AMENDĂ PENALĂ SAU ÎNCHISOARE PENTRU ROMÂNII CARE SE ÎNTORC DIN STRĂINĂTATE CU CERTIFICATE COVID FALSE!

Distribuie pe:

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a precizat, într-un interviu la postul de televiziune Digi24, că persoanele care prezintă la intrare în țară certificate de Covid false riscă “dosar penal pentru fals și uz de fals care, în ambele situații, înseamnă fie închisoare de la 3 luni la 2 sau 3 ani sau amendă penală, ceea ce înseamnă că te trezești cu cazier și ai alte probleme”, a subliniat șeful DSU, potrivit jurnalemigrant.com.

“La intrarea în țară, sunt persoane care îndrăznesc să prezinte la DSP și la frontieră documente false”, a spus Arafat, aducând în discuție cazul unor români care s-au întors din Marea Britanie și au folosit certificate Covid false pentru a scăpa de carantină:

“E un caz pe care mi l-a povestit un director de direcție sanitară ( …), care mi-a zis că într-un singur avion venit de la aeroportul Luton din Marea Britanie, 30 de persoane au prezentat documente de trecere prin boală, toți 30 în același avion și toți 30 s-au îmbolnăvit în aceeași săptămână. Asta i-a atras atenția și de acolo a fost informată poliția. Nu știu dacă toți 30, dar un număr important dintre ei au dosar penal pentru fals și uz de fals care, în ambele situații, înseamnă fie închisoare de la 3 luni la 2 sau 3 ani sau amendă penală, ceea ce înseamnă că te trezești cu cazier și ai alte probleme”.

Secretarul de stat în MAI a subliniat că în astfel de cazuri nu este vorba doar despre înșelarea vigilenței autorităților, ci de inconștiență și nepăsare față de propria familie: “Oamenii ăștia vin din zone roșii chiar. Când vii în țară și ești în stare să prezinți chiar un document fals înseamnă că nu te interesează nimic,

înseamnă că tu vii și ești dispus să răspândești boala, să răspândești totul, că nu te interesează. Vii dintr-o zonă unde varianta Delta e la maxim, vii în România, unde stăm bine, prezinți un certificat fals, nu ești vaccinat, nu ești trecut prin boală, probabil să fii și pozitiv și să vii să stai în familie și să spui că eu i-am șmecherit la graniță și am trecut și nu mai trebuie să stau în carantină - acest lucru este foarte grav”.

Între timp, medicii continuă să avertizeze că tulpina Delta a noului coronavirus, apărută în urmă cu câteva luni în India, are o încărcătură virală de circa o mie de ori mai puternică față de tulpinile precedente și o mare capacitate de infectare, virusul mutant generând forme grave ale COVID-19, inclusiv la tineri.

Pe de altă parte, cercetătorii afirmă că vaccinul reușește să lupte contra formelor grave de COVID-19, reducând de 25 de ori riscul de internare și de deces.

Delta este prezentă în cel puțin 132 de țări și a devenit deja forma dominantă a bolii în Statele Unite.

“Războiul s-a schimbat”, au scris oficialii americani din cadrul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), arătând că studiile efectuate în Canada, Singapore și Scoția au relevat posibilități mai mari de spitalizare, inclusiv la ATI, pneumonie sau deces în rândul persoanelor infectate cu varianta Delta. Aceasta se răspândește mult mai rapid decât gripa obișnuită și chiar decât gripa spaniolă din 1918, avertizează CDC într-un document publicat recent în The Washington Post și preluat de agențiile de știri internaționale.

Lasă un comentariu