LA PIATRA-NEAMȚ, CARTEA ESTE LA EA ACASĂ

Distribuie pe:

După 45 de ani, într-o zi caniculară de 29 iulie 2021, am lăsat Idicelul, și am pășit, din nou, în Piatra-Neamț, orașul tinereții mele. Fiecare bucată de pământ pe care am pus piciorul mi-a transmis o emoție zguduitoare. Este atât de mișcător impactul cu locurile tinereții, încât, în ființa noastră, un cutremur de mare magnitudine rupe ziduri și baraje, lăsând locul ascuns în ungherele sufletului, să se umple din nou cu apele curate ale copilăriei.

Lansarea romanului în două volume, “Flavia”, a avut loc la Biblioteca G.T. Kirileanu. Colectivul bibliotecii (în special domnii Mihael Balint și Dumitru Dan Iacob, în frunte cu distinsa doamnă Mihaela Mereuță) a pregătit totul pentru a ne simți acasă. Am fost primiți cu bucurie pe chipuri și multă deschidere.

În cadrul evenimentului din 29 iulie, au fost lansate cărți semnate de trei autori: Emilia Amariei - romanul “Flavia” (a cărui acțiune se desfășoară la Borca și Piatra-Neamț), Adrian Suciu - cartea de interviuri

“De vorbă cu Adrian Suciu” și Marian Ilie - “Concert pentru mine și pădure”. Au conferențiat: Mihaela Mereuță, Mihael Balint, Adrian Suciu, Nicolae Georgescu, Mihai Niculiță, Camelia Trandafir și subsemnata.

În timpul desfășurării activității, s-a creat o legătură puternică între cei invitați să prezinte și publicul aflat în sală. Nu a fost doar o prezentare, ci o invitație la dialogul sincer dintre cititori și autori. Poetul și scriitorul Adrian Suciu a spart ultima fărâmă de zid oficial, care ar fi putut sta între noi, prin sinceritatea cu care a expus situația reală a culturii contemporane, tendințele ei și riscul la care este supusă prin compromis, banalitate, superficialitate, politizare și interese. A fost ca un dac liber, aflat în relieful sinuos al scrisului contemporan, trăgând în orice ar putea afecta calitatea scrisului românesc și valoarea sa. Din partea mea, sincere felicitări pentru transparență, curaj și sinceritate! La sfârșitul expunerilor, publicul l-a înconjurat, felicitându-l și mulțumindu-i. Cartea dumnealui vorbește tocmai despre aceste aspecte menționate mai sus: aruncarea măștilor, acceptarea situației critice a literaturii de azi, demolarea promovărilor pe grade de rudenie, prietenii și alte servicii, și reinstaurarea adevărului, a calității și harului, în fruntea regatului literar.

Am avut alături patru dintre foștii colegi de clasă de la “Liceul de chimie”, colegi cu care nu ne-am văzut timp de 45 de ani! Impactul a fost puternic, bucuria deplinăși revederea un balsam peste sufletul meu. Canicula nu a oprit pe nimeni, căci, dorința de a fi împreună, adunați în jurul cărții, a însuflețit cititorii.

Una dintre surprizele acestui eveniment a fost, pentru mine, de proporții: fostul primar al comunei Borca, ROMEO OVIDIU NIȚĂ, cel care împreună cu grupul de consilieri au sprijinit tipărirea celor mai recente cărți ale mele (“Sunt dragoste de Patria mea”, “Scrisorile destinului” și romanul “Flavia”) mi-a făcut onoarea de a-mi fi alături. Un gest care m-a copleșit, o confirmare care mi-a întărit convingerea că nu m-am înșelat în ceea ce privește calitatea sa de om!

Domnia sa, împreună cu actualul primar al comunei Borca, PETRICĂ RUSCANU, la fel de deschis în a sprijini cultura, au decis să facă posibilă tipărirea romanului “Poarta spre veșnicie” (o continuare a romanului “Flavia”), donând din veniturile proprii, fiecare câte 1.500 de lei!

Cuvintele sunt de prisos! Mă înclin în fața acestor oameni și pot să spun că Borca este binecuvântată prin ei!

Ca o concluzie, manifestarea culturală din 29 iulie, de la Biblioteca G.T. Kirileanu, din Piatra-Neamț, afirm că nemțenii sunt oameni minunați, primitori și calzi, iar la Piatra-Neamț cartea este prețuită și autorii de asemenea. Îmi doresc să fie de bun augur și să ne reîntâlnim curând, cu ocazia lansării romanului “Poarta spre veșnicie”.

Prețuire și considerație, atât pentru organizatori, cât și pentru publicul minunat care ne-a fost alături!

Lasă un comentariu