DELTA PLUS: CE SE ȘTIE DESPRE CEA MAI RECENTĂ VARIANTĂ A NOULUI CORONAVIRUS

Distribuie pe:

Varianta delta plus a fost identificată în mai multe țări, inclusiv în SUA. Oamenii de știință au nevoie de mai multe informații pentru a evalua cât de periculoasă este*Vaccinarea “într-o proporție copleșitoare a populației” va “zdrobi focarul”, spune dr. Anthony Fauci. Dar până atunci, coronavirusul are “mari șanse” să se transforme.

Virușii au o mare capacitate de a se reproduce, dar au nevoie de gazde pentru a face acest lucru. Or, cu o rată semnificativă din populația lumii, încă nevaccinată împotriva COVID, coronavirusul dispune de suficient spațiu pentru a infecta oamenii, pentru a suferi mutații și, în cele din urmă, a produce noi variante și tulpini. Cea mai nouă variantă de coronavirus pe care o urmăresc oficialii din domeniul sănătății este “delta plus”, o mutație a variantei delta, dominantă în prezent. Varianta delta originală este extrem de contagioasă, suspectată de a provoca forme mai severe de Covid-19 și, potrivit unei estimări a Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, responsabilă pentru aproximativ 93% din cazurile de coronavirus din SUA.

Deși informațiile despre variantele coronavirusului (alfa, beta, delta, lambda etc.) sunt alarmante, niciuna nu este mai îngrijorătoare decât coronavirusul inițial.

În iunie, oficialii din domeniul sănătății din India au numit delta plus drept “o variantă îngrijorătoare”, deoarece se crede că atacă mai puternic celulele pulmonare și s-ar putea sustrage tratamentelor pentru COVID. Delta plus a fost detectată în alte câteva regiuni, inclusiv în SUA, Regatul Unit, Portugalia, Rusia și China, a raportat BBC. Coreea de Sud este ultima țară care a “arborat steagul roșu” privind delta plus, identificând varianta la un bărbat care nu călătorise, recent, potrivit Reuters.

Această mutație, identificată și în varianta beta anterioară, poate face ca anumite tratamente anti-COVID-19 să fie mai puțin eficiente, potrivit CDC.

Va fi delta plus mai amenințătoare decât deja “oribila” delta?

Pentru a supraviețui suficient de confortabil și a deveni dominantă, o variantă trebuie să infecteze mulți oameni și să se dovedească a fi mai transmisibilă. Până în prezent, delta plus nu a făcut asta, dar sunt necesare mai multe cercetări: “Trebuie să evaluăm câteva sute de pacienți infectați cu această variantă și să aflăm dacă ea prezintă cu adevărat un risc mai mare de boală decât varianta originală”, a declarat virologul dr. Gagandeep Kang pentru BBC.

Colin Angus, analist al politicii de sănătate publică din Anglia, a declarat pentru The Washington Post că “nu există dovezi clare că delta plus ar transmite suficiente caracteristici virusului pentru a-i permite să învingă varianta originală. Cu alte cuvinte, deși este clar că această variantă circulă, în prezent, nu există niciun semn relevant că ar fi câștigat vreun avans, comparativ cu celelalte variante ale virusului”.

Cât de îngrijorați ar trebui să fim?

Atâta timp cât coronavirusul continuă să se răspândească și o bună parte a populației este nevaccinată, ar trebui să fim îngrijorați, deoarece virusul va continua să prezinte mutații, potrivit consilierului medical al președintelui SUA Joe Biden, dr. Anthony Fauci.

Într-un interviu acordat unui post de televiziune, Fauci a spus că, deși “suntem norocoși că vaccinurile pe care le avem în prezent se descurcă foarte bine împotriva tulpinilor existente - în special în ce privește formele severe de boală”, ar putea exista o variantă, în viitor, care să învingă delta, să provoace forme mai grave ale bolii și să ocolească vaccinurile noastre. CDC se referă la aceste variante ca variante cu consecințe grave. Dar, în acest moment, așa ceva nu există”.

Vaccinarea “în proporție copleșitoare a populației” va “zdrobi focarul”, a spus Fauci. Dar până atunci, coronavirusul are “mari șanse” să se tot transforme, a precizat el.

“Oamenii care nu se vaccinează cred, în mod cu totul eronat, că este vorba doar despre ei. Dar nu este așa. Este vorba și despre ceilalți”, a spus Fauci. (sursa - cnet.com)

Lasă un comentariu