SOLDAȚII ROMÂNI AU PUS OPINCA PE PARLAMENTUL DIN BUDAPESTA!

Distribuie pe:

În urmă cu 102 ani, în 4 august 1919, armata română pătrundea în Budapesta. Incursiunea armatei române a avut loc după ce, la 1 Decembrie 1918, în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, transilvănenii au decis să aleagă pentru vecie unirea cu restul regatului României. Acest eveniment se producea pe fondul disoluției autorității Imperiului Austro-Ungar.

La doar câteva luni distanță, în 21 martie 1919, sovieticul Bela Kun avea să preia puterea în Ungaria. Imediat după acest eveniment, forțele armate comuniste maghiare atacau armata română din Transilvania. Este cauza care a determinat ostașii români să ia cu asalt drumul Budapestei, văzută atunci ca unică variantă pentru soluționarea crizei.

Armata română nu a fost una de ocupație. Imediat după ce regimul sovietic din Ungaria a fost înlăturat, ostașii români aveau să se retragă în țară, lăsându-i pe unguri să se guverneze după bunul plac. Europa era sătulă de anii de conflict și dorea pacea. Or, aceasta se putea menține numai dacă Transilvania ar fi fost, așa cum era firesc, parte a României.

Mai există și un al doilea motiv la fel de important: Regatul Român era deja vecin cu un stat sovietic, vorbim aici de Rusia. Nu lipsea nimănui un alt stat sovietic vecin bine înfipt în inima Europei. O Ungarie comunistă ar fi spulberat orice șansă la o pace durabilă în Europa.

Așadar, armata română a eliberat Budapesta, fără ca vreodată statul vecin să mulțumească României.

Lasă un comentariu