COVID -19 - CREĂM, NOI ÎNȘINE, CONDIȚII IDEALE PENTRU NOI VARIANTE DE CORONAVIRUS?

Distribuie pe:

Relaxarea “pripită” a restricțiilor impuse de contextul pandemic poate crea condițiile perfecte pentru apariția de noi variante, potrivit celor mai recente cercetări, citate de publicația Medical News Today.

* Relaxarea restricțiilor COVID-19, când un număr mare de persoane sunt nevaccinate este un demers fundamental riscant, avertizează biologii

* Ei susțin că această măsură va favoriza evoluția unor noi tulpini, mai transmisibile și mai susceptibile de a se sustrage protecției pe care o asigură actualele vaccinuri

* Eliminarea restricțiilor atâta timp cât copiii și alte grupuri vulnerabile sunt nevaccinate poate da naștere, în mod involuntar, unor variante mai infecțioase și, probabil, mai periculoase

* Autorii studiului recomandă ca măsuri precum purtarea obligatorie a măștilor să rămână în vigoare până când cea mai mare parte a populației adulte este vaccinată

* Ei adaugă că beneficiile vaccinării copiilor pot depăși, în acest moment, riscurile.

Suntem într-o “cursă a înarmărilor” în plină evoluție, cu SARS-CoV-2, avertizează biologii de la Universitatea East Anglia din Regatul Unit.

În cuprinsul unui articol publicat în revista de specialitate Virulence, ei afirmă că măsurile de relaxare a restricțiilor, înainte ca majoritatea populației globale să fie vaccinată, pot duce la apariția și evoluția unor variante mai transmisibile și mai virulente. Acestea pot fi mai periculoase pentru copii și pentru anumite grupuri vulnerabile, cum ar fi pacienții cu transplant, cu sistem imunitar compromis, susțin autorii.

Chiar și în țările în care vaccinarea a redus numărul de spitalizări și decese, un număr mare de cazuri și un număr mare de persoane nevaccinate creează “un amestec” în care pot apărea noi variante.

“Relaxarea restricțiilor stimulează transmiterea și permite extinderea populației de viruși, ceea ce sporește potențialul evolutiv și adaptativ al acestora și crește riscul apariției de tulpini rezistente la vaccin, printr-un proces cunoscut sub numele de “deriva antigenică”, scriu autorii.

Deriva antigenică se referă la mutațiile aleatorii continue din genomul unui virus, care modifică proteinele de pe suprafața particulelor acestuia. Acestea sunt proteinele străine sau “antigene” pe care anticorpii le recunosc. Pentru SARS-CoV-2, cea mai importantă este proteina spike care permite virusului să invadeze celulele.

Fiecare modificare a acestei proteine poate interfera cu capacitatea sistemului imunitar de a recunoaște și distruge virusul, ceea ce va reduce imunitatea asigurată de o infecție sau o vaccinare anterioară.

La fel ca aruncarea zarurilor în mod repetat, un număr mai mare de indivizi care au avut virusul sunt mai susceptibili de a determina o mutație care îi permite acestuia să profite de lipsa de apărare a viitoarelor sale gazde.

În același sens, un număr mai mare de cazuri este, de asemenea, mai probabil să conducă la modificări care permit unei variante să se răspândească mai ușor, oferindu-i un avantaj competitiv asupra tuturor celorlalte tulpini.

Autorii subliniază că pe parcursul pandemiei, o succesiune de variante mai transmisibile au devenit tulpini dominante în rândul populațiilor.

“Principala mea preocupare este legată de numărul mare de cazuri în acest moment”, a spus co-autorul, dr. Cock Van Oosterhout, profesor de genetică evolutivă la Universitatea East Anglia.

“Deoarece numărul cazurilor rămâne ridicat, acest lucru permite circulația continuă a virusului, ceea ce prezintă un risc major, inclusiv apariția unor variante mai virulente sau care se sustrag protecției asigurate de vaccin”, a declarat el pentru sursa citată.

Dr. Van Oosterhout a subliniat că, deși vaccinurile au redus rata mortalității COVID-19 în unele țări, multe persoane rămân vulnerabile din punct de vedere clinic, cu risc crescut de boală severă sau chiar deces, dacă contractează boala.

“Acest lucru arată că avem încă o bătălie de purtat”, a spus el. “Din acest motiv, nu trebuie să lăsăm garda jos, în mijlocul unei curse a înarmărilor, în plină desfășurare”.

În articolul lor, oamenii de știință mai scriu: “Copiii, cei extrem de vulnerabili din punct de vedere clinic, precum pacienții tratați cu imunosupresoare și cei care aleg să nu fie vaccinați (sau nu pot primi un vaccin) sunt toți expuși unui risc crescut atunci când se relaxează restricțiile COVID-19.”

Ei recomandă ca măsurile de precauție, cum ar fi purtarea obligatorie a măștilor în spațiile publice închise, să rămână în vigoare până când majoritatea populației va fi vaccinată.

În plus, autorii consideră că relaxarea restricțiilor, atâta timp cât copiii sunt nevaccinați, riscă să promoveze în mod involuntar evoluția variantelor care sunt mai capabile să infecteze acest grup. Faptul se datorează selecției naturale, care va favoriza răspândirea variantelor în rândurile populațiilor neprotejate prin vaccin.

“Riscul ca o tulpină mai virulentă să se răspândească într-o populație sub-vaccinată ar putea fi mai sever. Cu alte cuvinte, politica de a nu vaccina copiii din rândul unei populații - în mare măsură vaccinată - i-ar putea expune pe aceștia unui risc crescut “, susțin autorii. Aceștia conchid:

“Pentru încetinirea ratei de răspândire a virusului se impune să acționăm rapid și decisiv, reducând numărul persoanelor infectate, prin utilizarea vaccinurilor, în combinație cu alte politici de sănătate publică. (…) Renunțarea la aceste măsuri ar însemna să lăsăm garda jos în mijlocul bătăliei și ne-ar plasa într-un dezavantaj semnificativ în această luptă cu virusul. “(sursa - medicalnewstoday.com).

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

ROMÂNIA, LA COADA EUROPEI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE VACCINAREA ANTI-COVID

În România, autoritățile trec printr-un impas în ceea ce privește ritmul și numărul celor vaccinați. Comunicarea pe marginea aceasta este slabă, iar campania de vaccinare pare că s-a împotmolit complet. De la anunțul triumfător al lui Klaus Iohannis de la începutul lunii mai în care spunea că România va depăși 100.000 de vaccinuri administrate zilnic, la o lună distanță ne trezim într-o realitate paralelă

în care numărul celor vaccinați zilnic cu prima doză nu sare de 16.000.

În intervalul 28 iulie - 3 august, constatăm că s-au vaccinat 68.195 de persoane, România atingând abia la două luni distanță de la predicțiile făcute de autorități, pragul de 5 milioane de vaccinați. Până la 1 august, autoritățile sperau că vor exista 10 milioane de persoane vaccinate. Practic, cu doar 25,2% din totalul populației adulte complet vaccinate, România se află pe penultimul loc în UE la vaccinare. În acest moment doar Bulgaria stă mai prost decât țara noastră. Majoritatea statelor europene au depășit pragul de 50% de persoane complet vaccinate, altele se apropie vertiginos de acest prag.

Culmea e că țara noastră nu a avut un start deloc prost. La sfârșitul lunii martie, țara noastră atingea pragul de 1 milion de persoane complet vaccinate. Ca pondere din totalul populației, depășeam în acel moment state precum Franța, Italia, Polonia sau Cehia. În timp însă campania a încetinit dramatic. Una dintre cauze a fost hiper-entuziasmul autorităților. Acesta a fost vizibil pe 13 mai, atunci când Klaus Iohannis a ieșit public și l-a contrazis pe premierul Cîțu în ceea ce privește măsurile de relaxare. Șeful statului a anunțat că relaxările vor începe în două zile, pe 15 mai și nu pe 1 iunie așa cum anunțase premierul. În ziua respectivă, în România erau vaccinate cu ambele doze 2.636.000 de persoane, iar alte 3.789.000 de peroane primiseră deja prima doză. Ritmul vaccinării mergea bine, în jur de 40.000 de noi persoane vaccinându-se zilnic. La sfârșitul lunii mai deja acest număr se reduce la jumătate. Între 30 și 31 mai doar 20.536 de persoane noi se mai vaccinaseră. Relaxarea abruptă a măsurilor restrictive a determinat o relaxare în mentalul colectiv. Brusc, urgența vaccinării nu mai era percepută drept o urgență. Rezultatul a fost o pantă descendentă în intenția de vaccinare. State în care vaccinarea nu era bine percepută în rândul populației inițial au trecut la o nouă etapă în care populația a devenit mult mai conștientă de necesitatea vaccinării. Franța și Croația deja ne depășeau. În România efectul a fost practic invers majorității statelor europene - am avut un început bun, dar un sfârșit prost.

Astfel, țara noastră continuă să rămână la coada Europei în ceea ce privește vaccinarea și pierde zilnic tot mai mult teren. (sursa - https://psnews.ro/romania-la-coada-europei-in-ceea-ce-priveste-vaccinarea-anti -covid-cum-arata-clasamentul-european-556356/)

VALERIU GHEORGHIȚĂ, AVERTISMENT DUR CU PRIVIRE LA CREȘTEREA INFECTĂRILOR CU TULPINA DELTA: “ESTE CÂT SE POATE DE CLAR!”

Coordonatorul campaniei de vaccinare atrage atenția asupra transmiterii comunitare a tulpinii Delta pe teritoriul României, astfel că 89% dintre infectări au ieșit pozitive cu această tulpină. Pentru a ține în frâu valul patru, Valeriu Gheorghiță face apel la cetățeni și atrage atenția cu privire la situația tensionată care va urma în perioada imediat următoare, atunci când cazurile vor crește, iar datele științifice arată clar ce va urma.

“Din păcate vedem o creștere a numărului de cazuri în aceste săptămâni și situația care se prefigurează pentru următoarea perioadă nu este una bună, mai ales că varianta Delta are tendința de a deveni dominantă pe teritoriul României. Practic, în săptămâna 30 (26 iulie -

1 august, n.r.), din numărul total al testelor de secvențiere efectuate, peste 89% au ieșit pozitive pentru varianta Delta.

Ori, când vorbim de o pondere atât de mare a cazurilor generată de varianta Delta, acest lucru este - aș putea spune - cât se poate de important și cred că trebuie să ținem cont în primul rând de datele științifice”, a declarat Valeriu Gheorghiță, miercuri, la Digi24.

Pentru a fi protejați, Valeriu Gheorghiță susține că singura metodă cu adevărat eficientă este vaccinarea, ferindu-i pe cei imunizați de deces, spitalizare sau dezvoltarea unor forme mai grave.

“Indiferent de schema de vaccinare de care vorbim, eficiența se păstrează la fel, peste 90% pentru prevenirea riscului de spitalizare, pentru prevenirea riscului de deces și a formelor grave de îmbolnăvire”, a adăugat acesta.

Medicul Valeriu Gheorghiță nu privește cu ochi buni situația actuală din România, astfel că rata de vaccinare din acest moment nu asigură o protecție împotriva tulpinii Delta.

Potrivit specialistului, toate persoanele nevaccinate vor fi în pericol de infectare, iar gravitatea cazurilor depinde de la om la om. În plus, acesta a dat asigurări cu privire la o evoluție nefericită a transmiterii comunitare a virusului, în perioada următoare.

“Dacă ritmul de vaccinare și intenția de vaccinare a oamenilor nu se schimbă, sigur că vom deconta până la urmă cu toții această rată destul de redusă de acoperire vaccinală. (…) Este cât se poate de clar că avem o creștere a numărului de cazuri și nu avem niciun motiv să credem că în perioada următoare lucrurile se vor liniști”, a avertizat medicul.

Cu privire la vaccinarea obligatorie, Valeriu Gheorghiță susține că nu a fost luată în calcul această ipoteză: “Nu s-a discutat acest lucru. (…) Fiecare țară este suverană când face propria politică de vaccinare, dar în România (…) nu este cazul de a se discuta în acest moment de vaccinarea obligatorie”, a conchis medicul.

(sursa -https://playtech.ro/stiri/valeriu-gheorghita-avertisment-dur-cu-privir e-la-cresterea-infectarilor-cu-tulpina-delta-este-cat-se-poate-de-clar-369533?utm-source)

Lasă un comentariu