PANDEMIA PUNE PRESIUNE PE BANII OAMENILOR. ÎNGRIJORARE PRINTRE CONSUMATORI

Distribuie pe:

Anunț de ultimă oră din partea BNR

Rata anuală a inflației ar putea să înregistreze creșteri mult mai mari decât cele estimate anterior. Potrivit prognozei specialiștilor, raportul privind inflația pentru anul 2021 indica un vârf de 4, 1% pentru perioada septembrie-decembrie 2021 și valori de aproximativ 3% pentru anul 2022.

Rata inflației ar putea să crească semnificativ

BNR a emis, însă, un comunicat prin care anunță că există posibilitatea ca inflația să crească mult mai mult decât s-a estimat inițial.

“Rata anuală a inflației va crește probabil mai pronunțat pe orizontul apropiat de timp decât s-a anticipat anterior, în condițiile în care prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflației din mai 2021 indica un vârf de 4,1 la sută în septembrie-decembrie 2021 și valori de circa 3 la sută pe parcursul anului 2022. S-a observat că și această nouă creștere mai accentuată a ratei

anuale a inflației are un caracter preponderent temporar, similar ascensiunii sale din semestrul I, ea fiind atribuibilă, aproape integral, acțiunii factorilor pe partea ofertei, de natură să genereze efecte de bază dezinflaționiste considerabile pe parcursul anului următor”, arată comunicatul BNR.

Explozii de scumpiri. Ce se întâmplă cu veniturile populației

Cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor a venit din partea gazelor naturale și a energiei electrice (luna iulie 2021), potrivit sursei citate.

S-a sesizat, de asemenea, și scumpirea combustibililor, dar și a materiilor prime.

Un alt factor care contribuie la creșterea inflației este reprezentat de blocajele din lanțurile de producție și aprovizionare, mai semnalează specialiștii, mai ales în contextul pierderilor suferite anterior de anumite sectoare ale firmelor.

“O creștere mai amplă a ratei inflației ar fi însă de natură să erodeze mai puternic venitul

disponibil real al populației, implicit să exercite efecte adverse mai mari asupra cererii de consum și a celei agregate pe un orizont considerabil de timp, au subliniat mai mulți membri ai Consiliului”, se mai arată în document.

“Presiunile inflaționiste ale factorilor fundamentali se vor evidenția, însă, mai devreme decât s-a anticipat în prognoza din luna mai”, mai spun membrii Consiliului, “dată fiind probabila reinversare în devans cu două trimestre a poziției ciclice a economiei”.

Astfel, se justifică menținerea neschimbată a ratei dobânzii de politică monetară și a ratelor dobânzilor la facilitățile permanente ale BNR, apreciază membrii CA BNR, care au mai subliniat importanța monitorizării evoluțiilor din mediul intern și internațional în acest sens, care să permită adecvarea instrumentelor BNR în așa fel încât să poată să aibă în vedere stabilitatea prețurilor pe termen mediu. (evz.ro)

Lasă un comentariu