VERIGHETA- PROMISIUNEA UNEI IUBIRI ETERNE

Distribuie pe:

De la promisiunea unei iubiri veșnice, la susținere morală și un nou început, verigheta păstrează anumite valențe ritualice din trecut, dar simbolistica sa reușește să rămână mereu actuală, acumulând noi înțelesuri și adaptându-se la noile viziuni despre ceea ce înseamnă un cuplu modern.

Iată care sunt cele mai puternice semnificații ale verighetelor, prezentate de libertateapentrufemei.ro.

Dragostea romantică

Felul în care vedem în prezent căsătoria, ca pe o încununare a unei povești de iubire, este relativ modern. În trecut, căsătoria reprezenta exclusiv o modalitate de a asigura descendența unei familii sau de a transfera proprietăți unui aliat.

În Evul Mediu și chiar mai târziu, iubirea dintre soți reprezenta un concept abstract, pe care nimeni nu l-ar fi luat în considerare în momentul redactării sau semnării unui contract nupțial. Poveștile cavalerești sunt pline de tineri viteji îndrăgostiți platonic de nevestele altor bărbați. În timp, lucrurile s-au schimbat semnificativ.

Căsătoriile din dragoste au devenit din ce în ce mai comune, iar în prezent, cele două concepte sunt, practic, inseparabile. Așadar, indiferent că vorbim de verighete din aur simple sau cu diamante, cu mesaje speciale sau un design deosebit, ele sunt mai întâi de orice un simbol al dragostei dintre soți, care ii unește pentru totdeauna.

Statutul marital

Aceasta este de departe cea mai comună accepțiune a verighetei. În ochii celorlalți, verigheta pusă pe inelarul mâinii stângi este un simbol al statutului marital.

Se pare că obiceiul vine din Roma Antică. Romanii aveau trei tipuri de căsătorie - usus (coabitare de drept comun), coemptio (căsătorie aranjată de rude de sex masculin, din interese economice) și confarreatio (căsătorie legală între nobili). În cazul acesteia din urmă, mirele îi oferea miresei sale un inel de fier numit “annulus pronubus” pentru a semnala societății dreptul de proprietate a sa.

În prezent, când vorbim din ce în ce mai mult despre egalitatea între sexe, verigheta este pur și simplu simbolul apartenenței sufletești la un cuplu.

Stabilitate

Verighetele sunt circulare și acest lucru nu este întâmplător. Cercul este un simbol universal al infinitului, al permanenței. Verighetele au fost forjate sau turnate folosind diferite tehnici, dar îmbinarea a fost întotdeauna invizibilă, pentru a reda ideea că acest inel special nu are nici început și nici sfârșit.

Verigheta romană menționată anterior - anullus pronubus - era făcută din fier pentru a simboliza puterea și natura incasabilă a căsătoriei, deși divorțurile erau posibile și în Roma Antică. Metalul a reprezentat și stabilitatea legăturii nupțiale.

Dorințe împlinite

Arheologii susțin că verighetele au apărut în Egiptul Antic, care avea un sistem religios complex ce se adresa unor aspecte precum nașterea, căsătoria și viața de după moarte. Se pare că Tot egiptenii au fost primii care au adăugat verighetelor pietre prețioase și semiprețioase care aveau puteri vindecătoare sau împlineau anumite dorințe.

În prezent, această tradiție continuă. Multe persoane aleg să își decoreze verigheta cu anumite pietre în funcție de simbolistica lor. Diamantul simbolizează puritatea și statornicia sentimentelor, safirul atrage prosperitatea și liniștea, rubinul aduce fericire și armonie, iar smaraldul este pentru fertilitate.

Angajament

Schimbul de verighete în timpul ceremoniei de nuntă este un moment special pentru cei doi miri, care se află în pragul unei noi vieți împreună, plini de speranță, luându-și un angajament sacru unul față de celălalt.

În acest sens, verigheta este un simbol al acestei promisiuni de dedicare reciprocă, de respect și fidelitate, dar semnifică, de asemenea, un nou început, care are la bază o uniune spirituală.

Verighetele se regăsesc din cele mai vechi timpuri în toate culturile lumii. Semnificațiile lor s-au îmbogățit cu timpul, însă baza a rămas aceeași - promisiunea unei iubiri eterne. (L.P.)

Lasă un comentariu