clar scenariul unui film de groază.

Ei bine, am ajuns la suma de 1.800 de lei, fără să mâncăm nimic, fără să ducem copiii la ștrand sau la un film, fără vacanță, fără ieșiri la o înghețată sau un suc, fără organizarea și sărbătorirea unui eveniment în familie. Doamne ferește să se strice ceva în casă sau la mașină..., fără parcări plătite, fără plata unei rovignete, fără o vizită la frizer.

Cel mai bine ar fi ca, “vrednicii”noștri conducători, cu o imaginație atât de bogată, rupți total de realitate, cu conturile pline și conștiința goală, să coboare din înaltul funcțiilor și de pe umerii noștri și să dea față cu realitatea. Eu aș propune ca fiecare guvernant să trăiască, timp de 6 luni, într-un apartament, din maxim 2.000 de lei pe lună, fără nicio altă sursă de venit și apoi… stăm de vorbă.

Adevărul trist al vremurilor pe care le trăim e că veniturile sunt mici, mâncarea și cele necesare traiului de zi cu zi sunt mai scumpe decât în occident raportate la puterea de cumpărare a omului de rând, viața pentru mulți dintre noi e incoloră, inodoră și insipidă, e o zvârcolire continuă pentru o supraviețuire cu tentă de viață normală. Tinerii sunt dezorientați, dezamăgiți și fără perspectivă, generația vârstei de mijloc e ocupată să rămână pe linia de plutire, iar bătrânii noștri sunt prea bolnavi și obosiți ca să mai poată transmite nepoților optimism, încurajări și să le insufle ideea că dacă vor învăța și vor fi cuminți, vor avea șansa unei vieți frumoase.

La un moment dat, subiectul pandemie va intra în rutina vieții noastre, nu vom mai primi ajutoare și împrumuturi din UE. Va veni scadența. Ghiciți cine o va suporta? Pe spatele cui vor fi rambursate împrumuturile?

Domnule Câțu, ieșiți din iluzoriul antifonat pe care vi l-ați creat ca să nu vă auziți conștiința cum strigă și reveniți la realitatea creată de dumneavoastră. Mâncarea nu e ieftină, românii nu o duc mai bine, societatea se scufundă, iar românii au obosit. Mulți nu-și mai permit nici să mai viseze. Cornul abundenței din care credeți că ne hrăniți dumneavoastră viețile, trupurile și speranțele, nu există. Mierea și laptele nu curg în România. Nu cumva ați confundat Cornul abundenței cu Cutia Pandorei??

Cel sătul nu-l va crede, niciodată, pe cel flămând!

Lasă un comentariu