E VREMEA ROȘIILOR!

Distribuie pe:

Roșiile sunt unele dintre legumele cu cel mai scăzut nivel de calorii - 18 la 100 g, fiind, cu toate acestea, o sursă excelentă de antioxidanți, fibre, minerale și vitamine.

Este științific dovedit că antioxidanții prezenți în roșii oferă protecție împotriva cancerului, inclusiv a cancerului de colon, de prostată, de sân, endometrial, pulmonar și în tumorile pancreatice.

Licopenul, un antioxidant din clasa flavonoidelor, este prezent în roșii, având capacitatea de a proteja celulele și alte structuri ale corpului de radicalii liberi de oxigen. Studiile au arătat că licopenul previne deteriorarea pielii, ca urmare a expunerii la razele ultra-violete (UV) și oferă protecție împotriva cancerului de piele.

Roșiile proaspete sunt foarte bogate în potasiu (100 g conțin 237 mg de potasiu și doar 5 mg de sodiu). De asemenea, conțin unele minerale esențiale, cum ar fi: calciul, fierul, manganul.

Această legumă exotică, de toate anotimpurile, este nativă din America Centrală și a fost cultivată încă dinainte de azteci, iar exploratorii spanioli le-au introdus peste tot în lume. Inițial, erau folosite ca plante decorative. Oamenii se fereau să le consume din cauza mirosului caracteristic și a conținutului de solanină, considerându-le, mai degrabă, plante toxice decât alimentare. Tomatele au început să fie consumate abia în jurul anului 1800.

Pe lângă însușirile decorative și alimentare, tomatele aveau reputația, la începutul răspândirii lor în Europa, ca fiind plante excitante sau afrodisiace. Din această cauză, au și primit denumirea de “pomme d'amour”, pe care îl mai poartă și azi în unele regiuni din Franța. În țara noastră, tomatele au fost introduse în cultură abia în secolul al XIX-lea.

Atenție! Ca multe din fructele și legumele cu semințe, și roșiile au un nivel alergen ridicat.

Reacțiile alergice la tomate pot apărea uneori cu simptome cum ar fi: ochii roșii și inflamați și mâncărimi ale pielii, nas înfundat, tulburări gastro-intestinale - dureri abdominale, diaree, vărsături. (sursa - ghidnutritie.ro, semplus.ro; foto - folie-solar.ro)

Lasă un comentariu